Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inhaalslag ICT in de zorg

Woensdag 25 april 2001, persbericht nummer 38

Over vijf jaar moet Nederland op het gebied van Informatie Communicatie Technologie (ICT) in de zorg tot de koplopers in de wereld behoren. Dat zei de secretaris-generaal van het ministerie van VWS, Roel Bekker, vandaag in Amersfoort waar hij de eerste zorgpas in ontvangst nam.

In de regio Eemland worden op proef 375.000 zorgpassen verstrekt. De zorgpas, met chip, is de sleutel voor een netwerk waarmee zorgaanbieders en verzekeraars beter en sneller informatie kunnen uitwisselen. Hiermee stijgt de kwaliteit van de dienstverlening aan de consument. De proef duurt een jaar. Daarna wordt de zorgpas landelijk ingevoerd. Dan zullen zorgaanbieders ook onderling informatie kunnen uitwisselen.

Bekker ziet veel voordelen in het gebruik van ICT in de zorg, ook voor de communicatie van de zorgaanbieder met de patiënt. Binnen niet al te lange tijd kan men met de zorgpas afspraken maken bij huisartsen en specialisten. Op de eigen PC kan men de uitslag van tests thuis ontvangen. Dankzij ICT kan er binnen de zorg beter gepland worden en kunnen wachttijden worden beperkt. Ook de administratieve afhandelingen kunnen dankzij ICT beter en sneller verlopen.