Politiebericht Friesland: Friesland 26-04-2001 Politieberichten van 25/4 (13.00 uur) tot 26/4 (07.00 uur)

Heerenveen: woninginbraak
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een woning aan de Wilhelminaweg. Nadat een raam was geforceerd, werd een geldbedrag weggenomen. De 28-jarige bewoonster deed aangifte.

Grou: fietser op snelweg
Een 84-jarige inwoner van Berlikum werd woensdag om 10.25 uur fietsend op de A32 ter hoogte van Grou aangetroffen. De politie was door automobilisten gewaarschuwd en nam de man mee naar het bureau in Grou. Daar bleek de Berlikumer onderweg naar huis de weg te zijn kwijtgeraakt. Na een kopje koffie werd de man door de politie naar huis gebracht.

Leeuwarden: inbraak auto
Dinsdagavond werd ingebroken in een aan de Doelestraat geparkeerde auto. Nadat een ruit was ingeslagen werd een radio/cd-speler weggenomen. De 52-jarige eigenaar uit Stiens deed aangifte.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs en belediging politiebeambte Een 28-jarige inwoner van Leeuwarden is woensdag om 16.00 uur op de Koerierstersepel aangehouden, omdat hij zonder rijbewijs in een auto reed. Omdat de man voor hetzelfde feit al meerdere malen was aangehouden, werd zijn auto in beslag genomen. Bij zijn aanhouding beledigde hij een politeibeambte. Voor dat feit werd hij eveneens verbaliseerd.

Burgum: verlaten plaats aanrijding
Woensdag omstreeks 16.30 uur botste een rode Ford Escort op het parkeerterrein van de Poiesz aan de Freerk Bosgraafstraat tegen een geparkeerde groene Renault Megane. De bestuurder van de Ford reed daarna weg zonder zijn identiteit bekend te maken. De politie wil graag in contact komen met eventuele getuigen.

Joure: motorrijder gewond
Een 27-jarige motorrijder uit Heerenveen is woensdag om 17.45 uur gewond geraakt bij een ongeval op het verkeersplein bij Joure. Het slachtoffer verklaarde dat hij op het plein gesneden zou zijn door de bestuurder van een blauwe Ford Mondeo, waarna hij de macht over het stuur verloor en ten val kwam. De man werd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht waar geconstateerd werd dat hij, naast een aantal kneuzingen, een gebroken arm had.

Witmarsum: aanhouding na brandstichting
Een 14-jarige jongen uit Witmarsum is woensdag om 22.00 uur aangehouden op verdenking van brandstichting in een fietsenstalling van een school aan De Tsjasker. In de stalling was een hok opengebroken, waarin een aantal rubberen tegels lagen die in brand bleken te zijn gestoken. De brand werd geblust door de brandweer. Getuigen hadden gezien hoe de 14-jarige jongen op het schoolplein met een brandende spuitbus in de weer was geweest, waarna de politie hem aanhield. Op het bureau bekende hij de brand te hebben gesticht. Nadat tegen hem proces-verbaal was opgemaakt werd hij weer thuis afgeleverd.

Lemmer: scooterbestuurder in de fout
Een 20-jarige inwoonster van Echtenerbrug is woensdag om 17.00 uur op de Almere staandegehouden omdat ze op een onverzekerde bromscooter reed en bovendien niet in het bezit bleek te zijn van een bromfietscertificaat. Bij technisch onderzoek van de scooter bleek het bovendien om een brommer te gaan, die niet voorzien was van een geel plaatje. Omdat de vrouw zonder helm reed, ontving ze ook daarvoor een proces-verbaal.

Heerenveen: mishandeling
Een 17-jarige inwoner van Heerenveen is woensdag om 20.25 uur op de Dominee Kingweg zonder duidelijke aanleiding door een nog onbekende man mishandeld. Het slachtoffer liep op genoemd tijdstip met twee vrienden ter hoogte van het Borneocollege, waar een donkerblauwe personenauto stond, vermoedelijk een Mazda 323. Toen de drie bij de auto kwamen, bleek een van de inzittenden te zijn uitgestapt. Zonder wat te zeggen begon deze het slachtoffer tegen het bovenbeen en het lichaam te schoppen. Daarna stapte hij weer in de auto, waarna deze wegreed. Het slachtoffer hield aan dit incident een pijnlijk been over. Het signalement van de dader luidt: leeftijd 15/16 jaar, donkerblond haar in bloempotmodel, stevig gebouwd en gekleed in een blauw bomberjack en blauwe spijkerbroek. In de auto zaten nog twee mannen, die zich er verder niet mee bemoeid hebben. Hun leeftijd wordt geschat op 18/19 jaar. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen: 0900 - 8844.

Bolsward: aanhouding
Een 36-jarige inwoner van Bolsward is woensdag om 12.20 uur op de Sint Jansstraat aangehouden. De man was met een parkeerwachter in discussie geraakt over een parkeerovertreding, waarbij hij deze had geprobeerd te slaan en met de dood had bedreigd. Hij werd daarop aangehouden en op het politiebureau ingesloten.

Parrega: vernieling autoruiten
Woensdagochtend zijn op de Sudergoawei onder Parrega omstreeks 07.15 uur van enkele passerende autos de ruiten gesneuveld. Toen de politie na een melding ter plaatse kwam bleken twee bestuurders daar nog aanwezig. Een derde benadeelde had zijn weg vervolgd. Van een Ford en een Renault was de zijruit aan de bestuurderskant vernield. Van de derde auto werd een voorruit beschadigd. De twee benadeelden verklaarden dat toen zij een tegenligger passeerden en hun voertuigen waren naast of vlak voor elkaar waren de ruiten aan diggelen sloegen. Een van hen verklaarde een rode BMW vanuit tegengestelde richting gezien te hebben. Deze rode BMW was van het type 300 series, donkerrood en volgens hem voorzien van kenteken 37-DV-??. Op het wegdek werden een steen aangetroffen. Verder zei een van de bestuurders ook een steen te hebben gevonden. Dat was een zelfde formaat kiezelsteen. Een buurtonderzoek bij een nabij gelegen woning leverde niets op. De politie wil graag in contact komen met de bestuurder van de rode BMW of andere getuigen: 0900-8844

Leeuwarden: koolmonoxidevergiftiging
De 22-jarige Pieter Willem Roy van der Klooster is woensdag om 02.20 uur levenloos in zijn woning aan de Brederostraat aangetroffen. Het slachtoffer werd door een huisgenoot liggend in de woonkamer gevonden. Deze waarschuwde de politie. Uit een eerste onderzoek is duidelijk geworden dat het slachtoffer waarschijnlijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven is gekomen.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272