NMBS

25/04/01

Tussensprint voor de spoorwissel in Antwerpen-Centraal

Pas vanaf maandag 25 juni zullen de treinen het Centraal Station binnenrijden langs de kant Zoo. De reizigers kunnen vanaf dan kennismaken met de gloednieuwe perrons van de sporen 4,5 en 6 op het niveau +1. De vooropgestelde datum van 3 juni moet met drie weken worden uitgesteld omdat de praktijk uitwijst dat de werfplanning te krap is. Om de nieuwe datum van het omschakelweekend te halen, wordt nu een tussensprint ingezet: vanaf volgende maand wordt begonnen met weekendwerkzaamheden tussen Berchem en Antwerpen-Centraal.

Om nog voor de bouwvakantie te kunnen verhuizen, draait de bouwwerf in een hogere versnelling. Zo wordt er uitzonderlijk ook tijdens de weekends van 5-6 en 12-13 mei gewerkt in de omgeving Klok -, Gulden Vlies - en G. Van Merlenstraat. In deze zone verdwijnt een oude steunmuur en wordt de spoorbedding verstevigd. Zoals steeds krijgen de buurtbewoners de werfinfo vooraf in de brievenbus en engageert de NMBS zich om de omgevingshinder tot een strikt minimum te beperken.

Met de verhuizing van de treinen van de kant Pelikaanstraat naar de kant Zoo wordt een eerste belangrijke fase van de aanleg van de noord-zuidverbinding in Antwerpen-Centraal afgesloten. Het niveau +1 aan de kant van de dierentuin is immers volledig afgewerkt en de drie nieuwe sporen worden in gebruik genomen. Zo kunnen de bouwwerken langs de kant Pelikaansstraat van start gaan.

Tijdens het weekend dat aan 25 juni vooraf gaat, maken spoorwerkzaamheden dat het treinverkeer tussen Berchem en Antwerpen-Centraal tot een minimum wordt beperkt.

Vanaf donderdag 21 tot zondag 24 juni moeten tussen Berchem en Antwerpen-Centraal heel wat spoorwissels worden verlegd om vanaf maandag het treinverkeer naar de nieuwe perrons te kunnen leiden. Daarom geldt tijdens die vier dagen een aangepaste dienstregeling die het treinverkeer in Antwerpen-Centraal tot een strikt minimum beperkt. Met een overstap in Antwerpen-Berchem blijft het Centraal Station echter steeds bereikbaar. Begin juni wordt de aangepaste dienstregeling aan de reizigers uitvoerig bekend gemaakt met folders, affiches en aankondigingen.

© 2001 NMBS