Afzender: info@proefdiervrij.nl

Contactpersoon: Marja Zuidgeest, Aron de Vries

Proefdiervrij: BPRC moet alle proeven op apen staken!

Datum: 26 april 2001

Proefdiervrij: BPRC moet alle proeven op apen staken! Advies KNAW aan minister Hermans gaat niet ver genoeg

Den Haag, 26 april 2001

Het apen-proefdierencentrum in BPRC Rijswijk moet niet alleen de proeven op chimpansees staken, maar ook de proeven op de overige 1500 apen in het centrum. Het zojuist uitgelekte advies van het KNAW ( Koninklijk Nederlandse Academie voor de Wetenschapppen) aan minister Hermans stelt dat alleen voor de chimpansees in het primatencentrum een 'goed rusthuis' gevonden moet worden. "Het is heel mooi dat het KNAW adviseert om de ruim honderd chimpansees een beter onderkomen te geven. Maar dat is natuurlijk niet genoeg: het BPRC huisvest momenteel zo'n 1600 apen. Proefdiervrij vindt dat het rapport volstrekt niet ver genoeg gaat. "Alle dierproeven moeten gestopt worden, niet alleen die op de chimpansees. Het BPRC lijdt al jaren verlies en kost de overheid jaarlijks miljoenen aan subsidie" aldus Marja Zuidgeest, directeur Proefdiervrij. Minister Hermans heeft nog niet op het advies van het KNAW gereageerd.

Er zitten bij het BPRC, naast chimpansees, zo'n 1500 andere apen. In 1999 zijn er in totaal in Nederland 613 apen gebruikt in dierproeven, waarvan 108 op Universiteiten. Dat betekent dat er ongeveer 500 apen gebruikt kunnen zijn bij het BPRC. Dus 1000 apen zitten daar volstrekt overbodig. Nu het KNAW zich alleen uitspreekt over de wenselijkheid om de proeven op de chimpansees te staken, vreest Proefdiervrij dat dit door het BPRC als douceurtje gebruikt zal worden om zo de proeven op de overige 1500 apen gewoon door te laten gaan.

Dierproeven doen met apen heeft zijn langste tijd gehad. Het wordt tijd dat de politiek dit ook inziet. Proefdiervrij zal er bij de politiek op aandringen BPRC te sluiten en zo nodig de subsidie stop te zetten indien BPRC niet wenst mee te werken aan een goed reductieprogramma, zoals neergelegd in de wet op de dierproeven. BPRC moet in de toekomst hoe dan ook sluiten: het is een commercieel bedrijf dat als enige inkomstenbron heeft het uitvoeren van proeven op apen. Proefdiervrij verwacht dan ook niet dat BPRC mee zal werken aan de afbouw van de proeven op apen.

In het programma "De week van Willibrord" van SBS6 werden op 16 april jl. beelden getoond van de erbarmelijke leefomstandigheden van de apen bij het bedrijf BPRC in Rijswijk. Ook stelden diverse Tweede Kamerleden vragen aan de minister over de leefomstandigheden van de apen in het primatencentrum.