Provincie Zuid-Holland

26-04-2001

Gedeputeerde Staten stellen nota 'Eduployment' vast provinciaal onderwijs-arbeidsmarktbeleid

Onderwijs moet beter aansluiten op de arbeidsmarkt, zodat meer mensen aan het werk kunnen. Dit is het doel van de nota Eduployment die door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland is vastgesteld. Eduployment streeft naar een intensieve samenwerking tussen (beroeps-) onderwijs en bedrijfsleven. Hiertoe zijn plannen ontwikkeld die in de nota staan beschreven. Voor 2001 is bijna 2 miljoen gulden uitgetrokken. Daarnaast zal voor intensivering van het bestaande beleid extra geld worden uitgetrokken. In de voorjaarsnota zal worden aangegeven hoeveel extra middelen ter beschikking worden gesteld.

Eduployment (educatie en employment) is een onderdeel van het sociaal-economische beleid van de provincie, waarin extra aandacht is voor de relatief zwakke groepen in de samenleving. Vooral in de grote steden is een groot deel van de beroepsbevolking laag- of ongeschoold en zijn er te weinig middelbaar- en hooggeschoolden, met name in exacte en technische richtingen. De krapte op de arbeidsmarkt die hierdoor is ontstaan, kan verkleind worden wanneer onderwijs en bedrijfsleven elkaar versterken.

Lerende ondernemingen en ondernemend onderwijs

De combinatie van werk en onderwijs kan worden gestimuleerd zoals in het duale- en projectonderwijs. Ook initiatieven gericht op het versterken van een leven lang leren en het bevorderen van bedrijfstakgewijze onderwijscontracten, kunnen worden ondersteund. Het uiteindelijke doel is een vergroting van de arbeidsparticipatie en het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Er is gekozen voor een aanpak op vijf manieren:

1. Netwerkvorming en verbetering van de kennisinfrastructuur 2. Rendementsverhoging in het onderwijs.
3. Imagoverbetering van beroepsonderwijs.
4. Informatie verzorging op het snijvlak van onderwijs en arbeidsmarkt.
5. Interactie en integratie met andere beleidsvelden.

Tevens is gekozen om beleidsmatig het accent te leggen op het voorbereidend en middelbaar beroepsonderwijs (VMBO's en ROC's). Hier manifesteert de arbeidsproblematiek zich het sterkst: van de openstaande vacatures in Zuid-Holland is meer dan 60% op VMBO/MBO niveau. De BVE-sector (Beroeps Volwassen Educatie), van cruciaal belang bij de uitwerking van het Het leven lang leren, is eveneens ondergebracht bij de ROCs.

De provincie wil de keuze voor de verzorgende en technische opleidingen stimuleren omdat er een grote behoefte is aan gekwalificeerd personeel in deze richtingen. Daarnaast is er ook aandacht voor de positie van de hogescholen en universiteiten met betrekking tot de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

In 2000 zijn met provinciale subsidie (naast eigen financiering) diverse projecten van start gegaan, zoals Leerwegen in Rijnland en Kennisplatform Rijnstreek en een imago-wervingscampagne in de zorg in het Rijnland. Daarnaast wordt in de nota duidelijk gemaakt hoe ook andere beleidsvelden werken aan een onderwijs-arbeidsmarkt benadering.

Voorbeeldproject

Het project Promotie Beroepsonderwijs (ProBO) is een initiatief van de provincie in samenwerking met partijen (gemeenten, regionale bedrijven, beroepsonderwijs en instellingen voor zorg) uit de regio Duin- en Bollenstreek, Leidse Regio en Rijnstreek. ProBO wil het beroepsonderwijs versterken om de regionale arbeidsmarkt beter te kunnen bedienen. Het project is vorig jaar gestart en richt zich op de instroom (imagoverbetering, doorlopende leerlijnen), het rendement (preventie uitval) en de uitstroom (verbetering aansluiting onderwijs-arbeid) bij het beroepsonderwijs. Daarnaast wil ProBO de rol van het beroepsonderwijs versterken bij de toeleiding van achterstandsgroepen en arbeidsmarktreserves naar de arbeidsmarkt. ProBo is een platform waarop regionale partijen elkaar ontmoeten en zo mogelijk afspraken maken over activiteiten op onderwijs arbeid gebied. Van de deelnemers wordt inhoudelijk en financieel commitment verwacht.

Op woensdag 2 mei spreekt de statencommissie Zorg, Cultuur en Sociale Zaken zich uit over het ingezette beleid en de perspectieven voor de toekomst. De vergadering vindt plaats in de Landschapszaal van het provinciehuis en begint om 14.00 uur.