Rotterdam, 24 april 2001

Holland Media Groep (Yorin, RTL 4 en RTL 5) kiest voor Roxen

RTL iMedia, dat verantwoordelijk is voor alle internet activiteiten van de Holland Media Groep, heeft voor de ontwikkeling en het beheer van zijn websites gekozen voor het web content management systeem van Roxen Internet Software. Rtl.nl, het nieuwe informatie- en entertainment netwerk van HMG, dat op 24 april officieel van start ging, de website van Yorin, rtlnieuws.nl, text.nl en rtlgrandprix.nl, die al enkele weken in de lucht zijn, draaien allemaal op het Roxen Platform. Bij de keuze voor het web content management systeem is RTL iMedia niet over een nacht ijs gegaan. Uit een vergelijking tussen tien verschillende web content management systemen kwam het Roxen Platform vanwege de flexibiliteit en de relatief lage kosten uiteindelijk als meest aantrekkelijke uit de bus.

"Het Roxen Platform is een open systeem. Dat gaf voor ons uiteindelijk de doorslag", licht Jan Paul Dekker, IT-Manager van RTL iMedia toe. "We hebben toegang tot alle broncodes en kunnen het systeem volledig aan onze eigen behoefte aanpassen. Het Roxen Platform is modulair opgebouwd, zodat je flexibel bent in het gebruik. De meeste andere content management systemen zijn ofwel beperkte kant-en-klaar oplossingen of complexe systemen, waarvan de implementatie en configuratie erg tijdrovend is."

Het Roxen Platform bleek voor HMG daarnaast de ideale toolbox voor de ontwikkeling en het beheer van webpagina's. RTL iMedia heeft met behulp van Roxen een framework voor websites ontwikkeld en een reeks losse componenten en templates, die telkens opnieuw hergebruikt kunnen worden. Zo kan RTL iMedia heel snel nieuwe websites lanceren. Dankzij de scheiding van content en vormgeving en het gebruik van open standaards als XML en XSL kan de informatie -of het nu om tekst, foto's of banners gaat- snel veranderd worden. De redactie voert de veranderingen met behulp van editor-buttons, pull down-menu's en normale tekstverwerkers en grafische programma's op een locale versie van de website door en publiceert de aangepaste pagina's met behulp van een application launcher direct op het web. De veranderingen worden automatisch ook doorgevoerd op alle andere pagina's van de HMG-sites, waar dezelfde informatie staat. Met behulp van de hoogwaardige, grafische mogelijkheden van Roxen, XML en XSL kunnen vaak terugkerende onderdelen zoals weerkaarten voor de RTL Nieuwssite veel sneller ontwikkeld worden.

Behalve development tools biedt het Roxen Platform ook een scala aan ondersteunende faciliteiten. Dankzij authorisaties en workflow management, die in het platform geïntegreerd zijn, kunnen redacteuren, webdesigners en ICT-ers onafhankelijk van elkaar, maar binnen duidelijke kaders en bevoegdheden aan de website werken. Het Roxen Platform beschikt bovendien over een Concurrent Version System (CVS), dat de verschillende versies archiveert en precies bijhoudt wanneer en door wie er aanpassingen zijn doorgevoerd.

Web content management wordt voor de Holland Media Groep van groot belang. Yorin, Yorin FM, RTL4 en RTL5 worden steeds meer geprofileerd als multimediale merken, waarin televisie, radio, concerten, events en internet geïntegreerd worden. Internet is in die opzet een instrument om de interactie met de doelgroepen te vergroten. Door middel van e-mail, chatboxen en polls krijgen kijkers en luisteraars steeds meer gelegenheid om programma's te beïnvloeden en ervaringen met elkaar te delen. Daarnaast krijgen alle programma's van Yorin, Yorin FM, RTL4 en RTL5 hun eigen websites. Rtl.nl is een informatie- en entertainment netwerk, waarin actuele informatie over de uitzendingen op radio en televisie, nieuws en achtergrondinformatie over sport, muziek en films, reisinformatie en games te vinden zijn, maar dat vooral ook toegang geeft tot de websites, die aan de programma's gekoppeld zijn. Met name die websites zullen veel content bevatten en heel dynamisch worden. Door het grote aantal programma's, dat eigen websites krijgt, wordt RTL iMedia één van de grootste webbouwers van ons land. "Het snel en efficient kunnen ontwikkelen en aanpassen van websites is essentieel", zegt Dekker. "Vooral ook vanwege de kosten. De website van RTL Nieuws bijvoorbeeld hebben we in amper twee weken tijd en voor een kwart van de normale kosten ontwikkeld."

Voor meer informatie over Roxen of zijn producten kunt u contact opnemen met Michel Salters, regional director Roxen Internet Software Benelux. Hij is telefonisch bereikbaar via 010-2045660 of 06-53841371 of per e-mail: michel@roxen.com. Ook als u een demonstratie van het Roxen Platform bij wilt wonen of software wilt testen, kunt u met hem contact opnemen. Voor persinformatie kunt u contact opnemen met Wisse Kommunikatie, Theo Snijders (026 4431523/theo.snijders@wisse-worldcom.nl).

Over Roxen Internet Software:

Roxen Internet Software is producent van een nieuwe generatie software platforms voor het bouwen en onderhouden van dynamische websites. Het Roxen Platform is een web content management systeem, dat gebaseerd is op open standaards, en dat vrijwel alle webservices en mobiele diensten ondersteunt. Klanten kunnen met Roxen software hun systeem naar behoefte schalen en nieuwe services aanbieden, terwijl de 'cost of ownership' beperkt blijft. Het Roxen Platform heeft al vele onderscheidingen gekregen. In 2000 werd de software onder andere bekroond als 'Best of Comdex'. Het Roxen Platform wordt ondermeer gebruikt door UUNET, RealNetworks, Ericsson, ABB Finance, Freeler en de Holland Media Groep. Roxen software wordt verkocht via een netwerk van partners, die zich met name richten op telecom en internetproviders, de financiële sector, de overheid en (nieuwe) mediamarkten. Roxen IS heeft haar hoofdkantoor in Zweden en kantoren in San José (USA), Londen (UK) en Rotterdam (NL). Voor meer informatie www.roxen.com.