DIERENBESCHERMING

Chimpansees gebruikt als bliksemafleider

PERSBERICHT

Chimpansees gebruikt als bliksemafleider
Dierenbelangenorganisaties teleurgesteld over advies voor toekomst apenonderzoekscentrum

Den Haag, 26 april 2001 - Stoppen met proeven op chimpansees in het Rijswijkse apenonderzoekscentrum (BPRC). Dat is het advies van de commissie Berns aan minister Hermans van Onderwijs. Voor de 112 chimpansees die permanent in Rijswijk gehouden worden is dat een geweldige stap vooruit. Maar in de ogen van de samenwerkende dierenbelangenorganisaties, Dierenbescherming, Proefdiervrij, Een Dier Een Vriend en WSPA, die al jaren strijden voor de sluiting van het BPRC, worden met dit advies de chimpansees gebruikt als bliksemafleider. Ondanks de slechte huisvestingsomstandigheden van de dieren en het wetenschappelijk omstreden onderzoek dat uitgevoerd wordt op ruim 1500 andere apen, stelt de Commissie het bestaansrecht van het BPRC geheel niet ter discussie. De Dierenbelangenorganisaties zijn teleurgesteld, gaan verder en eisen dat het hele BPRC direct gesloten wordt.

Het BPRC is het laatste primatencentrum in de Europese Unie dat nog chimpansees voor dierproeven gebruikt. De huisvesting van de meeste apen in het BPRC is erbarmelijk. Minister Hermans van Onderwijs, verantwoordelijk voor de financiering van het BPRC, gaf in een brief aan de Tweede Kamer toe dat de omstandigheden vergelijkbaar zijn met die in een ouderwetse dierentuin. 112 chimpansees en ruim 1500 andere apen als java- en rhesus-apen, nachtapen en marmosets zitten jarenlang in kooien waarin ze zich veelal niet kunnen strekken. Een situatie die men jarenlang voort heeft laten bestaan met als resultaat ernstig gedragsgestoorde dieren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de experimenten uitgevoerd in het BPRC onnodig zijn. Of er bestaan goede alternatieven voor, ze werden elders in de wereld al uitgevoerd, óf ze zijn wetenschappelijk niet relevant.

Een internationale coalitie van dierenbelangenorganisaties, the Coalition to End Experiments on Chimpansees in Europe (CEECE), heeft een aantal weken geleden het startschot gegeven voor een grote campagne. De inzet is een verbod op experimenten op mensapen en dat het BPRC gesloten wordt. CEECE in Nederland wordt gevormd door de Dierenbescherming, ProefdierVrij, Een Dier Een Vriend en WSPA. Nu met het advies van de Commissie Berns de discussie rond het BPRC gestart is, dringt CEECE erop aan dat zij direct betrokken wordt bij de eventuele herhuisvesting van de chimpansees. In afwachting van het oordeel van minister Hermans en zijn reactie aan de Tweede Kamer zal CEECE door middel van politieke en publieke acties blijven aandringen op sluiting van het BPRC.


- einde bericht -