Gemeente Oegstgeest

Categoriseringsplan: Lange termijnvisie wegennet

Het wegennet zoals dit nu bestaat is historisch gegroeid. Geconstateerd wordt dat de functie, gebruik en vormgeving van de wegen veelal niet meer op elkaar zijn afgestemd. In het door de gezamenlijke wegbeheerders ondertekende "Startprogramma duurzaam veilig verkeer" is het landelijke streven naar een duurzaam veilig verkeerssysteem verwoord.

Lange termijnvisie
Een stap op weg naar een duurzaam veilig verkeerssysteem betreft een categorisering van het wegennet. Een categoriseringsplan is een lange termijnvisie op het wegennet, en kan desgewenst worden geïntegreerd in de verkeers- en vervoersplannen.

Eind 1999 heeft een concept ter inzage gelegen. Momenteel ligt het definitieve voorstel ter inzage zoals dit binnenkort in het college van B&W behandeld wordt. Op de tekening is het resultaat weergegeven. Kort komt het erop neer dat de wegen van de Oegstgeester ruit en de Kleyn Proffijtlaan, Endegeesterstraatweg en de Rhijngeesterstraatweg tussen de rotonde Leidsebuurt en Endegeesterstraatweg.een gebiedsontsluitingsweg (50 km/uur weg) blijven. Alle overige wegen binnen de bebouwde kom blijven of worden erftoegangswegen (30 km/uur wegen). Wel zijn de Schoutenburgstraat, de Lijtweg, de Hazenboslaan en de Hofdijck aangewezen als calamiteitenroute binnen het verblijfsgebied. Dit om de tijdige bereikbaarheid voor de brandweer te kunnen waarborgen. Met de inrichting zal hier rekening mee worden gehouden. Voor het gewone autoverkeer moet het duidelijk zijn dat er in een dertig km/uur gebied wordt gereden.

Het categoriseringsplan ligt ter inzage in de hal van het gemeentehuis. Belangstellenden kunnen het plan ook bij de centrale balie van het gemeentehuis op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur aanschaffen tegen de kostprijs van 35,00.

Informatieavond
Op dinsdag 8 mei wordt er een informatieavond gehouden. De avond begint om 19.30 uur en wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis te Oegstgeest. Namens de gemeente Oegstgeest zullen aanwezig zijn wethouder R. Meester, de heren C. Buijs en E.F. Vergunst.

Inrichtingsplannen die volgen op de categorisering komen in een volgende fase aan de orde. Een speciale informatie avond zal hierover worden gehouden. Via deze krant zal daarover mededeling worden gedaan.

Informatie kunt u opvragen bij dhr. E.F. Vergunst, telefoon 071-51 91 854