UNICEF

Campagne 'United Power for Children' van start

Datum uitgave: 26-04-2001

Wereldwijde actie van start onder leiding van Nelson Mandela en Graça Machel

United Power for Children: zet je handtekening voor kinderrechten

Hilversum, 26 april 2001 Ruim 40 Nederlandse ontwikkelings- en jongerenorganisaties geven vanmiddag om 15.00 uur in theater Gooiland in Hilversum het startsein voor de landelijke campagne United Power for Children. Via het zetten van een handtekening worden Nederlanders gevraagd hun steun te betuigen aan en zich in te zetten voor het realiseren van kinderrechten wereldwijd. De Nederlandse bundeling van organisaties, genaamd het Platform VN Kindertop 2001 wordt ondersteund door diverse prominenten uit de media, sport, politiek, muziekwereld en het bedrijfsleven. Wereldwijd wordt dezer dagen in 75 landen een campagne gestart voor de realisering van rechten van kinderen en jongeren.

Bij de lancering van United Power for Children worden de elf ambassadeurs bekend gemaakt die zich ieder in hun eigen sector actief zullen inzetten om zo veel mogelijk steun te verwerven voor de campagne. Hans Smit en Cathy Spierenburg, respectievelijk presentator Jeugdjournaal en netcoördinator Z@ppelin, zullen als eersten in Nederland de kaart ondertekenen waarmee mensen hun steun kunnen betuigen aan de campagne voor kinderrechten. Op de nieuwe internetsite www.kindertop.nl zal hockey-international Bram Lomans via digitale weg zijn handtekening zetten. Het koor Kinderen voor Kinderen zet zich met een speciale actiesingle en videoclip in voor United Power for Children.

Komende activiteiten Nederland
Onderdeel van de Nederlandse campagne United Power for Children is een landelijke kaartenactie, waarbij iedereen wordt gevraagd om zijn of haar handtekening te zetten en zelf in actie te komen voor het realiseren van een tiental basisrechten voor kinderen. Deze kaarten worden onder meer op diverse 5 mei bevrijdingsfestivals verspreid. Ook via de site www.kindertop.nl kunnen mensen hun steun betuigen. In september zullen tijdens een grote manifestatie op het Binnenhof in Den Haag alle kaarten met handtekeningen worden aangeboden aan minister Herfkens, de delegatieleider van de Nederlandse afvaardiging naar de Wereldtop voor Kinderen.
Het Platform VN Kindertop 2001 organiseert in mei en juni als onderdeel van de campagne drie Lagerhuis-debatten over problemen waar miljoenen kinderen mee te kampen hebben: kinderarbeid, jongeren, Hiv/Aids en seks, en kinderen & oorlog.

Internationale lancering
De Nederlandse campagne United Power for Children is onderdeel van een wereldwijde beweging voor kinderrechten. Op een school in Londen vindt vandaag de start plaats van internationale campagne, waarbij kinderen en jongeren uit onder meer Zuid-Afrika, Bangladesh en Azerbeidjan als eersten via de Internetsite www.gmfc.org invullen welke kinderrechten zij het belangrijkst vinden. Boegbeelden van deze Global Movement for Children zijn Nelson Mandela en zijn echtgenote en kinderrechtenactiviste Graça Machel. Daarnaast hebben prominenten als VN Secretaris-Generaal Kofi Annan, Bill Gates en de Zuid-Koreaanse president en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Kim Dae-Jung zich aan de beweging verbonden. In 75 landen gaat dezer dagen de internationale campagne van start.

Via de Nederlandse regering wil het Platform VN Kindertop 2001 invloed uitoefenen op de uitkomsten van de komende Wereldtop voor Kinderen in New York. Tijdens deze Wereldtop in september 2001, bespreken regeringsleiders uit de hele wereld de leefsituatie van kinderen en jongeren. Bij de eerste Wereldtop voor Kinderen in 1990, georganiseerd naar aanleiding van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, is een Actieplan aangenomen ter verbetering van de levensomstandigheden van kinderen. Maar de daar gestelde doelen voor 2000 zijn slechts zeer ten dele gehaald. Nog steeds werken wereldwijd 250 miljoen kinderen en gaan 110 miljoen kinderen, met name meisjes, niet naar school. Ieder jaar sterven bijna 11 miljoen kinderen aan ziektes die makkelijk kunnen worden voorkomen.
Op de agenda voor de komende Wereldtop staat een ambitieus Actieplan dat moet garanderen dat kinderen krijgen waar ze recht op hebben: zorg, bescherming, onderwijs, kansen op ontplooiing en respect voor hun mening. Echter, de realisering van dit Actieplan is niet alleen een verantwoordelijkheid van regeringsleiders, maar ook van maatschappelijke organisaties, overheden, bedrijfsleven, financiële instellingen en individuen. De campagne United Power for Children zal in de komende maanden een beroep doen op hun mogelijkheden om concrete actie te ondernemen voor kinderen.

Platform VN Kindertop 2001
Het Platform VN Kindertop 2001 bestaat uit 41 ontwikkelings- en jongerenorganisaties. Evenals de wereldwijde beweging Global Movement for Children is ook het Nederlandse Platform ontstaan op initiatief van de kinderhulp-organisaties Save the Children, Foster Parents Plan en Unicef. Binnen het Platform zijn de NCDO, Vereniging 31, DCI en NIZW belangrijke partners.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -