Provincie Noord-Holland

Persbericht, 20 april 2001

Naar hartelust weer overal aanleggen in het Wijde Blik Donderdag 26 april opent Aranka Goijert, gedeputeerde openluchtrecreatie van de provincie Noord-Holland, 93 nieuwe aanlegplaatsen in Het Wijde Blik, de voormalige zandwinning maar nu schitterende recreatieplas, eigendom van de provincie, in het Noord-Hollandse Vechtplassengebied, gemeente 's Graveland. De aanlegplaatsen zijn vorig jaar gemaakt bij de eilanden in het Wijde Blik en verspreid over de gehele plas.

Aan de oostzijde van het Wijde Blik liggen vijf eilanden die de provincie vorig jaar grondig heeft opgeknapt. Deze eilanden hebben twee functies: ze vormen een geliefde aanlegplaats voor watersporters en ze beschermen de legakkers achter de eilanden tegen afslag. De oeverbescherming van de eilanden was bijna dertig jaar oud en hoognodig aan vervanging toe. De provincie heeft deze opknapbeurt aangegrepen om ook de recreatieve inrichting van de eilanden te verbeteren. Tot dan leidde het recreatieve gebruik tot ongewenste situaties doordat een beperkte groep gebruikers de eilanden exclusief voor zich opeiste. De opknapbeurt heeft aan die situatie een eind gemaakt.
In totaal zijn bij de eilanden en verspreid over het Wijde Blik op aantrekkelijke plekken 93 aanlegplaatsen gerealiseerd. Door een goede benutting van de beschikbare oeverlengte is het aantal aanlegplaatsen bij de eilanden verdubbeld en is bovendien ruimte vrijgekomen voor zwemplekken.

Het project is tot stand komen in nauwe samenwerking met de plaatselijke ondernemersvereniging en Natuurmonumenten en met financiële bijdragen van de stichting Recreatietoervaart Nederland, ministerie van VROM, gemeente 's-Graveland, vereniging Natuurmonumenten, Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, het gewest Gooi en Vechtstreek en de vereniging Watersportbedrijven Kortenhoef.
Het plan kost ca 1 miljoen gulden en is gefinancierd door diverse partijen. De provincie Noord-Holland draagt f 380.000,- bij. De stichting Recreatietoervaart Nederland is goed voor f 397.000,- .

Het Wijde Blikproject maakt deel uit van het '1000 Aanlegplaatsenplan Groene Hart' dat nu gerealiseerd is.

Inlichtingen: Leo Maarse, afd. W en G, tel. (023) 514 30 72