Gemeente Smallingerland

Glasinzameling (26-4-01)

In Smallingerland is vorig jaar 22,6 kilo glas per persoon ingezameld. Dit is een heleboel glas maar er zit nog steeds glas in de grijze rolemmer.

Daarom nog even een paar glastips:

- Gooi alleen verpakkingsglas in de glasbak. Plastic, porselein, aardewerk, kristal, vuurvaste ovenschalen, (TL)lampen en spiegels dus niet.

- Kurken, deksels en doppen het liefst even verwijderen.
- Klein glas is ook glas! Potjes van babyvoeding, sambalpotjes, kruidenpotjes

- Tabasco-, parfum- en deodorantflesjes enzovoort niet vergeten!
- Eenmalig glas altijd in de glasbak!

Wat gebeurt er met het glas?

Wij gooien sinds jaar en dag onze eenmalige glazen verpakkingen in de glasbak. Een prima zaak, want op deze manier kan het glas eindeloos opnieuw gebruikt worden voor het maken van nieuw glas. Maar wat gebeurt er eigenlijk met ons glas als wij het netjes in de glasbak hebben gegooid?
Flessen wijn, ketchup of potten mayonaise. Potjes voor pindakaas, jam, babyvoeding en groenten. In ieder huishouden wordt heel wat glas gebruikt. Al dit eenmalige glas dat wij in de supermarkt kopen, gooien we na gebruik natuurlijk in de glasbak. Als de glasbak vol is, haalt een speciale vrachtwagen van de glasinzamelaar de inhoud van de bak op. Dit glas brengt hij vervolgens naar de glas bewerkingsinstallatie.

Omdat andere zaken dan glas de productie van nieuw glas ernstig kunnen verstoren, wordt het glas hier schoongemaakt. En dan hebben we het niet over het wassen van het glas, want dat is niet nodig. Wel worden grote doppen en dekseltjes en andere zaken die niet in de glasbak horen handmatig verwijderd. Lichtere materialen, zoals doppen, deksels, papier en plastic worden met behulp van luchtstromen, magneten en lasers verwijderd. Ook wordt het glas in kleine stukjes gebroken. Deze zuivere glasscherven gaan na een strenge controle naar de glasfabriek.
Glas wordt normaal gemaakt van zand, kalk en soda, die bij hoge temperaturen van zo'n 1500°C worden versmolten. In plaats hiervan worden nu de glasscherven gebruikt. De glasfabriek brengt de nieuwe flessen en potten naar de fabrikant die ze vult met bijvoorbeeld boontjes, sambal of augurken. Deze volle potten en flessen gaan dan weer naar de winkel waar wij die pot doperwten of fles ketchup weer kopen. En na gebruik... gooien we die weer in de glasbak! Zo is het rondje glas weer rond.

En nog even een blik op:


* Vul lege blikken en blikjes liever niet met ander afval; dat maakt het lastiger om het blik in de afvalverbrandingsinstallatie te scheiden.

* Lege verfblikken en spuitbussen mogen in de vuilnisbak gegooid worden. Verfafval moet naar het klein chemisch afval.
* Glas hoort in de glasbak, maar de metalen (stalen) deksels van bijvoorbeeld jampotten kunnen in de vuilnisbak.
* Voor uw lunch op werk of op school kunt u beter een boterhamtrommel gebruiken dan aluminiumfolie.