Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 april 2001

VRAGEN VAN HET LID TIMMERMANS (PVDA) AAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN AAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

1. Bent u op de hoogte van het dreigende veto van de Amerikaanse overheid tegen de overname van het bedrijf SVG door ASML Lithography? (1)

2. Zo ja, is dit mogelijke veto gebaseerd op de angst van de Amerikaanse overheid voor het via Nederland weglekken van technologische kennis, waardoor de nationale veiligheid in het geding zou komen? Is er niet ook sprake van een protectionistisch getinte maatregel, ten einde bepaalde Amerikaanse zakenbelangen veilig te stellen?

3. Hoe beoordeelt u deze situatie, met name in het licht van mogelijke toekomstige gezamenlijke defensiematerieelprojecten, waarbij de overdracht van technologie van de VS naar Nederland van cruciaal belang zal zijn? Hoe betrouwbaar zijn Amerikaanse toezeggingen over het delen van technologie in multinationale ontwikkelingsprogramma's, zoals JSF? Aangezien het hier bij uitstek strategische goederen betreft, zal dan niet nog veel eerder en makkelijker tot veto's bij mogelijke technologie overdracht worden besloten?

4. Indien u de zorg over deze ontwikkeling deelt, bent u bereid dit onder de aandacht van de Amerikaanse overheid te brengen en daarbij aan te geven dat de ontstane situatie gevolgen zou kunnen hebben voor toekomstige beslissingen over materieelaankopen in de VS?

(1) Het Financieele Dagblad, 26 april 2001