Besmetting kip neemt weer toe
Woensdag 25 april 2001, persbericht nummer 37
Dit persbericht gaat uit onder de verantwoordelijkheid van de
Keuringsdienst van Waren
Bijna de helft van kip en kipproducten bevat Salmonella en/of
Campylobacter. Dat is een toename ten opzichte van de jaren
daarvoor, zo blijkt uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waren.
In 2000 zijn bij verkooppunten in Nederland zijn 1454 monsters
genomen en onderzocht in eigen laboratoria. De monsters komen van
poeliers, slagers, supermarkten en marktpoeliers en bestaan uit
hele kip of gedeelten van kip. De conclusie uit de onderzoeken is
dat 44% van de monsters besmet was met Salmonella en/of
Campylobacter. In 1999 bedroeg dit 36%.
De ingezette daling van 1996 tot 1999 is hiermee tot stilstand
gekomen. Dit is een zorgwekkende situatie omdat sinds 1997 een
plan van aanpak voor de pluimveevleessector is geïntroduceerd door
het bedrijfsleven. Dat plan moet er voor zorgen de besmetting in
deze sector terug te brengen. Dit is tot nu toe niet gelukt.
Campylobacter en Salmonella zijn belangrijke veroorzakers van voedselinfecties bij mensen. Geschat wordt dat in Nederland jaarlijks 100.000 voedselinfecties worden veroorzaakt door Campylobacter en 50.000 door Salmonella. Pluimveevlees is één van de belangrijkste bronnen voor deze infecties.
Op nadrukkelijk advies van de Keuringsdienst van Waren heeft het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren de hygiënenormen van boerderij tot en met slachthuis verscherpt. De Keuringsdienst van Waren waarschuwt consumenten om op te letten dat producten, die onverwarmd geconsumeerd worden, niet in contact komen met rauwe kip. Tenslotte raadt de Keuringsdienst aan om kip en kipproducten alleen goed gebraden of goed gaar te eten.