GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 26 april 2001 11:53

Breedbandaansluitingen in nieuwbouw

(26 april 2001)

Vragen van de leden Halsema en Vendrik (GroenLinks) aan de minister van GSI en de staatssecretaris van OCenW

1. In de toespraak bij de opening van de nieuwe RTL-site heeft de minister van GSI gepleit voor de noodzaak van overheidsstimulering van de snelle aanleg van breedband. Waarom echter heeft hij in het zeer uitvoerige ICT-notaoverleg van 28 maart jl het stilzwijgen gedaan over plannen voor overheidsbemoeienis met snelle breedbandaanleg en zelfs afhoudend over overheidsinterventie gesproken met name waar het gaat om de rol van de overheid als launching customer; een rol die uw nu juist als beste optie voor overheidsoptreden in de RTL-toespraak verkiest (zie stenografisch verslag 26643/27406 nr.27 bladzij 46)? Bron toespraak: www.ministervanboxtel.nl

2. Wat denkt de regering hier nu concreet aan te gaan doen en wanneer kan de Kamer een nota met uitgewerkte praktische voorstellen tegemoet zien van de regering voor een impuls tot snelle breedbandaanleg?

3. Heeft de minister van GSI trouwens zelf budget om de drie voorstellen uit zijn toespraak ten uitvoer te kunnen leggen? Zo nee, hoe denkt hij aan de benodigde financiële middelen te komen?

4. Wat betreft de door de minister bepleite verplichte aanleg van een glasvezelaansluiting in nieuwbouwwoningen, is het de vraag of hij de reactie van de staatssecretaris van VROM bij brief van van 30 januari jl.op de aangenomen motie Halsema/van Walsum (27088 nr.11) kent, waarin hij zegt geen standaardverplichting in het Bouwbesluit te willen opnemen voor satellietaansluiting noch voor enige andere aansluiting van digitale infrastructuren? Wat vindt de minister van deze reactie in het licht van zijn eigen voorstel?

5. En wil de staatssecretaris van OCenW als eerst verantwoordelijke voor het kabelbeleid hier ook zijn mening over geven indachtig het feit dat het regeringsbeleid bij de digitale informatiesamenleving uitgaat van zoveel mogelijk concurrentie tussen infrastructuren. Is hij bereid samen met zijn collega van GSI deze kwestie opnieuw in het kabinet aan de orde te stellen? Zo ja, wanneer en hoe? Zo nee, waarom niet?

6. Wie in het kabinet is trouwens volgens u de verantwoordelijke coördinerend bewindsman of -vrouw voor de ontwikkeling van breedband?

7. Graag een antwoord op deze vragen voor het AO over kabel en consument: marktwerking en digitalisering (27088 nr.18) van 23 mei as, zodat de antwoorden daarbij meegenomen kunnen worden?