Persbericht Trimbos-instituut

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in mei

Oorlogsschade

Vier van de vijf Nederlanders zijn inmiddels van na 1945, maar de rij `oorlogsgetroffenen' lijkt er niet korter op te worden. Nog altijd ontdekken mensen dat ze getroffen, getekend, getraumatiseerd zijn door `de oorlog'. In hun persoonlijk leven herkennen ze sporen van de bombardementen en andere krijgshandelingen, van de honger en de bestaansonzekerheid, `de illegaliteit', de vervolging, `de onderduik' en `het kamp'.
In een ongebruikelijk lange bijdrage beschrijft Jolande Withuis, historisch socioloog en redacteur van dit tijdschrift, de ontwikkeling van het denken over de psychische gevolgen van '40-'45. Ze beperkt zich tot één bron, het Maandblad Geestelijke volksgezondheid sinds 1945. Had men in deze kring (anders dan in de rest van de Nederlandse samenleving) wél oog voor de `geestelijke oorlogsschade'? Wat zag men dan zoal? En wat zou daaraan moeten gebeuren?
Kort na de bevrijding was die aandacht er zeker. Opmerkelijk genoeg werd al in de allereerste jaargang van het MGv voorspeld dat de `teruggekeerden' uit een concentratie- of vernietigingskamp op latere leeftijd nog last zouden krijgen van hun ellendige ervaringen. Het medeleven met slachtoffers werd echter al snel overstemd door bezorgdheid over `morele verwildering' door het ongeregelde leven tijdens de bezetting (én de bevrijding).
In de jaren vijftig werd er ook in het MGv nauwelijks meer geschreven over de gevolgen van de oorlog. Pas in de late jaren zestig ontdekte men (weer) dat er zoiets bestond als een `KZ-syndroom', en ontwikkelde daarvoor speciale behandelingen (bijvoorbeeld de lsd-therapie van dr J. Bastiaans). Vanaf 1972, het jaar van De Drie van Breda leerde ook het grote publiek dat velen nog altijd gebukt gingen onder trauma's - een term die toen zijn opmars begon in de Nederlandse samenleving.
In de jaren tachtig bleek dat ook wie de oorlog niet zelf had meegemaakt erdoor getraumatiseerd kon zijn: een `tweede generatie' diende zich aan. Daartoe behoorden ook de nazaten van hen die in een `jappenkamp' hadden gezeten of die, hier te lande, niet vervolgd of in verzet maar `fout' waren geweest. `Trauma' werd een algemene aanduiding van `iets ergs'.
Jolande Withuis verklaart die ontwikkeling uit mentale, sociale en culturele veranderingen gedurende de afgelopen halve eeuw. Een daarvan betreft de verhouding van leken en deskundigen: naast psychiaters e.d. kwamen ook de `getroffenen' zelf steeds vaker aan het woord - zij het bijgestaan door zaakwaarnemers en nieuwe professionals. Een andere, verwante ontwikkeling is dat ziek zijn, zelfs psychisch ziek zijn, geen schande meer is: trauma verleent mensen identiteit - soms zelfs een aureool.



____

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv) is een uitgave van het Trimbos-instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction) in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-2971100 (fax: 030-2971111) mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; tel.: 030-638 3736 (fax: 030-638 3999) klantenservice@bsl.nl.

Zie ook de inhoudsopgave van het laatstverschenen nummer.



index Homepage