Gemeente Utrecht

TWEE ALTERNATIEVE LOCATIES VOOR 24-UURSOPVANG VERSLAAFDEN

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de locatie Wittevrouwensingel 88 aan de gemeenteraad voor te dragen als vestiging van een 24-uursopvangvoorziening van 20 verslaafde dak- en thuislozen in de wijk Noordoost. Met deze keuze honoreert het college de wens van de bewoners, zoals geuit in de inspraak en komt de eerder voorgedragen locatie Wittevrouwensingel 76 te vervallen.

Tevens heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de locatie Hogelanden Westzijde 32 aan de gemeenteraad voor te dragen als locatie voor een 24-uursopvang-voorziening voor 25 verslaafde dak- en thuislozen in de wijk Noordwest. Bij de stemprocedure van 6 maart jl. hadden aanwezige wijkbewoners duidelijke voorkeur voor ofwel de locatie Hogelanden Westzijde ofwel de locatie Oude Daalsestraat.

Locatiekeuze in de wijk Noordoost: Wittevrouwensingel 88

Het besluit tot de locatiekeuze Wittevrouwensingel 88 is gebaseerd op de ligging, beheersbaarheid en het gevoel van veiligheid voor omwonenden van deze locatie. De realisatie van deze 24-uursopvang-voorziening wordt met minimaal twee jaar vertraagd (2005 in plaats van zomer 2003) ten opzichte van de eerdere planning waarbij uitgegaan werd van de locatie Wittevrouwensingel 76. Vanwege de omvang van de locatie kunnen minder opvangplaatsen gerealiseerd worden dan oorspronkelijk beoogd: 20 in plaats van 30.

In september 2000 verzocht de gemeenteraad het college om nader onderzoek te doen naar de voorgedragen locatie Wittevrouwensingel 76 en deze wat betreft geschiktheid te vergelijken met de Wittevrouwensingel 88 en het gemeentearchief aan de Alexander Numankade. Daarop heeft projectbureau BinnenPlaats de drie locaties geanalyseerd aan de hand van de 'Aandachtspunten Locatiekeuze'. Dit is een lijst met aandachtspunten die met bewoners van de stad Utrecht is opgesteld en in april 2000 door de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling en Volksgezondheid is vastgesteld.

De conclusie van die analyse is dat de Wittevrouwensingel 88 het meest geschikt is voor vestiging van een 24-uursopvangvoorziening. Door de omwonenden was deze locatie als mogelijk alternatief naar voren gebracht. Het pand ligt aan de rand van het Griftpark, is vrijstaand en goed te beheren.

De drie organisaties die het pand nu bewonen, wijkbureau Noordoost, Thuiszorg Stad Utrecht en kinderdagopvang ' de Kleine Singel' van de Utrechtse Werkbedrijven, hadden al verhuisplannen of zijn bereid om te verhuizen. Door de noodzakelijke verhuizing van de organisaties die momenteel in het pand gehuisvest zijn en de noodzakelijke verbouwing zal een 24-uursopvangvoorziening op deze locatie pas in 2005 open kunnen gaan.

De analyse wees verder uit dat de locatie Wittevrouwensingel 76 minder geschikt is vanwege de 25 bovengelegen appartementen en het speeltuintje aan de achterzijde. De derde mogelijkheid, het gemeentearchief aan de Alexander Numankade, is het minst geschikt door de hogere verbouwingskosten, de grootte van het pand, en de nog onbekende termijn waarop het beschikbaar komt.

De omwonenden van de locatie Wittevrouwensingel 88 worden op 16 mei middels een informatieavond geïnformeerd over het voornemen van het college om op deze locatie een 24-uursopvangvoorziening voor verslaafden te realiseren. Op 11 oktober besluit de gemeenteraad pas definitief over de nu voorgedragen locatie.

Op 22 mei wordt de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling en Volksgezondheid gehoord. Direct omwonenden wordt de gelegenheid geboden hun bedenkingen te uiten die verwerkt worden in het uiteindelijk advies voor de definitieve besluitvorming door de raad.

Locatiekeuze in de wijk Noordwest: Hogelanden Westzijde 32

Het besluit van b en w volgt na een intensieve zoektocht met geïnteresseerde bewoners uit de wijk Noordwest. Na een eerste informatieavond over de procedure op 8 februari jl. vond op 6 maart de presentatie plaats van negen mogelijk geschikte locaties. In totaal waren er 16 locaties aangedragen waarvan er zeven direct afvielen omdat ze ongeschikt of niet beschikbaar waren. De negen locaties zijn met een diapresentatie in beeld gebracht en door ongeveer honderd aanwezige wijkbewoners beoordeeld op geschiktheid, inpasbaarheid in de omgeving en op veiligheid.

Van de drie hoogst scorende opties (Hogelanden Westzijde, Oude Daalsestraat en het Demkaterrein) hadden de eerste twee de duidelijke voorkeur van de aanwezige bewoners. 90% vond de locatie op Hogelanden Westzijde een geschikte locatie. 98% vond de locatie op de oude Daalstraat een goede locatie maar minder geschikt wat betreft veiligheid en inpasbaarheid. Voor het college stond vast dat het een van deze twee locaties moest worden.

Het collegebesluit is gebaseerd op de adviezen en opmerkingen van bewoners van de wijk Noordwest, van gemeentelijke diensten en van de politie. Het bewonersadvies is herkenbaar opgenomen bij het advies van projectbureau BinnenPlaats aan het college. De gemeentelijke diensten hebben ook een voorkeur voor de locatie Hogelanden Westzijde. De politie heeft punten aangegeven voor alle locaties die in het kader het de beheerafspraken zullen worden verwerkt.

Na de afwijzing van de eerdere locatie aan de Ondiep Zuidzijde door de gemeenteraad op 28 september 2000 hadden wijkbewoners te kennen hadden gegeven betrokken te willen worden bij het vervolgonderzoek. Ook lieten zij weten mogelijke geschikte locaties in hun wijk te kunnen aandragen. Gedurende het vervolgonderzoek is ook nauw overleg geweest met de wijkoverleggroep over de wijze waarop het onderzoek zou plaatsvinden.

Het pand Hogelanden Westzijde 32 heeft de juiste bestemming voor een opvangvoorziening en is eigendom van de gemeente. Voor de huisvesting van de 25 verslaafde dak- en thuislozen is een ingrijpende verbouwing nodig waarbij het karakteristieke van het gebouw behouden moet blijven.

Dat kan pas als de huidige gebruiker van het pand, Centrum Maliebaan, in 2003 verhuist naar het voormalige terrein van het Wilhelmina Kinderziekenhuis aan de ABC Straat.

Het college realiseert zich dat de overkant van de Vecht wellicht een kwetsbare buurt vormt. De politie heeft informatie gegeven over de buurt en de mogelijke beheerproblemen en noodzakelijke beheermaatregelen. Met goede beheerafspraken is een leefbare en veilige omgeving te behouden, ook na de komst van de opvangvoorziening.

De commissie MOV zal op 22 mei over het collegebesluit worden gehoord. Daarvoor, op 17 mei, zal een informatieavond worden gehouden om bewoners van de wijk Noordwest over het besluit en het vervolg van de (bedenkingen)procedure te informeren. Uiteindelijk zal de gemeenteraad op 11 oktober 2001 een besluit nemen over de definitieve locatiekeuze in Noordwest.

Utrecht, 26 april 2001