Technische Universiteit Eindhoven

PERSBERICHT
26 april 2001 Dr.ir. Martin Schuurmans (Philips CFT) hoogleraar innovatiemanagement aan TU/e

Dr.ir. Martin F.H. Schuurmans is door het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) benoemd tot hoogleraar innovatiemanagement, in het bijzonder management van industriële Research & Development. Het is een deeltijdse leerstoel bij de faculteit Technologie Management; de benoeming is voor een periode van drie jaar en gaat 1 mei a.s. in.
Martin F.H. Schuurmans (54 jaar) studeerde in 1968 als natuurkundig ingenieur af aan de TU/e, en promoveerde in 1971 aan dezelfde universiteit tot doctor in de technische wetenschappen. Zijn indiensttreding bij Philips Research was de start van een succesvolle, internationale wetenschappelijke carrière, waarin hij van 1985 tot 1991 een hoogleraarschap in de theoretische natuurkunde bekleedde aan de TU Delft.
Na het vervullen van diverse functies binnen Philips Research op het gebied van de theoretische fysica, werd Martin Schuurmans in 1991 adjunct-directeur van de Philips Research laboratoria in de USA, verantwoordelijk voor de Fysische en Materialen Research-sector. Vanaf begin 1996 was hij directeur van het Philips Research Laboratorium in Eindhoven, ook wel Philips Nat. Lab. genoemd. Hij was voorzitter van het managementteam van het Nat. Lab. en vice-voorzitter van Philips Research wereldwijd. Hij speelde een stimulerende rol in de concentratie van Philips R&D op de Philips High Tech Campus in Eindhoven. Hij was ook betrokken bij de selectie van Technologische Topinstituten bij Nederlandse universiteiten.
Vanaf 1 augustus vorig jaar is hij directeur van CFT, het Philips centrum voor industriële technologie.
Meer dan 100 artikelen van zijn hand verschenen in relevante wetenschappelijke tijdschriften, en hij heeft talrijke lezingen gegeven in internationale conferenties.
Martin F.H. Schuurmans woont in Waalre en hij heeft vele jaren leiding gegeven aan de Internationale Eindhoven City Marathon. De benoeming van Martin Schuurmans is van een bijzonder karakter, doordat hij in het dagelijks leven leiding geeft en blijft geven aan een van de leidinggevende innovatie-instituten van Philips op industrieel gebied. Zowel van de zijde van de TU/e als van het Philips Centre for Industrial Technology (Philips CFT) wordt daarom de benoeming voor juist deze leerstoel gezien als een belangrijke stap in de samenwerking tussen beide instituten.