VVD

VVD werkt aan initiatief-wetsvoorstel verruiming winkeltijdenwet


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 26 april 2001
Kamerlid Stef Blok werkt aan een wetsvoorstel waarin de winkeltijden vrijer worden gelaten. In het voorstel mogen winkeliers zelf bepalen op welke dagen zij open gaan.

Vorig jaar stelde Blok bij de evaluatie van de nieuwe winkeltijdenwet voor om de winkeltijden nog meer te flexibiliseren. Zo zouden wijken met een overwegend allochtone bevolking een extra impuls kunnen krijgen wanneer de zondagopenstelling ook hier mogelijk zou worden. Het voorstel kreeg bijval van onder meer de Consumentenbond, allochtonenorganisaties en wethouders van Economische Zaken in de grote steden. Het kabinet kwam echter niet met een wetsvoorstel in deze richting.
Het wetsvoorstel waar Blok nu samen met de PvdA aan werkt geldt niet alleen voor allochtone ondernemers of achterstandswijken. Het is niet de bedoeling om te discimineren tussen autochone en allochtone ondernemers. Gemeenteraden krijgen de vrije hand om van de nieuwe mogelijkheden gebruik te maken; de beslissingsbevoegdheid blijft bij de gemeenteraad.
In de plannen wordt het aantal openstellingsdagen niet uitgebreid. Ondernemers die kiezen voor openstelling op zondag zullen dus op een andere dag gesloten moeten zijn.
Over het ontwerp wordt nu overleg gevoerd met diverse organisaties. Pas daarna krijgt het wetsvoorstel zijn definitieve vorm en wordt het gepresenteerd.