Zoetermeer, 26 april 2001

Aan de redactie

Oproep Transport en Logistiek Nederland aan varkensboeren: Blokkeer niet!

Transport en Logistiek Nederland roept de varkensboeren verenigd in de NVV op om vrijdag niet de Nederlandse wegen te gaan blokkeren. TLN kan zich best voorstellen dat de boeren in toenemende mate gefrustreerd raken over de MKZ-crisis. Maar de vervoerders keuren blokkades als actiemiddel ten stelligste af.

"Met blokkades dupeer je de totale Nederlandse bevolking. En dat, terwijl we in Nederland met z'n allen al zo veel last hebben van die MKZ. Door deze blokkades zal het begrip bij de bevolking voor de moeilijke positie van de boeren bovendien afnemen", aldus Algemeen Voorzitter Karel Noordzij van Transport en Logistiek Nederland.

Volgens TLN lijden niet alleen de boeren, maar ook de veetransporteurs en vele andere vervoerders enorme schade door de MKZ. "Maar wij geloven nog steeds in de dialoog met de overheid. We merken wel dat de druk steeds verder toeneemt, omdat de regering tot nog toe niet bereid is gebleken een serieuze handreiking te doen naar andere sectoren dan de boeren. De overheid lijkt zich nog steeds niet te realiseren dat er hier geen sprake is van een normaal bedrijfsrisico. Er moet dus wel wat gebeuren, want onze leden zijn ten einde raad. Sommigen staan al 8 weken stil en hebben een extra hypotheek op hun huis moeten nemen of eten hun pensioen op", aldus Noordzij. "Wij kunnen dus niet uitsluiten dat ook zij uiteindelijk tot acties overgaan, maar als het aan Transport en Logistiek Nederland ligt zijn dat geen blokkades", aldus Noordzij. "Tijdens de dieselacties in september vorig jaar heeft Transport en Logistiek Nederland ook niet opgeroepen tot blokkades, maar hebben we met een publieksvriendelijke actie ons doel bereikt".

Bel voor meer informatie met de afdeling PRV, Clarisse Buma, 079-3636115