Baarn, april 2001
Voor directe publicatie

Onderzoek wijst uit:
Omgeving heeft weinig begrip voor overgangsklachten

Ruim 30% van de vrouwen in de overgang vindt dat zij uit haar directe omgeving onvoldoende begrip krijgt voor haar klachten. De huisarts is nog steeds de populairste spreekbuis voor deze vrouwen. De zogenaamde 'overgangsconsulentes' van de relatief nieuwe stichting Care for Women komen op een goede tweede plaats. Dit blijkt uit onderzoek dat GezondheidsNet onlangs deed naar de overgang.

Uit de uitgebreide enquête* die www.gezondheidsnet.nl in maart en april van dit jaar hield, kwam verder naar voren dat nachtelijke transpiratie en opvliegers de meest voorkomende problemen van vrouwen in de menopauze zijn. Zo'n 33% van de respondenten heeft tegen haar klachten wel eens een natuurlijk middel geprobeerd, bijna 26% zocht haar heil in een receptgeneesmiddel en iets meer dan 40% heeft nog nooit een product/ middel tegen overgangsverschijnselen gebruikt. Van deze laatste groep staat 59% wèl positief tegen natuurlijke middelen, slikt 14% alleen een (natuurlijk) geneesmiddel op advies van haar arts en wil 27% helemaal niets innemen.

Stemmingswisselingen en slaapproblemen
Het merendeel van de ondervraagden (49%) kreeg de eerste overgangsverschijnselen tussen de 45-50 jaar. Bijna eenderde (31%) ervaarde tussen de 40-45 jaar de eerste klachten. Bijna 14% kreeg tussen de 35-40 jaar te maken met overgangsproblemen. Een minderheid (6%) kreeg pas na haar 55ste te maken met deze verschijnselen. Naast nachtelijke transpiratie (71%) en opvliegers (70%) zijn stemmingswisselingen (63%) een veel gehoorde klacht bij vrouwen in de overgang. Verder kampt men met slaapproblemen (56%), spier- en gewrichtspijn (55%) en een algeheel moe gevoel (58%). Bovendien geeft maar liefst 29% van de vrouwen aan regelmatig depressief te zijn. Andere klachten zijn onder andere vaginale droogheid, onregelmatige of pijnlijke menstruatie, concentratieproblemen, gewichtsvermeerdering en hartkloppingen.

Te weinig informatie
Het onderzoek van GezondheidsNet wijst uit dat een groot deel van de vrouwen (44%) van mening is dat er te weinig informatie over de overgang en daarbij komende problemen beschikbaar is. Volgens 18% rust er zelfs nog steeds een taboe op het onderwerp. 72% van de ondervraagden haalt informatie over de overgangsproblematiek uit tijdschriften. Ook het internet is met 67% een geliefde informatiebron. Verder wordt er veel informatie gehaald uit boeken, folders en doen vrouwen hun voordeel met ervaringen van familie en vrienden.


*N = 378