Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E S
S E N A A T - K A M E R

Brussel, 26 april 2001

Grotere kiesomschrijvingen: eerste stap in verbetering kiesstelsel.



Agalev stelt vast dat de uitspraken van premier Verhofstadt in verband met parlementsverkiezingen in de lijn liggen van een Agalev-wetsvoorstel van 1997 en 2000 (Lozie 2/449 Senaat).

De reeds gestemde afschaffing van de kandidaat-opvolgers bij Kamerverkiezingen noodzaakt ook een hervorming van de kiesomschrijvingen. Te kleine kiesomschrijvingen moeten samengevoegd worden om tot werkbare voldoende grote lijsten te komen waar effectieven èn opvolgers kunnen verkozen worden met voldoende evenwicht tussen mannen en vrouwen. Premier Verhofstadt stelt onder meer provinciale kiesomschrijvingen voor maar mèt daar boven op de mogelijkheid voor kandidaten om over meerdere provincies te kandideren naar Nederlands model.
Reeds in 1997, herhaald in mei 2000 diende Agalev senator Frans Lozie een concreet en volledig uitgewerkt voorstel in, dat als discussiebasis kan dienen (voorstel Senaat 2-499). Het politiek debat kan dus onmiddellijk starten in de commissie Binnenlandse Zaken van de Senaat.

Voor Agalev blijven een aantal principes centraal in deze discussie.


1. De zetelverdeling dient zo dicht mogelijk de proportionele verdeling op basis van de kiesuitslag te benaderen.

2. Bij grotere kiesomschrijvingen worden meerdere kandidaten verkozen : de rits man/vrouw moet langs deze weg ook een betere vertegenwoordiging van de vrouwen mogelijk maken.

3. De kiesdrempel moet voldoende laag zijn opdat de diverse politieke stromingen die leven onder de bevolking ook effectief vertegenwoordigd worden in het parlement.

4. Grotere kiesomschrijvingen laten ook toe het systeem van lijstverbindingen te schrappen waardoor de huidige loterij bij verkiezingen wegvalt. Onmiddellijk wordt duidelijk waar precies welke zetel aan welke partij wordt toegewezen. De combinatie van de lijstvolgorde en de voorkeursstemmen bepaalt door dan wie het mandaat opneemt. Het grillige spel van de apparentering kan eindelijk verdwijnen.

Voor Agalev passen de voorgestelde hervormingen in het kader van een verdere verfijning van de representativiteit. In dezelfde lijn blijven we aandringen op een vervanging van het systeem Imperiali door het systeem D'Hondt bij de toewijzing van zetels bij gemeenteraadsverkiezingen.

Frans Lozie, fractievoorzitter Senaat
Jef TAVERNIER
Jef Tavernier, fractievoorzitter Kamer


Agalev Senaatsfractie, Paleis der Natie, Natieplein 1, 1009 Brussel. Tel.: 02-501 76 79
Fax: 02-513 77 51
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=854