Gemeente Rijswijk

Gemeenteberichten
26 april 2001

Vervanging Hoornbrug

"Mijd in juni, juli en augustus de Hoornbrug als u daar niet in de buurt hoeft te zijn." Dit advies geeft het stadsgewest Haaglanden de komende maanden aan automobilisten.
In die maanden gaan aannemers in opdracht van het stadsgewest aan de slag om de tramrails in het wegdek van de Hoornbrug te verplaatsen naar het midden van de brug. Dat is nodig voor de komst van raillijn 15. De provincie Zuid-Holland maakt van de gelegenheid gebruik om in deze drie maanden de Hoornbrug te vervangen. Het zijn ingrijpende werkzaamheden die verregaande consequenties hebben voor het verkeer en het openbaar vervoer.

De Hoornbrug blijft in juni, juli en augustus meestal gedeeltelijk open voor het verkeer, maar moet gedurende vier weekenden worden afgesloten voor al het verkeer.
Het verkeer wordt dan omgeleid.

De provincie Zuid-Holland vervangt in juni, juli en augustus ook de Reineveldbrug in Delft. Deze brug wordt dan geheel afgesloten voor al het verkeer.
Een van de consequenties is dat tramlijn 1 gedurende deze maanden niet rijdt. Het stadsgewest Haaglanden en HTM hebben hiervoor oplossingen gevonden.

Raillijn 15
Het stadsgewest Haaglanden is opdrachtgever voor de aanleg van raillijn 15, een snelle tramverbinding tussen Den Haag en Nootdorp, die voor een groot deel over Rijswijks grondgebied loopt. Door raillijn 15 worden de kantorenlocatie Hoornwijck, de Vinexlocatie Buitenplaats Ypenburg en het nieuwe winkelcentrum op de voormalige drafbaan in Nootdorp beter ontsloten door openbaar vervoer.

Werkzaamheden in juni, juli en augustus
Voor de komst van raillijn 15 worden de tramrails op de Hoornbrug (waarover nu alleen tramlijn 1 rijdt) van de buitenkant van de weg naar het midden van de brug verlegd. Hierdoor ontstaat een vrije trambaan met aan weerszijden het wegverkeer. In de nieuwe situatie zitten trams en auto's elkaar niet meer in de weg. Lijn 1 rijdt door een viaduct onder de weg en de trambaan van lijn 15 door, lijn 15 blijft rechtdoor rijden naar de fly-over, die ter hoogte van het BP-tankstation begint.
Nu zijn er geregeld opstoppingen als lijn 1 eraan komt, dat behoort straks tot het verleden.

De provincie Zuid-Hollands is eigenaar van de Hoornbrug. In juni, juli en augustus wordt de brug vervangen. De brug blijft gedeeltelijk open voor verkeer, met uitzondering van vier weekends. Dan is geen enkel verkeer mogelijk.
De omleidingsroutes zullen met borden worden aangegeven.Deze zijn verplicht tijdens de vier afsluit-weekends, automobilisten wordt dringend aangeraden ook op andere dagen om te rijden om files te voorkomen.
De verlengde Laan van Hoornwijck (nieuwe ontsluiting van Buitenplaats Ypenburg met meer capaciteit dan de oude weg) wordt eind april in gebruik genomen. Het verkeer kan vanaf 31 mei bovendien via het nieuwe viaduct over de A13 (verlengde Rijswijkse Waterweg) Buitenplaats Ypenburg verlaten. Dit viaduct gaat dan open voor auto's, niet voor bussen. Deze maatregelen maken een betere ontsluiting van Buitenplaats Ypenburg tijdens de werkzaamheden aan de Hoornbrug mogelijk.

Openbaar vervoer
Tramlijn 1 van Delft naar Scheveningen wordt tijdens de werkzaamheden aan de Hoornbrug in Rijswijk en de Reineveldbrug in Delft geheel uit dienst genomen.
In Delft rijdt van het eindpunt in de wijk Tanthof naar het NS-station een vervangende buslijn, te weten buslijn 1.
Deze bus rijdt vervolgens over de Phoenixstraat, Ruys de Beerenbrouckstraat, provinciale weg nummer 15, Prinses Beatrixlaan, Sir Winston Churchilllaan naar het Generaal Eisenhowerplein in Rijswijk. Passagiers kunnen daar overstappen op tramlijn 17, die via Den Haag Hollands Spoor en Den Haag CS doorrijdt naar het Noorderstrand in Scheveningen.

Buslijn 15 blijft de gebruikelijke route via de Hoornbrug rijden naar het eindpunt in Nootdorp.

Reizigers van en naar de wijk Vrijenban kunnen gedurende deze periode reizen met de Connexxionbuslijnen 60, 62 en 132, die op de Brasserskade een halte hebben. Reizigers naar het centrum van Rijswijk of Den Haag kunnen met bus 60 of 62 naar de Boslaan in Buitenplaats Ypenburg reizen, waar ze kunnen overstappen op buslijn 15.

Voor de bewoners van de Rotterdamseweg en de Delftweg wordt een zogenoemde belbus ingesteld. De bewoners krijgen apart bericht over de manier waarop zij van deze bus gebruik kunnen maken. In de praktijk kunnen mensen die de belbus willen gebruiken, bellen met een nummer van HTM. Binnen een half uur komt de bus (of auto) voorrijden bij de halte Broekpolder, 's-Gravenmade, Vlietbrug of Verffabriek. De bus biedt dan vervoer naar een halte van bus 15 richting Rijswijk of naar een halte van bus 60 of 62 voor de richting Delft. Voor de terugreis kan gebeld worden met het nummer van HTM. De bus komt dan binnen een half uur voorrijden bij de halte van bus 15 of bus 60/62 en brengt de passagier(s) naar een van de eerdergenoemde haltes langs de Vliet. Deze bus is bedoeld voor bewoners van woningen die echt pal aan de Vliet liggen.

Omleidingen voor het verkeer
Het gemotoriseerd verkeer wordt tijdens de werkzaamheden aan de Hoornbrug in juni, julie en augustus omgeleid. De omleidingen worden aangeraden; automobilisten zijn alleen tijdens de vier weekenden dat de brug geheel is afgesloten, verplicht de omleidingen te volgen.

Het verkeer dat Rijswijk uitgaat in de richting Rotterdam en Delft wordt aangeraden om te rijden via de Haagweg, Sir Winston Churchilllaan, Burgemeester Elsenlaan, Veraartlaan, Diepenhorstlaan, A4.

Het verkeer dat Rijswijk uitgaat in de richting Amsterdam en Utrecht wordt aangeraden om te rijden via de Haagweg, Geestbrugweg, Prinses Mariannelaan, Binckhorstlaan, Maanweg, A12.

Het verkeer dat Rijswijk inrijdt vanuit Rotterdam en Delft rijdt vanaf de A13 (afrit Delft Zuid 10) naar de Kruithuisweg; via de A4 (oprit Delft Zuid 14) naar de Prinses Beatrixlaan (afrit Rijswijk 11) en dan rechtsaf naar de Sir Winston Churchilllaan.

Het verkeer dat vanuit Buitenplaats Ypenburg en Rotterdam richting Den Haag rijdt, wordt omgeleid via de A13 en de A12.

Het verkeer vanuit Utrecht naar het centrum van Rijswijk wordt omgeleid via Voorburg.

Het verkeer vanuit Amsterdam naar het centrum van Rijswijk wordt omgeleid via Voorburg.

Het verkeer vanaf het Prins Clausplein en Buitenplaats Ypenburg naar het centrum van Rijswijk wordt omgeleid via de A13 en A4 (Plaspoelpolder) of via de A13 en A4 richting Prins Clausplein en Voorburg.

Het verkeer uit alle richtingen (behalve uit Den Haag) richting Drievliet (Jan Thijssenweg) wordt omgeleid via de A4 richting Amsterdam, afslag Forepark (afrit 8), Noordelijke Randweg, linksaf Vlietweg, rechtdoor Westvlietweg tot deze overgaat in de Jan Thijssenweg.

Het verkeer richting Delftweg (golfbaan) en Broekpolder rijdt vanaf de Jan Thijssenweg, Laan van Vredenoord, Laan van Oversteen, Madame Curielaan, Einsteinlaan, Fleminglaan naar de Delftweg.

De Hoornbrug
De provincie Zuid-Holland heeft na een uitgebreide studie besloten de Hoornbrug (en de Reineveldbrug) geheel te vernieuwen. De Hoornbrug is een basculebrug, dat is een beweegbare brug met een dek dat openklapt. De brug wordt vervangen door moderne onderhoudsvriendelijke bruggen. Ook wordt het betonwerk op de kelder en de aanbruggen aangepast i.v.m. de gewijzigde ligging van het spoor.
De provincie vervangt gelijktijdig met de vervanging van de staalconstructie de bestaande elektromechanische aandrijving, die aan het eind van zijn levensduur begint te geraken, door een nieuwe aandrijving. Ook wordt de elektrische installatie geheel vernieuwd en voorbereid op mogelijke afstandsbediening in de toekomst.

Tevens is door de provincie besloten om gelijktijdig met de vernieuwing van de bruggen het gehele kunstwerk te verbreden aan weerszijden met ca. 0,5 meter ten gunste van voetgangers en fietsers.

Het werk aan de Hoornbrug begint op woensdag 30 mei en duurt tot maandag 3 september. Tot 19 juli is de zuidelijke rijbaan (kant van Delft) afgesloten voor verkeer, vanaf 19 juli de andere rijbaan.

Data
In de periode juni, juli en augustus zijn de Hoornbrug en wegen in de omgeving gedurende bepaalde periodes afgesloten voor al het verkeer:

31 mei t/m 18 juli zuidelijke rijbaan Hoornburg afgesloten 2 - 3 juni totale afsluiting Hoornbrug
9 - 10 juni totale afsluiting Hoornbrug
19 juli t/m 2 september noordelijke rijbaan Hoornbrug afgesloten 21 - 22 juli totale afsluiting Hoornbrug
28 - 29 juli totale afsluiting Hoornbrug
2 september Hoornbrug weer geheel open voor verkeer.

Informatie
Wie vragen heeft, kan terecht bij verschillende organisaties:

Stadsgewest Haaglanden:
Bureau Communicatie: telefoon 070 3129111;

HTM: Consumentenlijn (voor vragen over het openbaar vervoer): Telefoon : 070 3848666;

Gemeente Rijswijk:
Team Communicatie: telefoon 070 3959863;

Provincie Zuid-Holland:
0800 0886.

.

Gemeente schrijft prijsvraag uit:
Bedenk een nieuwe naam voor het sportcomplex aan de Schaapweg

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de verbouwing van het sportcomlex in het Prinses Irenesportpark aan de Schaapweg te Rijswijk.

De bestaande sporthal "De Schilp" zal worden uitgebreid met een multifuntioneel zwembad en andere sportfaciliteiten. De verbouwing zal in de loop van 2002 gereed zijn.

Donderdag 17 mei 2001 om 15.00 uur zal Wethouder Jense wegens het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw bij het sportcomplex een feestelijke handeling verrichten.

Ter gelegenheid hiervan wordt een prijsvraag onder de inwoners van Rijswijk uitgeschreven voor de nieuwe naam van het sportcomplex. De namen van sporthal "De Schilp" en zwembad "De Wervel" zullen niet meer terugkeren in het nieuwe complex. De nieuwe naam van het gehele complex moet kort en kernachtig zijn. De naam kan in het teken staan van sport, historie, de locatie of verbonden zijn met Rijswijk. De jury is samengesteld uit de zes fractievoorzitters van de Rijswijkse gemeenteraad, drie journalisten van de Rijswijkse kranten, met als voorzitter de Rijswijkse wethouder van sportzaken, de heer D. Jense.

De naam wordt op 17 mei 2001 tijdens de feestelijke handeling bekend gemaakt en de bedenker ervan wordt in het zonnetje gezet. Tevens ontvangt de bedenker een mooie prijs en een blijvende herinnering.

Iedere Rijswijkse inwoners, die meent een of meer goede namen voor het complex te kunnen bedenken, wordt verzocht deze naam door te geven aan de gemeente Rijswijk (team Communicatie), door het invullen van onderstaande deelnamebon.

Om aan de prijsvraag deel te kunnen nemen, dient de bon uiterlijk op donderdag 10 mei 2001 bij het team communicatie te zijn binnengekomen.

Deelnamebon prijsvraag naamgeving sportcomplex Schaapweg Rijswijk

U kunt dit formulier vóór 10 mei 2001 in een gesloten enveloppe zenden aan:

Gemeente Rijswijk
Sectie Communicatie
Antwoordnummer 1214
2280 VB Rijswijk

.

Vlaggen tijdens Koninginnedag 30 april, Herdenking 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei 2001


* Op Koninginnedag maandag 30 april 2001 wordt de vlag -zoals bij alle Koninklijke verjaardagen- uitgestoken van zonsopgang tot zonsondergang voorzien van een oranje wimpel.
* Op vrijdag 4 mei 2001 wordt ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers de vlag vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (+ 21.15 uur) halfstok gehangen.

* Ook bij de herdenkingsmonumenten wordt na de twee minuten stilte om 20.00 uur de vlag niet meer in top gehesen, maar blijft halfstok hangen tot zonsondergang.

* Voor de viering van bevrijdingsdag zaterdag 5 mei 2001 hangt alleen de Nederlandse driekleur van zonsopgang tot zonsondergang in top.

.

Museum Rijswijk

Van zaterdag 28 april tot en met zondag 27 mei 2001 is in het Museum Rijswijk de jaarlijkse ledententoonstelling van de Rijswijkse Kunstenaarsvereniging Arti/Shock te zien.

De kunstenaarsvereniging is opgericht in 1972 en is sindsdien uitgegroeid tot een grote vereniging van vele tientallen beroepskunstenaars uit Rijswijk en (soms verre) omgeving. Naast de solotentoonstellingen van de kunstenaars in Galerie Arti/Shock, treden de leden eenmaal per jaar gezamenlijk naar buiten met de grote ledententoonstelling in het Museum Rijswijk.

De tentoonstelling heeft een boeiend en veelzijdig karakter; te zien zijn schilderijen, tekeningen, grafiek, foto's, beeldhouwwerken, keramiek en sieraden. Behalve uiteenlopende technieken tonen de geëxposeerde werken ook verschillende stijlen, van realistisch tot abstract.

De tentoonstelling mag zich bij de leden in een toenemende belangstelling verheugen, het aantal deelnemers is de afgelopen jaren gestaag gegroeid en daarmee ook de omvang van de tentoonstelling en de diversiteit van de geëxposeerde kunstwerken.

Een vast element tijdens de opening van de ledententoonstelling is de bekendmaking van de winnaar van de Arti/Shockprijs. Deze prijs bestaat uit een geldbedrag dat ter beschikking wordt gesteld door de kunstenaarsvereniging en de gemeente Rijswijk.
De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar wiens werk op de tentoonstelling zich artistiek en kunstzinnig opvallend onderscheid.

De winnaar wordt gekozen door een deskundige jury waarin o.a. vertegenwoordigers van Arti/Shock, het Museum Rijswijk en de winnaar van het vorige jaar, Greetje Sieders, zitting hebben. Edelsmid Greetje Sieders won vorig jaar de Arti/Shock prijs voor haar inzending van vier zilveren broches. De broches staan dit jaar afgebeeld op het affiche.

Openingstijden Museum Rijswijk, Herenstraat 67: dinsdag tot en met vrijdag en zondag van 14.00-17.00 uur, zaterdag van 11.00-17.00 uur, Koninginnedag en Hemelvaartsdag gesloten.

.

Administratief banenplan (her)intredende vrouwen

Sinds 1990 organiseert de gemeente Rijswijk met veel succes een administratief banenplan voor (her) intredende vrouwen.

Waarom?
In de praktijk blijkt dat vrouwen, die een aantal jaren geen werk buitenshuis hebben gehad (b.v. in verband met de verzorging en opvoeding van kinderen), moeilijk weer aan de slag komen. Veelal ontbreekt het hen aan werkervaring en voldoende opleiding, waardoor zij bij sollicitaties buiten de boot vallen.

Wat houdt het banenplan in?
Het banenplan biedt een aantal vrouwen de mogelijkheid om gedurende 6 maanden, 4 dagdelen per week (9.15 uur tot 14.30 uur) een opleiding te volgen in de administratieve richting.

De opleiding start begin september en bestaat uit:
* toetsenbordvaardigheden

* kantoorautomatisering

* Nederlandse taal

* praktische beroepsvorming (telefoontraining postbehandeling, archiveren, coderen, notuleren communicatieve vaardigheden)
* sollicitatietraining

Baangarantie
Aansluitend biedt de gemeente Rijswijk een tijdelijke, betaalde baan. Met deze baan kan de benodigde werkervaring worden opgedaan, om vervolgens door te stromen naar een vaste baan.

Voor wie is het banenplan bedoeld?
Het banenplan is bedoeld voor vrouwen die:

* in de gemeente Rijswijk wonen;

* beschikken over een opleiding op mavo niveau;
* een goede beheersing van de Nederlandse taal hebben
Vrouwen die een uitkering van de gemeente Rijswijk ontvangen hebben voorrang.

Hebt u belangstelling?
Hebt u belangstelling?
Print dan het strookje uit.
Vul het in en stuur het dan binnen 14 dagen retour naar:

Afdeling Sociale Zaken
t.a.v. mw. C. Schouwenaars
Antwoordnummer 1214, 2280 Rijswijk.

.

Verleende kapvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de volgende kapvergunningen zijn verleend:

Per 26 april 2001:

* Regentesselaan 5
2 coniferen wegens schaduwwerking

* Delftweg 141

1 conifeer wegens te dichte stand op de gevel en schaduwwerking
* Churchilllaan 147

1 conifeer wegens te dichte stand op de gevel en schaduwwerking
* Burgemeester Elsenlaan 154
3 esdoorns, 2 wilgen en 5 kastanjes wegens het aanleggen van een tegelpad
in het kader van de Arbo-wet (glasbewassing)
* Sir Winston Churchilllaan 303

1 wilg wegens scheefgroei en het opdrukken van de omliggende tegels

* Haagweg
9 sierperen wegens de reconstructie van de Haagweg en het verleggen van de sporen van de zijkant naar het midden van de weg

Op grond van artikel 4.5.2. lid 3 van de APV wordt toestemming verleend om tijdens het broedseizoen een aanvang te nemen met het kappen van deze bomen, indien de Vogelbescherming, na onderzoek, hiervoor toestemming heeft verleend.

Er moet 6 weken gewacht worden met het kappen i.v.m. de mogelijkheid van aantekenen van bezwaar.Deze kapvergunningen liggen vanaf de datum van verlening gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, De Bruyn Kopsstraat 4.

Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden (personen die zicht op de boom hebben) tegen het verlenen van de kapvergunning een gemotiveerd schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders. Voor nadere informatie kunt u iedere werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur contact opnemen via telefoonnummer 395.92.74

.

Aanvraag kapvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de volgende kapvergunningen zijn aangevraagd:

* Ds. v.d. Boschlaan 38

1 berk wegens te forse groei en te dichte stand op de gevel Aangevraagd door J. Kloosterziel

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunningen en Handhaving, iedere werkdag bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur onder telefoonnummer 395.92.74

.

Viering bevrijdingsdag 5 mei

BUURTSCHAP OUD-RIJSWIJK "De Ottoburg"

Buurtschap Oud-Rijswijk viert Bevrijdingsdag 5 mei 2001 in De Ottoburg aan de Esdoornstraat.
Van 12.00 tot 16.00 uur zijn er veel evenementen op het speelplein, zoals Springkussen, Draaimolen, Rodeostier, Skelterbaan, Schmink, Suikerspin, Knutselhoek, Vrijmarkt, Darten en Snooker.

Vanaf 15.00 uur is er een bandje voor het jongere publiek. De Cactus- en Aquariumvereniging zijn aanwezig met een standje.

.

Nieuwe verkeersregel per 1 mei: Geef het door,
rechts gaat voor!

De bestuurders van rechts' treedt op 1 mei 2001 in werking. Vanaf deze datum moet e nieuwe verkeersregel `voorrang aan alle bestuurders die van rechts komen voorrang verleend worden. "Rechts heeft voorrang" geldt dus niet alleen meer voor auto's, maar ook voor fietsers, bromfietsers, snorfietsers, bestuurders van een invalidenvoertuig, bestuurders van een wagen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee. De regel geldt alleen voor gelijkwaardige kruisingen. Dit zijn kruisingen waar de voorrang niet apart geregeld is.

Voordeel van de nieuwe regel is dat de voorrangssituatie op gelijkwaardige kruisingen veel duidelijker wordt, omdat deze voortaan voor alle bestuurders geldt. De verwachting is dat de nieuwe regel zal leiden tot minder misverstanden, waardoor de kans op verkeersongevallen afneemt. Met de nieuwe maatregel zijn de voorrangsregels in Nederland gelijk met die in de ons omringende landen.

Op kruisingen waar de voorrang geregeld is, veranderen de voorrangsregels niet. Dit zijn kruisingen met bijvoorbeeld verkeerslichten, voorrangsborden, haaientanden of een inrit-/uitritconstructie. Ook blijven bestuurders op een onverharde weg voorrang verlenen aan alle bestuurders op de verharde weg. Verder blijven trams op gelijkwaardige kruisingen altijd voorgaan of ze nu van rechts of van links komen. Voetgangers en alle daarmee vergelijkbare verkeersdeelnemers, zoals skaters, skeelers en steppers, zijn géén bestuurders en vallen niet onder de nieuwe voorrangsregel.

Situatie in Rijswijk
In het kader van de invoering van deze nieuwe verkeersregel heeft de gemeente de afgelopen maanden de gelijkwaardige kruispunten in Rijswijk nader onder de loep genomen. Deze inventarisatie heeft geresulteerd in een aantal knelpunten welke aanpassingen of wijzigingen van de verkeerssituatie met zich meebrengen. Op dit moment worden deze knelpunten in de gemeente aangepakt om uiteindelijk de invoering van `bestuurder voorrang van rechts' zo veilig en duidelijk mogelijk per 1 mei van start te laten gaan.

In verband met de invoering van `voorrang bestuurders van rechts' gaat de politie extra controleren. Daarbij wordt de nadruk gelegd op gerichte snelheidscontroles van motorvoertuigen die gelijkwaardige kruisingen naderen. Daarnaast wordt er ook meer gecontroleerd op de verlichting en reflectie van (brom)fietsers.

Tenslotte: voorrang heb je niet, voorrang moet je krijgen. Het is van groot belang dat fietsers en bromfietsers geen voorrang nemen als ze op gelijkwaardige kruisingen van rechts komen, maar eerst goed opletten of ze voorrang krijgen.

Bij het team Communicatie in het gemeentehuis is een brochure gratis af te halen waarin de nieuwe verkeersregel aan de hand van voorbeeldsituaties duidelijk wordt uitgelegd. Ook via de gemeentelijke website (www. Rijswijk.nl) kunt u informatie inwinnen over de nieuwe voorrangsregel. De openingstijden van het team Communicatie zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 14.00 uur.

.

Openbare kennisgeving
Bouwvergunningen aanvragen/meldingen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat, met ingang van 26 april 2001 voor een ieder bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rijswijk, De Bruyn Kopsstraat 4, iedere werkdag geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur, de volgende bouwvergunningen ter inzage liggen:

* Wethouder Brederodelaan 3 T/M 62, Henri Dunantlaan 5 T/M 99 , het gedeeltelijk veranderen van 180 galerijwoningen d.m.v. gevelwijziging en een geringe vergroting van het entreeportaal, verleend en verzonden: 10 april 2001

* Haantje 21f, het oprichten van een gronddepot, verleend en verzonden: 10 april 2001

* Ockenburger Tientweg 25, het plaatsen van een kas met bedrijfsruimte, verleend en verzonden: 17 april 2001
* Laan van Vredenoord, het oprichten van een kantoorgebouw, verleend en verzonden: 18 april 2001

* Polakweg 12, het tijdelijk oprichten van een unit t.b.v. een hotelreceptie, verleend en verzonden: 18 april 2001
* Laan van `s-Gravenmade, het oprichten van een kantoor en bedrijfsruimte, verleend en verzonden: 18 april 2001

Iedere belanghebbende is tot uiterlijk zes weken na de datum van verzending gerechtigd tegen een bouwvergunning bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

.

Aanvragen/meldingen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat de volgende bouwaanvragen/meldingen zijn ontvangen:
* bouwaanvraag , ingediend: 03-04-2001 : het plaatsen van een scooter / rolstoelberging te:
Mgr Bekkerslaan 221

* bouwaanvraag , ingediend: 09-04-2001 : het plaatsen van een dakkapellen te:
Regenbooglaan 42

* bouwaanvraag , ingediend: 12-04-2001 : het vergroten van een woning d.m.v. aanbouw aan de achterzijde te: Prinses Irenelaan 218

* bouwaanvraag , ingediend: 11-04-2001 : het vergroten van 2 loopbruggen te:
Patentlaan 2

* bouwaanvraag , ingediend: 12-04-2001 : het vergroten van een woning d.m.v. een aanbouw te:
Prinses Irenelaan 218

* bouwaanvraag , ingediend: 12-04-2001 : het gedeeltelijk veranderen en vergroten van een - kinderopvang in bestaand gebouw te: Karel Doormanlaan 157

* bouwaanvraag , ingediend: 11-04-2001 : het oprichten van een dakkapel te:
Sir Winston Churchilllaan 941

* bouwaanvraag , ingediend: 11-04-2001 : het gedeeltelijk veranderen van een fabrieksruimte te:
Laan van Ypenburg 100 (gebouw 51)

* bouwaanvraag , ingediend: 09-04-2001 : het veranderen van een werkplaats t.b.v. msc te:
Ypenburg te: Laan vanYpenburg 106

* bouwaanvraag, Ypenburg, Plan Boswijk, fase 4, het oprichten van een woning + garage

.

Aanslagen OZB worden eind mei verstuurd

De aanslagen voor de onroerendezaakbelasting (OZB) worden eind mei verzonden. De afgelopen maanden is hard gewerkt om de waarde van alle woningen, niet-woningen en grond in Rijswijk opnieuw vast te stellen. Deze hertaxatie is wettelijk verplicht. Sinds de laatste herwaardering, begin 1992, is de waarde van woningen en niet-woningen fors gestegen. Voor woningen is dat gemiddeld 82 procent en voor niet-woningen 24 procent. Omdat de waarde van de woning het tarief van de OZB bepaalt, zou het betekenen dat de OZB ook sterk zou stijgen. De gemeenteraad heeft echter besloten dat tariefdifferentiatie wordt toegepast, waardoor de gemiddelde waardestijging in de tarieven wordt gecompenseerd, zeg maar met eenzelfde percentage wordt verlaagd. De gemiddelde belastingdruk blijft daardoor gelijk aan dit jaar. De verlaging zal voor woningen uitkomen op 43,1 procent en voor niet-woningen op 16,5 procent. Dat betekent niet dat de OZB-tarieven gelijk zijn aan vorig jaar. Er is namelijk wel rekening gehouden met de inflatiecorrectie. Dat betekent dat de tarieven gemiddeld 2,5 procent hoger zijn dan vorig jaar. Omdat sommige woningen meer en sommige minder in waarde zijn gestegen kan de tariefsverhoging iets hoger uitvallen, bijvoorbeeld omdat eengezinswoningen meer in waarde zijn gestegen dan flatwoningen.
Bij de aanslag die eind mei wordt verstuurd, zal u verder worden geïnformeerd.

.

Programma Dodenherdenking 4 mei 2001


* 16.00 uur Kranslegging door het gemeentebestuur bij het monument voor de gevallenen rond
Ypenburg op de Algemene Begraafplaats aan de Sir Winston Churchilllaan 233.

* 18.30 uur Kranslegging bij het gerenoveerde monument aan het Haantje
door het gemeentebestuur. Een trompettist blaast de "Taptoe Infanterie'.

* 19.15 uur Aanvang Herdenking Oude Kerk Herenstraat, Rijswijk. Medewerking wordt verleend door het Projekt Koor Rijswijk o.l.v. Marlies Huitink, de organist Philip Meijer en leerlingen van Openbare Basisschool `t Prisma.

* 19.45 uur Einde Herdenking Oude Kerk. De klokken van de kerk en raadhuistoren luiden. Voor de kerk wordt een stoet samengesteld, welke in stille tocht vertrekt naar het monument in het park Hofrust waar de C.J.V. Marchingband Reflection koralen speelt.
* 19.59 uur Bij het monument aangekomen plaatst de burgemeester de krans tegen het monument.De burgemeester, collegeleden en de nabestaanden stellen zich op tegenover het monument.
* 20.00 uur "Taptoe Infanterie" en 2 minuten stilte
* 20.02 uur Hoornsignaal dat de stilte beëindigd is.De aanwezigen leggen bloemen en/of lopen langs het monument naar de uitgang van het park. De herdenking is hiermee beëindigd.

.

Kruispunt Laan van Hoornwijck/Singel deels afgesloten

Vanaf vrijdag 27 april 20.00 uur tot zaterdag 28 april 08.00 uur zal op de Buitenplaats Ypenburg het kruispunt Laan van Hoornwijck/Singel afgesloten zijn voor het verkeer. Dit in verband met reconstructiewerkzaamheden en het plaatsen van de rails voor Raillijn 15.
Het verkeer zal door middel van borden als volgt worden omgeleid: Het verkeer op de Laan van Hoornwijck dat uit de tunnel A4 komt en linksaf wil richting Nootdorp, zal eerst de kruising moeten passeren en door moeten rijden tot de keerlus ter hoogte van de Plesmanlaan. Daarna terug richting Singel en bij het kruispunt rechtsaf. Verkeer dat vanuit de Singels (deelplan 1 en 2) richting Nootdorp of richting Hoornwijck wil rijden zal bij het kruispunt eerst rechtsaf moeten slaan, bij de keerlus draaien en dan weer terug richting kruising.
Verkeer afkomstig vanuit Nootdorp richting Singels deelplan 1 en 2 en het tijdelijk centrumgebied, slaat bij de kruising eerst rechts en draait ter hoogt van de aflsag naar het bedrijvenpark Ypenburg.

.

Kranslegging bij eremonument Park Hofrust door
leerlingen Prisma

Basisschool 't Prisma in Rijswijk heeft het eremonument in Park Hofrust geadopteerd. Het project "Adopteer een Monument" is een initiatief van de "Stichting Februari 1941".
Morgen, op vrijdag 27 april 2001 komen 110 leerlingen van de groepen 7 en 8 van 't Prisma voor de 16e keer bij het eremonument samen voor een kranslegging.
Deze plechtigheid begint om 14.00 uur. Burgemeester mw. G.W. van der Wel-Markerink is hierbij aanwezig en zal de kinderen toespreken.

Voorafgaand aan die kranslegging wordt er in de klas op school veel gesproken over het thema: "Kind in de Oorlog". We praten hierbij niet alleen over de Tweede Wereldoorlog. Ook hedendaagse oorlogen (veraf maar ook dichtbij) en de gevolgen ervan worden besproken. Met name de invloed van een oorlog en de inwerking ervan op de kinderen zelf worden nader belicht.
Naast vele gesprekken met elkaar werken de kinderen ook met de Anne Frank Krant en kijken naar video-opnames van bekende Nederlanders die vertellen over hun oorlogservaringen uit de tijd dat zij zelf kind waren. Termen als fascisme, racisme en discriminatie worden betrokken op onze huidige multiculturele samenleving en zullen zo meer inhoud krijgen.

.

Klachten over vertrekplaats treinen NS-station Rijswijk

De afgelopen maanden heeft de gemeente regelmatig klachten ontvangen over de vertrekplaats van treinen binnen het NS-station Rijswijk. Doordat sommige treinen niet op de juiste plaats halteren is het voor met name oudere reizigers lastig om tijdig de trein te halen.

De tijd om naar de trein te lopen is langer dan de tijd dat de trein stilstaat om reizigers in te laten stappen. Met name bij het halteren van kortere treinen doet zich dit probleem voor. Ondanks het feit dat is afgesproken dat de treinen halverwege de twee stationsingangen dienen te stoppen, biedt dit in de praktijk onvoldoende soelaas. Dit heeft onder meer te maken met het niet correct uitvoeren van de instructies door (inval)machinisten.

Inmiddels is de NS een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om de reizigers te wijzen op de meest logische plaats om op de trein te wachten. Over de resultaten van dit onderzoek zullen wij via de gemeenteberichten verslag doen.

.

Wet op de Ruimtelijke Ordening

-Artikel 19a-

De burgemeester van Rijswijk geeft kennis dat vrijstelling van het bestemmingsplan is gevraagd door:


1. Bastion Rijswijk b.v. voor het vergroten van een hotel op het perceel Polakweg 12

2. Argonauten l b.v. voor het uitbreiden van een kantoorpand op het perceel Koopmansstraat 1

De bouwplannen zijn in strijd met het bestemmingsplan "Plaspoelpolder l". Tevens heeft de raad een voorbereidingsbesluit genomen voor het gebied waar de bouwplannen zijn gelegen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om afwijking toe te staan c.q. vrijstelling te verlenen van de genoemde bestemmingsplannen en toepassing te geven aan artikel 19a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

De bouw- en situatietekeningen liggen met ingang van 27 april tot en met 24 mei 2001 gedurende vier weken ter inzage bij de sectie Communicatie kamer 77 Generaal Spoorlaan 2 te Rijswijk. De sectie Communicatie is op werkdagen geopend van 8.30-14.00 uur.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan eenieder schriftlijk zijn bedenkingen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk

.

Reconstructie Vrijenbanselaan, Zuiderweg en
Boslaan door aansluiting op nieuw viaduct over A13

Het nieuwe viaduct over de A13, dat de VINEX-bouwlocatie Buitenplaats Ypenburg zal gaan verbinden met de wijk Vrijenban, nadert zijn voltooiing. Eén dezer dagen begint de aannemer met de werkzaamheden om de op- en afritten van het viaduct aan te sluiten op de Vrijenbanselaan en de Boslaan. Er wordt in Vrijenban een nieuwe kruising gemaakt tussen de Vrijenbanselaan, de Zuiderweg en de op- en afrit van het viaduct. Aan de Ypenburgse kant sluit de op- en afrit van het viaduct aan op de Boslaan.

De aansluiting van de op- en afrit van het viaduct aan de Vrijenbanselaan zal gefaseerd worden uitgevoerd. Vanaf eind april a.s. tot eind oktober a.s. zal de noordelijke rijbaan van de Vrijenbanselaan tussen de Vinkweg en de Zwaluwsingel voor het verkeer zijn afgesloten. Het verkeer zal gebruik moeten maken van de zuidelijke rijbaan. Voor iedere rijrichting staat 1 rijstrook ter beschikking.

Vanaf eind mei tot en met begin september a.s., dat is de periode waarin de Hoornbrug door reconstructiewerkzaamheden gedeeltelijk afgesloten zal zijn, is het nieuwe viaduct over de A13 voor autoverkeer geopend via een tijdelijke verbindingsweg met de Vrijenbanselaan.

Zowel de Zuiderweg als de tijdelijke verbindingsweg worden door middel van verkeerslichten aangesloten op de zuidelijke rijbaan van de Vrijenbanselaan. De verkeerslichten zullen zodanig worden geregeld dat de doorstroming van het verkeer op de Vrijenbanselaan zo goed mogelijk doorgang heeft.

Doordat de noordelijke rijbaan van de Vrijenbanselaan aan het verkeer onttrokken wordt, kan de nieuwe kruising nagenoeg geheel buiten het verkeer worden aangelegd. Naar verwachting zal eind oktober van dit jaar de nieuwe kruising gereed zijn.

Mocht u nog verder vragen hebben over de werkzaamheden aan en rond het nieuwe viaduct, dan kunt u contact opnemen met het team communicatie van de gemeente Rijswijk 070 3959863 of met het Informatiecentrum Buitenplaats Ypenburg 070 -319 90 60.

.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2001 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.