Gemeente Tilburg

25-04-2001

Invoering polismodel volgend jaar

Subjectsubsidie blijft gehandhaafd

De invoering van het polismodel start volgend jaar en de subjectsubsidie blijft gehandhaafd. Met dit besluit heeft het college van b&w definitief de weg vrijgegeven voor het polismodel. Met klanten worden op basis van maatwerk afspraken gemaakt om weer een plaats op de arbeidsmarkt te vinden. Daarnaast wordt hulp en ondersteuning verleend aan mensen die in armoedesituaties verkeren. Vanaf mei start de gemeente Tilburg met proefprojecten om dit jaar 200 werkpolissen en 150 zorgpolissen af te sluiten. Volgend jaar volgt de invoering van 600 werkpolissen en 150 zorgpolissen. Op 7 mei a.s. zal het besluit besproken worden in de raadscommissie Sociale Zaken, Arbeidsmarkt- en Minderhedenbeleid.

Met de handhaving van de subjectsubsidie en de invoering van het polismodel is volgend jaar een bedrag gemoeid van f 7,2 miljoen. De aanpak volgens het polismodel is gestoeld op de thema's werk, inkomen en zorg. Onder regie van de gemeente wordt binnen die driehoek gezocht naar een sluitende aanpak voor armoede en langdurige werkloosheid. Dit op basis van maatwerk en integrale samenwerking tussen gemeente, klant en betrokken instellingen en organisaties.

Wat gebeurt er dit jaar?
Vanaf mei benadert Sociale Zaken klanten om concrete afspraken te maken en proefpolissen te ontwikkelen. Doel is ervaring op te doen met de opzet en invulling van zowel de werkpolissen, als de zorgpolissen. Het gaat er in beide gevallen om, de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen te bevorderen. Daarnaast maakt de gemeente Tilburg concrete afspraken met betrokken organisaties en instellingen die mee werken in de ontwikkeling van polissen. Van belang is een goede samenwerking waarin wordt nagedacht over, en gewerkt aan goede onderlinge samenwerking en ketenbenadering ten behoeve van goede hulpverlening aan de client.

Overigens heeft het college ook besloten in bijzondere omstandigheden eerder bijzondere bijstand om niet (à fonds perdu) te verstrekken, dan in de huidige praktijk. Hiermee wordt ingespeeld op een eerder door de gemeenteraad aangenomen motie om dit te doen voor de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen.

Onderzoek
Ten behoeve van de ontwikkeling en invoering van het polismodel is recent in opdracht van de gemeente door het Nibud een onderzoek gedaan naar de inkomens- en koopkrachtsituatie van de Tilburgse minima. Ook zijn al in een eerder stadium door PON/Vertige de effecten van het gemeentelijk armoedebeleid onderzocht. De resultaten hiervan zijn betrokken bij de huidige beleidsvoorstellen voor continuering van subjectsubsidie en de invoering van het polismodel.