GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 26 april 2001 15:43

Het conflict met de Marokkaanse overheid over de controle op vermogen van bijstand-cliënten

(26 april 2001)

Vragen van Ab Harrewijn (GroenLinks) inzake het conflict met de Marokkaanse overheid over de controle op vermogen van bijstand-cliënten aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken en werkgelegenheid

1.
Welke afspraken zijn in het verleden met Marokko gemaakt en vastgelegd over het controleren van de rechtmatige verstrekking van alle soorten uitkeringen zoals bijstand en kinderbijslag aan inwoners van Nederland met Marokkaanse nationaliteit? Welke afspraken zijn gemaakt over controle op rechtmatige verstrekking van Nederlandse sociale zekerheidsuitkeringen aan Marokkanen in Marokko (b.v. WAO en AOW)? 2.
Worden op dit moment andere controleonderzoeken uitgevoerd naar de verstrekking van Nederlandse uitkeringen aan Marokkanen in Marokko of Marokkanen in Nederland dan het onderzoek naar aanwezigheid van vermogens bij Marokkaanse bijstandsontvangers? 3.
Indien andere onderzoeken worden uitgevoerd, kunnen deze gezien de recente problemen rond het bijstandsonderzoek wel onbelemmerd doorgang vinden? 4.
Zijn er plannen om de verstrekking van uitkeringen tijdelijk stop te zetten vanwege het feit dat in Marokko geen controleonderzoek kan plaatsvinden?

5.

Om hoeveel fraudegevallen gaat het eigenlijk. Hoe is de controle in andere belangrijke landen (Turkije, Suriname, EU-landen). Hoe strak wordt in Nederland gecontroleerd op vermogensbezit. Wordt standaard in de nederlandse kadasters gecheckt?

6.

Hoe handelen gemeentelijke sociale diensten nu in de praktijk als het gaat om vermoedens van vermogensfraude? Ieder die bijstand aanvraagt moet zelf opgeven of hij of zij vermogen bezit. Hoe moet een gemeente handelen indien er een vermoeden is van valsheid in geschrifte maar geen mogelijkheid om effectief te controleren zoals nu blijkbaar bij marokkanen het geval is). Kan in dat geval de bewijslast worden omgekeerd? Wordt overwogen zo'n omkering bewijslast in te voeren?

7.

Klopt het dat de regering gedreigd heeft de betaling van kinderbijslag aan rechthebbenden in Marokko stop te zetten als drukmiddel op de Marokkaanse overheid om mee te werken aan controle van vermogens t..b.v. fraude-onderzoek inzake bijstandsuitkeringen?

8.

Is het juridisch te verantwoorden om uitbetaling van de ene uitkering te stoppen vanwege controle problemen met een andere uitkering?

9.

Erkent u het belang van de Marokkaanse inwoners van Nederland bij een juist en rechtmatig uitgevoerde sociale zekerheidsregelingen en bent u bereid het overleg met Marokkaanse autoriteiten zodanig vorm te geven dat Marokkanen die recht hebben op en afhankelijk zijn van sociale zekerheidsregelingen niet de dupe worden van het ontstane conflict?