LHV: "Minister Borst komt concrete toezeggingen niet na"

26 april 2001

Minister Borst is haar toezegging niet nagekomen dat de huisartsen op
1 april jl. - met terugwerkende kracht tot begin dit jaar - gecompenseerd zouden worden voor de stijging van de kosten van hun arbeidsongeschiktheidsverzekering in de afgelopen jaren. De LHV heeft hierover vandaag aan de bewindsvrouwe een boze brief gezonden.

Aanleiding voor de brief is de afkeuring door de minister van een voorstel van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) tot verhoging van de huisartstarieven per 1 april 2001. Met die verhoging zouden de huisartsen worden gecompenseerd voor de hogere premies van hun arbeidsongeschiktheidsverzekering in 1999 en 2000. Over de premiestijging voor 2001, variërend van tientallen procenten tot een verviervoudiging, moet nog besloten worden.
In de brief aan de minister zegt de LHV "met grote ontsteltenis" kennis te hebben genomen van haar besluit. "Dit is in regelrechte tegenspraak met toezeggingen van de minister tijdens een bestuurlijk overleg met de LHV op 30 januari jl. en met de inhoud van een vraaggesprek dat het blad Medisch Contact in januari met haar had", stelt de huisartsenvereniging. De LHV vindt het besluit van de minister "onbegrijpelijk" omdat zij als eerst verantwoordelijke minister heldere en eenduidige uitspraken en toezeggingen heeft gedaan. Bovendien heeft de minister zelf in december aan het CTG gevraagd met een voorstel voor een zogeheten beleidsregelwijziging te komen.

Naast de afwijzing van de tariefsverhoging vanwege de hogere verzekeringspremies, heeft de minister ook aangekondigd een voorstel van het CTG over een aanpassing van de automatiseringsvergoeding af te keuren. "Dit staat in schril contrast met uitspraken van de minister zelf over de zelfstandige positie van het CTG", concludeert de LHV. "U heeft in de afgelopen maanden uitspraken gedaan over gebrekkige communicatie. Helaas moeten wij vaststellen dat uw afkeuring niet bijdraagt aan een constructieve opbouw van goede communicatie", aldus de LHV in de brief aan de minister.

Ga naar : Nieuwspagina van de LHV
Volgend artikel : Opheffing doorschakeldienst KPN opgeschort

© copyright LHV 2001 home . index . email/adres . Artsennet