Provincie Flevoland

Zwemwater

Zwemwater

Klik hier de zwemwaterkaart.

* Actueel

* De kwaliteit van het water

* Veiligheid en hygiëne

* Tips voor veilig zwemmen

* Botulisme

* Maag- en darmstoornissen

* Oorontsteking

* Blauwwieren

* Ziekte van Weil

* Geelzucht

* Bij klachten

* Weer, verkeer en meer info

Actueel

Het water bij alle officiële zwemplaatsen in Flevoland is goed. Er kan zonder gevaar voor de gezondheid op alle aangegeven locaties worden gezwommen.

In verband met de MKZ-afzettingen zijn de zwemplaatsen: Spijkvijver, Vijver Laserbos en de Reigerplas in de afgezette gebieden tijdelijk niet toegankelijk.
Ook de reguliere controle op de waterkwaliteit vindt hier nu niet plaats. WAARSCHUWING; De temperatuur van het oppervlaktewater is ongeveer 10 graden. Bij deze lage watertemperaturen is er, als er een dag is met zomerse buitentemperaturen, een risico op onderkoeling bij het zwemmen.

De kwaliteit van het water

Op de, door de provincie aangewezen, plaatsen waar gezwommen kan worden, wordt de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën en blauwwieren. Die controle richt zich vooral op bacteriologisch onderzoek. Deze waterkwaliteitscontrole is een momentopname. De weersinvloeden en andere factoren (o.a. blauwwieren) kunnen de waterkwaliteit nadelig beïnvloeden. Deze factoren zijn echter niet of nauwelijks vooraf in te schatten. Bij eventuele problemen met betrekking tot de waterkwaliteit of de veiligheid zal dit via de normale berichtgeving (kranten, zwemwatertelefoon, radio, internet en teletekst) bekend worden gemaakt. Als de kwaliteit van het water op een bepaalde plaats te slecht is of onveilig om in te zwemmen, kan de provincie mensen verbieden daar in het water te gaan. Zonodig plaatst de provincie waarschuwingsborden bij verdachte zwemplaatsen.

Veiligheid en hygiëne

Wie gaat zwemmen moet er rekening mee houden dat op sommige plaatsen scheepvaart verkeer in de nabijheid kan zijn en daar is zwemmen in de vaargeul absoluut onverantwoord.
Op veel zwemplaatsen zijn drijflijnen aangebracht als scheiding tussen het ondiepe en het diepe water. Ze zijn een extra waarschuwing voor baders en zwemmers. Op de meeste zwemplaatsen is de helderheid en dus het doorzicht van het water beperkt. Door het beperkte doorzicht zijn obstakels zoals stenen, blikjes, flessen, enz. onzichtbaar. Duik nooit wanneer de waterdiepte niet bekend of de bodem niet zichtbaar is. Gooi geen etensresten, papier, plastic, glas/blik, enz. op het strand. Voorkom verwondingen en aantrekken van ongedierte. Maak gebruik van de aanwezige vuilnisbakken of containers. Soms kunnen afvoerleidingen van afvalwaterzuiveringsinstallaties uitmonden in oppervlaktewater. Hoewel het afvalwater in deze installaties is gezuiverd, blijft altijd een lichte verontreiniging over. Zwemmen in de buurt van deze lozingspunten is sterk af te raden.
In havens komen nogal eens lozingen voor van ongezuiverd afvalwater o.a. door schepen. De kans dat hierdoor de waterkwaliteit niet aan de zwemwaternormen voldoet, is groot.

Tips voor veilig zwemmen


* Zwemmen in open water is altijd voor eigen risico
* Ga nooit alleen zwemmen

* Door de Randmeren loopt een diepe vaargeul en er zijn soms diepe zandputten

* Zwem niet op plaatsen waar veel schepen varen of liggen
* Ga niet zwemmen in de buurt van een gemaal, een sluis of een afvalwaterzuiveringsinstallatie

* Duik nooit in onbekend (ondiep) of troebel water
* Let op scherpe voorwerpen op de bodem en langs de oevers
* Let op ongedierte, vooral ratten

* Ga niet zwemmen in de buurt van dode watervogels

* Schwimmen in offenen Gewässern ist immer auf eigene Gefahr
* Schwimm niemals allein

* In den Randseeen befindet sich eine tiefe Fahrrinne und sporadisch kommen tiefe Sandgruben vor

* Schwimm nicht in Gewässern, wo viele Schiffe fahren oder angelegt sind

* Schwimm nicht in der Nähe eines Schöpfwerks, einer Schleuse oder einer Kläranlage

* Tauch nicht in unbekannte (seichtem) oder trübem Wasser
* Achte auf scharfe Gegenstände am Boden und entlang dem Ufer
* Achte auf Ungeziefer, besonders Ratten

* Schwimme nicht in der Nähe toter Wasservögeln
Botulisme

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen sterven. De bacterie die botulisme veroorzaakt kan zich alleen onder bepaalde omstandigheden vermenigvuldigen. Dat gebeurt dan wel erg snel.
Gunstige omstandigheden voor botulisme zijn:

* en eiwitrijk, zuurstofarm milieu (dode vogels of vissen, vooral wanneer deze in het water liggen)

* water dat 20 graden Celcius of nog warmer is (met name ondiep, stilstaand water wordt in de zomer snel warm)

Gevaarlijk
Botulisme bij watervogels kunt u herkennen aan
verlammingsverschijnselen aan kop, nek, vleugels of poten. Veel dode watervogels of vissen bij elkaar zijn vaak het slachtoffer van botulisme. Er bestaat nogal wat verwarring over het gevaar van botulisme. Wij kennen zeven soorten botulisme die gelukkig niet allemaal gevaarlijk zijn voor mensen. De meest voorkomende soort in Nederland is type C. Dit type is in principe alleen gevaarlijk voor dieren, maar voorzichtigheid blijft geboden. Wanneer namelijk een dier dat besmet is met het type C te lang blijft liggen kunnen ook soorten botulisme ontstaan die wel gevaarlijk zijn voor mensen. Met botulisme besmette dieren moeten daarom zo snel mogelijk worden weggehaald en u moet op deze plaatsen niet het water ingaan.

Maag- en darmstoornissen

Tijdens een periode van langdurige warmte, komt het regelmatig voor dat men-sen last hebben van maag-/darmstoornissen. De klachten kunnen zijn maagkramp, misselijkheid, braken, koorts en diarree. Deze klachten duren over het algemeen enkele dagen tot hooguit een week. Een maag-/darmstoornis die u heeft opgelopen via het zwemwater, wordt meestal veroorzaakt door een virus of een bacterie die daar niet van nature in voorkomen. Deze komen daarin terecht via lozingen van rioolwater, dierlijke mest of rechtstreeks van de zwemmers. Bij warm weer kunt u uiteraard ook klachten krijgen die niet het gevolg zijn van zwemmen. Meestal komt dat dan door het eten van bedorven voedsel, onjuist bereid of bewaard voedsel of veel ijs.

Oorontsteking

Ook al wordt de waterkwaliteit regelmatig onderzocht, toch kunt u soms na het zwemmen gezondheidsklachten krijgen. Deze klachten worden veelal veroorzaakt door organismen die van nature in het water voorkomen.
Een van deze klachten is oorontsteking. De belangrijkste klachten zijn jeuk, oorpijn, vochtafscheiding en tijdelijk gehoorverlies. Mensen met regelmatig terugkerende oorklachten of afweerstoornissen en diabetici lopen een groter ri-sico. Als u last heeft van oorontsteking is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.

Blauwwieren

Blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die eruit zien als wier. Als ze gaaf zijn hebben de meeste blauwwieren een blauwgroene kleur, enkele zijn roodbruin. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brei. Bij het afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Giftig
Vergiftigingen door blauwwieren komen alleen via de mond tot stand. Het gif dringt niet door in de huid. Ernstige vergiftigingen doen zich bij mensen zelden voor, omdat zij niet veel water binnen krijgen bij het zwemmen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij meer water binnen krijgen en eerder ziek worden door vergiftiging. Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van de volgende verschijnselen: hoofdpijn, huiduitslag op armen of benen, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Deze verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Blauwwieren hoeven niet altijd de oorzaak te zijn van bovengenoemde ziekteverschijnselen. Ook andere bacteriën en virussen zijn een mogelijke oorzaak; de klachten zijn vaak hetzelfde. Raadpleeg in deze gevallen daarom altijd uw huisarts.

Ziekte van Weil

Het is vooral de bruine rat die de ziekte van Weil met zich meedraagt en verspreidt. Mensen kunnen besmet raken met de ziekte van Weil door de urine van de bruine rat. De rat plast niet alleen in het water, maar ook aan de kant. U kunt daarom zowel besmet raken in het water, als door bijvoorbeeld een wandeling langs de waterkant. Bij mensen dringt de ziekte binnen via wondjes aan de huid en via slijmvliezen van ogen en neus.

Geelzucht

Wanneer mensen besmet zijn met de ziekte van Weil duurt het vijf tot veertien dagen voordat ze echt ziek worden. De ziekte uit zich in eerste instantie in de vorm van plotselinge hoge koorts, hoofd- en spierpijn, rode ogen, huiduitslag en een stijve nek. Bij deze verschijnselen is het verstandig naar de huisarts te gaan, want na een paar dagen tast de ziekte ook de nieren en de lever aan. Uiteindelijk kan de patiënt geelzucht krijgen.

Bij klachten

Wanneer u (ernstige) gezondheidsklachten krijgt na het zwemmen in oppervlaktewater, is het verstandig naar de huisarts of de GGD te gaan. Daarnaast hebben alle provincieÕs een meldpunt, klik hiervoor op de betreffende Provincie.
U kunt zelf meehelpen om te voorkomen dat mensen besmet raken met de ziekte van Weil. Ratten komen af op etensresten die mensen achterlaten bij zwemplaatsen.
Gooi daarom altijd uw afval in een afvalemmer en zorg ervoor dat u uw plekje aan het water schoon achterlaat. Hoe schoner het is, des te kleiner is de kans op ratten.

Links

Zwemwaterkaart.
Waterland
Weerberichten
Filemeldingen

e-mailadres: Hamerb@flevoland.nl