Ministerie van Justitie

26.04.01

Stijging aantal meldingen ongebruikelijke transacties zet door

Jaarlijks Verslag Meldpunt Ongebruikelijke Transacties 2001 (in PDF -formaat)

Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) in Zoetermeer heeft vorig jaar 47.870 ongebruikelijke transacties verwerkt. Dat zijn er 2791 meer dan in 1999. Toen meldden de financiële instellingen in totaal 45.079 ongebruikelijke transacties. Ook steeg in 2000 het aantal transacties dat na analyse door het MOT als `verdacht' werd doorgemeld aan de politie. In 1999 waren dat er nog 10.803, het afgelopen jaar noteerde het MOT 11.023 verdachte transacties met een totale `waarde' van ruim 1,1 miljard gulden. Dit blijkt uit het Jaarlijks Verslag Meldpunt Ongebruikelijke Transacties 2001 dat minister Korthals van Justitie, mede namens minister Zalm van Financiën, vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Toename

De stijging van het aantal ongebruikelijke transacties is vooral afkomstig van de banken. In 1999 meldden de banken 12.558 ongebruikelijke transacties, tegen 23.442 in 2000. De toename wordt veroorzaakt door een inhaalslag op het gebied van de zogeheten money transfers. Dit zijn financiële diensten waarvan klanten van banken en wisselkantoren gebruik kunnen maken. Contant geld kan aan de balie worden aangeboden om vervolgens in zeer korte tijd te worden overgeboekt naar een andere bank of wisselkantoor in het buitenland. Daar kan dan een begunstigde het geld afhalen. Ook de casino's (1202 tegenover 931 in 1999) en de creditcardmaatschappijen (1896 in 2000 en 1079 in 1999) hebben meer ongebruikelijke transacties gemeld.

Het aantal meldingen van de wisselkantoren daalde met ongeveer 30%. Verschillende ontwikkelingen hebben hiertoe bijgedragen. Zo moesten enkele wisselkantoren op last van justitie sluiten. Ook waren er wisselkantoren die transacties doorgaven waarvoor geen meldplicht bestond. Dit is door het MOT gecorrigeerd.

In de meldingen van de effectenbemiddelaars is sinds 1999 niets veranderd. Hetzelfde geldt voor de assurantietussenpersonen. Levensverzekeraars meldden in 2000 twee keer.

Verwachting

Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties verwacht in 2001 meer dan 50.000 ongebruikelijke transacties te registreren.en ongeveer 12000 verdachte transacties door te geven aan de politie. De ervaring leert dat één op de vier à vijf transacties als
verdacht wordt doorgemeld. Om deze in- en uitgaande stroom goed te blijven beheersen, zal het MOT verder investeren in de elektronische snelweg. Zo is vorig jaar een eerste versie van het zogeheten Intranet Verdachte Transacties (IVT) operationeel geworden. Dit IVT bevat alle verdachte transactie die het MOT vanaf november 1997 heeft doorgemeld. Politiekorpsen kunnen de IVT raadplegen en de informatie gebruiken voor de opsporing. Het MOT verwacht dat nog dit jaar alle politiekorpsen een aansluiting op het IVT gerealiseerd zullen hebben. Daarmee eindigt de papieren output van het MOT.

Internationaal

De lidstaten van de Europese Unie onderkennen in toenemende mate dat elektronische gegevensuitwisseling tussen de meldpunten (Financial Intelligence Units/FIU) noodzakelijk is. Naar aanleiding hiervan heeft het Nederlandse ministerie van Justitie en het MOT het initiatief genomen om een FIU-net op te richten: een netwerk dat de databases van FIU's met elkaar verbindt en elektronische gegevensuitwisseling op een snelle en veilige manier mogelijk maakt. Samen met Engeland en Luxemburg ontwikkelt Nederland een pilot-netwerk dat eind dit jaar klaar moet zijn. Frankrijk, België, Spanje, Zweden, Italië en Oostenrijk hebben laten weten zeer geïnteresseerd te zijn.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 26-04-2001