Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Koninklijke onderscheiding voor Rudi Ekkart

26 april 2001

Persbericht 057

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR RUDI EKKART

Dr. Rudi (R.E.O.) Ekkart is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten op cultuurhistorisch terrein. Ekkart wordt met name geprezen om zijn inspanningen in de herkomstonderzoeken naar gerecupereerde kunstwerken uit de Tweede Wereldoorlog. De koninklijke onderscheiding is hem uitgereikt door staatssecretaris voor Cultuur, dr. F. van der Ploeg tijdens de opening van de website Herkomst Gezocht van het gelijknamige projectbureau onder voorzitterschap van Ekkart.

Rudi Ekkart is een internationaal befaamd kunsthistoricus en sinds 1990 directeur van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie. Naast deze functie heeft Ekkart tal van andere activiteiten ontplooid op het gebied van de kunsthistorie. Er zijn veel publicaties van zijn hand verschenen onder meer over de Nederlandse portretkunst en portret-iconografie. Ook bekleedt hij bestuursfuncties bij verschillende culturele verenigingen zoals de Vereniging Rembrandt en de Mondriaan Stichting. Hij heeft daarnaast een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van het Deltaplan voor het cultuurbezit.

Sinds 1998 doet het projectbureau Herkomst Gezocht onder begeleiding van Commissie Ekkart onderzoek naar de herkomst van de Nederlands Kunstbezit collectie (NK-collectie). Deze collectie bevat kunstwerken, die na de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland zijn terug gekomen (gerecupereerd) en zich nu in rijksbezit bevinden. Ekkart is voorzitter van de begeleidingscommissie, die vandaag zijn tussentijdse aanbevelingen over het Nederlandse teruggavebeleid inzake de NK-collectie heeft overhandigd aan staatssecretaris Van der Ploeg.

Noot voor de redactie,