PERSBERICHT

FOSAG, de werkgeversorganisatie in de schildersbedrijfstak, is verbaasd en teleurgesteld over de opstelling van de werknemersorganisaties in het CAO-overleg en het door hen afbreken van het overleg.

In de vijfde overlegronde heeft FOSAG een pakket van voorstellen aan werknemers voorgelegd:


· Een stijging van de lonen met 9% structureel in de periode 2001 t/m 2002;

· Een extra verhoging van de lonen voor de schilders in opleiding met 1,75%;

· Een verhoging van het budget met circa 20% voor rouwverlof, kraamverlof, kinderopvang en palliatief verlof;

· Uitbreiding van het aantal seniorendagen.
De totale loonkostenstijging van dit pakket voor de bedrijven bedraagt circa 10,5%, in twee jaar.

In aanvulling op deze voorstellen vragen werkgevers een wezenlijke stap op weg naar modernisering van de CAO en wel door de invoering van de mogelijkheid voor individuele ondernemingen om, met in achtneming van de wettelijke regelingen ten aanzien van medezeggenschap en overleg, af te wijken van CAO-bepalingen. Ook stellen werkgevers voor arbeidsvoorwaarden uit te kunnen ruilen (het zogenaamde cafetariasysteem) en de mogelijkheid om urencontracten af te sluiten. De werknemersorganisaties wensen deze vernieuwingen klaarblijkelijk niet en werpen steeds meer voorwaarden en beperkingen op. De CAO zal daardoor onwerkbaar worden.

FOSAG is van mening dat de bedrijfstak is gebaat met een goede, werkbare en op continuïteit van de ondernemingen gerichte CAO, waarin ook verdere terugdringing van werkloosheid in de winter wordt gerealiseerd.

clip_image0014.gif