Keuringsdienst van Waren

ZONNEBRANDCREMES Datum: 26-4-01

GEVAREN ZONNEBRANDCREMES NIET AANGETOOND

De Zwitserse studie naar de gezondheidsrisico"s van UV-filters in zonnebrandcremes is dubieus. Dit is de conclusie van de RIVM-analyse die op verzoek van de Keuringsdienst van Waren is verricht.

De Keuringsdienst van Waren pleit er daarom voor dat het beoordelingssysteem van de EU op zo kort mogelijke termijn opnieuw bekeken wordt.

Op grond van de RIVM conclusie vindt de Keuringsdienst van Waren dat er op dit moment geen aanleiding is tot stappen tegen de producten die nu in de handel zijn.

Op verzoek van de Keuringsdienst van Waren heeft het RIVM advies uitgebracht over het gebruik van UV-filters in zonnebrandcremes. Aanleiding voor dit advies waren de maatregelen van de Deense overheid. Denemarken concludeerde op grond van de Zwitserse gegevens dat een aantal UV-filters in zonnebrandcremes een gezondheidsrisico voor de consument kan vormen vanwege een vermeende hormonale werking. De zonnebrandcremes die deze UV-filters bevatten, zijn vervolgens uit de Deense winkels gehaald.

Uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waren is gebleken dat ongeveer driekwart van de Nederlandse zonnebrandmiddelen één of meerdere van deze UV-filters bevat.

Het RIVM concludeert dat de opzet van de Zwitserse studie veel vragen oproept. Zo is een zeer hoge blootstelling toegepast die minder relevant wordt geacht voor de mens. Ook zijn er twijfels over de kwaliteit van de gebruikte testmethode.

De Keuringdienst pleit ervoor dat het beoordelingssysteem in EU-verband zo snel mogelijk opnieuw bekeken wordt.