Gemeente Zwolle

Historische Avond over waardevolle
panden in de Zwolse binnenstad Datum uitgave: 18-04-2001 Historische Avond over waardevolle panden in de Zwolse binnenstad

Onderwerp :Kunst en cultuur; Milieu en woonomgeving; Monumentenzorg

Op donderdag 26 april zal de heer Wijnand Bloemink in de Oude Statenzaal aan de Diezerstraat 80 belangstellenden bijpraten over de uitkomsten van het bouwhistorisch onderzoek in de Zwolse Binnenstad. Deze historische avond begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

De historische avonden vormen een lezingenprogramma rond de geschiedenis van de stad Zwolle en haar omgeving. Ze worden alweer voor het vijfde seizoen georganiseerd door het Historisch Centrum Overijssel (HCO), de Vrienden van de Stadskern, de Zwolse historische vereniging en de gemeentelijke sectie monumentenzorg en archeologie. De historische avond van 26 april gaat over de inventarisatie naar panden in de binnenstad die wél waardevol zijn, maar niet als monument staan aangemerkt. Deze inventarisatie is vorig najaar in opdracht van de gemeente Zwolle gestart. Bouwhistorici proberen na te gaan welke van deze panden de status van monument wel zouden verdienen.

In het verleden werd bij het bepalen van rijks- of gemeentelijke monumenten vooral naar de gevel gekeken. Daardoor is een heel aantal gebouwen die een minder aansprekende gevel hebben maar daarachter wel bouwhistorisch waardevolle constructies herbergen, ten onrechte niet aangemerkt als monument.

De binnenstedelijke panden stammen veelal uit de 14e, 15e en 16e eeuw. Onder begeleiding van de heer D.J. de Vries, hoogleraar bouwhistorie en kenner van de Zwolse binnenstad, hebben bouwhistorici op basis van vooronderzoek panden bekeken en de waardevolle elementen geïnventariseerd.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de lijst van monumenten in de Zwolse binnenstad wordt aangevuld met panden die uit de inventarisatie als bouwhistorisch waardevol naar voren komen. Daarnaast ontstaat er door uit onderzoek van de resultaten meer inzicht in de ontwikkeling van de middeleeuwse stad.

Onlangs werd in Zwolle nog een uiterst waardevolle kapconstructie aangetroffen. Toen de eigenaar bij verbouwplannen de gemeente vroeg eens naar de kap te kijken, bleek de constructie zo waardevol dat de gemeente subsidie heeft verleend om de verbouwing historisch verantwoord te laten uitvoeren. Uit dendrologisch onderzoek bleek dat het hout voor dit dak rond 1350 gekapt werd. Het gaat hier om het pand aan de Oude Vismarkt nummer 10.

Bron: Afdeling Communicatie Datum van 18-04-2001 tot 24-04-2001