Alcatel

Alcatel Space bouwt drie satellieten voor GE Americom

Rijswijk ZH, 26 april 2001 - Alcatel Space heeft een overeenkomst gesloten met GE American Communications Inc. uit Princeton (New Jersey, V.S.) voor de levering van drie telecommunicatiesatellieten. Alcatel heeft nu zeven satellieten voor Americom in aanbouw, waarvan de eerste in 2002 zal worden geleverd.

Bij de aankondiging zei Jean-Claude Husson, president en CEO van Alcatel Space: "Ik ben uitermate blij met deze belangrijke opdracht van een dergelijk groot bedrijf als GE Americom. Dit contract toont duidelijk aan dat onze oplossingen niet door de concurrentie worden geëvenaard". John F. Connelly, voorzitter en CEO van GE Americom, voegde daaraan toe: "De gunning van de opdracht aan Alcatel toont ons vertrouwen in de technische vaardigheden en kwaliteiten van Alcatel's team, processen en producten. Deze satellieten zijn van vitaal belang voor de expansie die Americom op de wereldmarkt doormaakt". De drie satellieten worden in de Franse Alcatel-fabrieken te Toulouse en Cannes gebouwd. Twee van de drie worden in hun omloopbaan afgeleverd en zullen door ILS vanaf het Baikonour Cosmodrome worden gelanceerd met behulp van een Proton-raket.

GE-2E, een volledige BSS Ku-band satelliet met 40 transponders, zal voorzien worden van twee bestuurbare antennes en zal een geostationaire positie op 24* westerlengte innemen. De satelliet wordt gerealiseerd op basis van het 'Spacebus 4000'-platform, dat al vijf jaar bij Alcatel Space in productie is. Vanaf eind 2003 zal deze nieuwe Europese satelliet Americom's dienstverlening via de GE-1E op 5* oosterlengte aanvullen. GE-3E wordt aanvankelijk ontwikkeld als een 'aardse' reserve voor de GE-2E. De derde satelliet is bestemd voor de Noordamerikaanse dienst vanaf 79* westerlengte. Dit op het 'Spacebus 3000'-platform gebaseerde ruimtevaartuig zal worden uitgerust met 48 transponders, 24 voor de C-band bediening van de Verenigde Staten, Mexico en het Caribisch gebied, en 24 voor de Ku-band bediening van de Verenigde Staten en Mexico. Alcatel levert deze satelliet in 2002 in zijn omloopbaan af.

De drie nieuwe, door Americom bestelde satellieten hebben een vermogen van 6 tot 8 kW en zijn geschikt voor de distributie van digitale televisie, amusementsdiensten en interactieve multimediale toepassingen voor een gemiddelde levensduur van 16 jaar.

De omvang van het Spacebus 3000-portfolio telt thans 22 satellieten, terwijl de gehele Spacebus-familie nu 42 satellieten telt, inclusief de recente order van GE Americom. Samen met het contract dat in april vorig jaar aan Alcatel Space werd gegund worden er nu voor GE Americom zeven satellieten gebouwd: vijf gebaseerd op het 'Spacebus 4000'-platform en twee Spacebus 3000's.

Over Alcatel Space
Alcatel Space wordt gerekend tot 's werelds toonaangevende hoofdaannemers voor de bouw van systemen voor de civiele en militaire ruimtevaart. De onderneming ontwikkelt satelliet-technologie voor telecommunicatie, navigatie, optische observatie, radarobservatie, meteorologie en wetenschap. Met partners overal ter wereld, dochterbedrijven in heel Europa en een hoge inzet op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, speelt Alcatel Space een belangrijke rol als hoofdaannemer, exploitant, investeerder of dienstverlener in de meeste hedendaagse ruimte-vaartprogramma's. Het bedrijf is voorts Europa's 'nummer 1'-hoofdaannemer voor de levering van grondssystemen voor observatie van de aarde, meteorologie en navigatie, en voor exploitatie van ruimtesystemen.

Alcatel Space, 51%-dochter van Alcatel en 49% dochter van Thales, genereerde een omzet van 1,4 miljard Euro in het jaar 2000 en telt 6000 medewerkers.

Over Alcatel
Alcatel bouwt nieuwe generatie netwerken en biedt daarmee geïntegreerde 'end-to-end' voice- en data-oplossingen aan bestaande en nieuwe operators, evenals aan bedrijven en consumenten. Met een omzet van Euro 31,4 miljard (69 miljard gulden) in 2000 en 130.000 werknemers is Alcatel actief in ruim 130 landen.
In Nederland biedt Alcatel Telecom Nederland B.V. werk aan ongeveer 1000 mensen. De hoofdvestiging is in Rijswijk ZH.

Over ILS
ILS, met hoofdkantoor in McLean (Va., V.S.) werd in 1995 opgericht als joint venture tussen Lockheed Martin Commercial Launch Services en Lockheed Khrunichev Energia International. De onderneming biedt lanceringen aan klanten overal ter wereld, waarbij zowel de Amerikaanse Atlas- als de Russische Proton-raketten worden gebruikt.
ILS' Atlas-raketten en hun Centaur-trappen worden gebouwd door Lockheed Martin Space Systems Company - Astronautics Operations. De drietraps Proton wordt gemaakt bij het Khrunichev State Research and Production Space Center, terwijl de vierde trap wordt gebouwd bij RSC Energia. ILS biedt de breedste reeks lanceerproducten ter wereld en staat bekend om de hoogste betrouwbaarheid in deze industrie. Meer informatie is te vinden op internet: http://www.ilslaunch.com.

Einde persbericht