Alcatel

ILS ontvangt lanceercontract voor twee Alcatel-satellieten

Rijswijk ZH, 26 april 2001 - Alcatel Space heeft een contract getekend met International Launch Services (ILS) voor de lancering in 2002 en 2003 van twee satellieten ten behoeve van GE American Communications Inc. Het contract betreft de lancering met behulp van de door Khrunichev gebouwde Proton-raket. Daarbij dient een Lockheed-Martin raket van het type Atlas V als reserve om de leverdatum waarop de satelliet in zijn omloopbaan moet zijn te kunnen garanderen. Dit contract is het eerste waarbij een satelliet in een geostationaire baan wordt gebracht, dat door Alcatel Space rechtstreeks is geplaatst bij een Amerikaans lanceerbedrijf.

"Wij zijn blij Alcatel Space meteen als directe partner te mogen verwelkomen", verklaart ILS-president Mark J. Albrecht. "De beslissing om deze beide lanceringen aan ILS toe te vertrouwen is een eerbetoon aan de betrouwbaarheid die onze raketten doorlopend bewijzen." Jean-Claude Husson, president en CEO van Alcatel Space, stelt: "Ik ben blij dit nieuwe contract te hebben kunnen ondertekenen, niet alleen omdat het ons eerste contract is dat we rechtstreeks afsluiten met een Amerikaans lanceerbedrijf voor geostationaire satellieten, maar ook omdat deze over-eenkomst de ware internationale aard van de ruimtevaart illustreert. Het toonaangevende Amerikaans satelliet-telecombedrijf GE Americom werkt nu samen met Alcatel Space als Europa's leidende exporteur van satellietsystemen. En Alcatel Space werkt op haar beurt weer samen met International Launch Services, die als leider in haar industrietak gebruik maakt van zowel de Russische Proton als van de Amerikaanse Atlas".

Alcatel bouwt een van de nieuwe satellieten op basis van het 'Spacebus 3000'-platform en de ander op basis van het 'Spacebus 4000'-model. De satellieten zullen in de komende 16 jaar voor GE Americom zorgdragen voor de distributie van digitale televisie, amusementsdiensten, alsmede interactieve multimediale toepassingen.
De relatie tussen beide ondernemingen stoelt op verscheidene succesvolle lanceringen. Tot nu toe hebben ILS' Atlas- en Proton-raketten drie door Alcatel Space gebouwde ruimtevoertuigen gelanceerd. Samen met de beide satellieten voor GE Americom, staan er nu zes lanceringen van Alcatel-satellieten op stapel.

GE Americom contracteerde ILS vorig jaar voor twee lanceringen in 2003. De satellieten GE-1A en GE-6 werden vorig jaar oktober - drie weken na elkaar - gelanceerd aan boord van een Proton-raket. ILS is het enige lanceerbedrijf dat gebruik maakt van twee types draagraketten, die beide houder zijn van een buitengewoon betrouwbaarheidsrecord. Met de Proton werden in 2000 in totaal 14 lanceringen uitgevoerd, die alle succesvol verliepen. De Atlas overtreft elk ander type draagraket met 54 opeenvolgende succesvolle lanceringen, en is de enige met een door-lopend succes op het gebied van 'first flight missions'.

De satelliet, gebaseerd op het 'Spacebus 3000'-platform zal naar verwachting in 2002 worden afgeleverd. Dit model is al bijna zes jaar in productie bij Alcatel Space. Het ruimtevaartuig is ontworpen voor Noord-Amerikaans gebruik en zal worden uitgerust met 48 transponders, waarvan 24 voor de C-band ten behoeve van de Verenigde Staten, Mexico en het Caribische gebied; de 24 andere transponders ondersteunen de Ku-band voor de Verenigde Staten en Mexico.
Het tweede ruimtevaartuig, een 'direct-broadcast' satelliet met 40 transponders voor de Ku-band heeft eveneens twee stuurbare antennes, en hangt geostationair op een positie op 24º wester-lengte. Deze satelliet is gebaseerd op het 'Spacebus 4000'-platform, dat bij Alcatel Space inmiddels vijf jaar in productie is. Vanaf eind 2003 zal deze nieuwe Europese satelliet de dienst overnemen die Americom nu biedt met de GE-1E satelliet op 5º oosterlengte. ILS-president Mark J. Albrecht zegt daarover: "Door een reserve over-en-weer te bieden op onze beide soorten lanceerraketten, die tot de besten ter wereld worden gerekend, bieden we onze klanten de mentale garantie dat ze naar behoefte kunnen lanceren.

Over Alcatel Space
Alcatel Space wordt gerekend tot 's werelds toonaangevende hoofdaannemers voor de bouw van systemen voor de civiele en militaire ruimtevaart. De onderneming ontwikkelt satelliet-technolo-gie voor telecommunicatie, navigatie, optische observatie, radarobservatie, meteorologie en wetenschap. Met partners overal ter wereld, dochterbedrijven in heel Europa en een hoge inzet op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, speelt Alcatel Space een belangrijke rol als hoofdaannemer, exploitant, investeerder of dienstverlener in de meeste hedendaagse ruimte-vaartprogramma's. Het bedrijf is voorts Europa's 'nummer 1'-hoofdaannemer voor de levering van grondssystemen voor observatie van de aarde, meteorologie en navigatie, en voor exploitatie van ruimtesystemen.
Alcatel Space, 51%-dochter van Alcatel en 49% dochter van Thales, genereerde een omzet van 1,4 miljard Euro in het jaar 2000 en telt 6000 medewerkers.

Over Alcatel
Alcatel bouwt nieuwe generatie netwerken en biedt daarmee geïntegreerde 'end-to-end' voice- en data-oplossingen aan bestaande en nieuwe operators, evenals aan bedrijven en consumenten. Met een omzet van Euro 31,4 miljard (69 miljard gulden) in 2000 en 130.000 werknemers is Alcatel actief in ruim 130 landen.
In Nederland biedt Alcatel Telecom Nederland B.V. werk aan ongeveer 1000 mensen. De hoofdvestiging is in Rijswijk ZH.

Over ILS
ILS, met hoofdkantoor in McLean (Va., V.S.) werd in 1995 opgericht als joint venture tussen Lockheed Martin Commercial Launch Services en Lockheed Khrunichev Energia International. De onderneming biedt lanceringen aan klanten overal ter wereld, waarbij zowel de Amerikaanse Atlas- als de Russische Proton-raketten worden gebruikt.
ILS' Atlas-raketten en hun Centaur-trappen worden gebouwd door Lockheed Martin Space Systems Company - Astronautics Operations. De drietraps Proton wordt gemaakt bij het Khrunichev State Research and Production Space Center, terwijl de vierde trap wordt gebouwd bij RSC Energia. ILS biedt de breedste reeks lanceerproducten ter wereld en staat bekend om de hoogste betrouwbaarheid in deze industrie. Meer informatie is te vinden op internet: http://www.ilslaunch.com.

Einde persbericht