26 APRIL 2001
Nieuw brandstofmanagementsysteem verhoogt rendement transportbedrijven significant

Shell en Vakopleiding Transport en Logistiek samen in project voor brandstofbesparing

Shell Nederland Verkoopmaatschappij B.V. en Vakopleiding Transport en Logistiek zijn een samenwerkingsverband aangegaan voor een nieuw brandstofmanagementsysteem. Hiervoor hebben zij deze week een overeenkomst getekend. Het brandstofmanagementsysteem is gebaseerd op de combinatie van euroShell Fuel Logic, de brandstofmanagementsoftware van Shell en de training Zuinig Rijden van de Vakopleiding. Met het nieuwe, innovatieve systeem zijn aanzienlijke besparingen op het brandstofverbruik te realiseren. Voor de transportsector is het verhogen van het rendement, ondermeer door significante besparingen op het dieselgebruik, een belangrijk speerpunt.

Shell beschikt over de brandstofmanagementsoftware euroShell Fuel Logic, een systeem waarmee voor elke transportklant het brandstofverbruik per truck kan worden bijgehouden. Het systeem levert een grote hoeveelheid aan gegevens (over verbruik, tijdstip en locatie van vertanking, etc.). Vakopleiding Transport en Logistiek stelt chauffeurs met de training Zuinig rijden in staat om hun prestaties te verbeteren. In deze training leren zij om te gaan met de nieuwste technische toepassingen en de meest recente inzichten op het gebied van rijvaardigheid. Het brandstofverbruik kan hierdoor substantieel worden verminderd.

Effect nieuwe rijstijl levert dagelijks resultaat Om de brandstofkosten te reduceren, hebben Shell en Vakopleiding Transport en Logistiek hun expertises gebundeld. Het nieuwe brandstofmanagementsysteem combineert de management- informatie van Shell en de training Zuinig Rijden van Vakopleiding Transport en Logistiek. Het nieuwe brandstofmanagementsysteem voegt daar nog het element continuïteit aan toe. De direct leidinggevenden van de chauffeurs krijgen een training waarin zij leren de verbruiksgegevens goed terug te koppelen naar de chauffeurs.

De chauffeurs blijven zich zo ook in hun dagelijks werk bewust van het effect van hun rijstijl. Met de nieuwe service kan een transportonderneming significante besparingen op de brandstofkosten realiseren en bovendien een positieve bijdrage leveren aan het milieu. "Uiteindelijk is de doelstelling om in twee jaar zo´n 5.000 chauffeurs op te leiden", aldus Bertho Eckhardt, algemeen directeur van Vakopleiding Transport en Logistiek.

Volgens Frank van den Akker, Commercial Sales Manager Transport van Shell Nederland Verkoopmaatschappij past dit initiatief bij de manier waarop Shell wil meedenken met haar klanten om de kosten per kilometer zo laag mogelijk te houden. "Brandstof-efficiency is daarbij een belangrijk middel. Maar het past ook bij Shell's streven de milieu-effecten van het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Niets nieuws overigens, we deden dat in de jaren zeventig ook al."

Tijdspad
Shell en Vakopleiding Transport en Logistiek gaan de komende maanden het brandstofmanagement-systeem en de bijbehorende training nader uitwerken. De verwachting is dat Shell het zijn transportklanten in de tweede helft van 2001 gaat aanbieden.