Sun presenteert project JXTA

Internet-visionair Bill Joy draagt volgende generatie network computing-technologie over aan open source gemeenschap

Amersfoort, 26 april 2001 Sun Microsystems heeft nadere details bekendgemaakt over haar Project JXTA. JXTA is bedoeld als prototype research project van de volgende generatie. Het project richt zich op eenvoudige toegang tot peers (gelijkwaardige bronnen) en andere bronnen op het snel ontwikkelende, multidimensionale expanded web . Sun introduceert tegelijkertijd jxta.org, een Open Source initiatief waarin ontwikkelaars kunnen samenwerken aan de bouw van Project JXTA en aan de ontwikkeling van innovatieve, gedistribueerde services en applicaties waarmee gebruikers eenvoudig en snel informatie kunnen vinden.

Het Web ontwikkelt zich zowel in de diepte als in de breedte tot een expanding Web . Efficiënte communicatie en toegang tot bronnen op het internet worden hiermee niet eenvoudiger , zegt Mike Clary, Vice President, Project JXTA. Sun biedt daarom een uniforme aanpak van de volgende stap in distributed computing , een aanpak waarmee gebruikers snel en makkelijk informatie kunnen zoeken, krijgen en gebruiken .

Omdat steeds meer content en bronnen naar het Web verhuizen , wordt het steeds lastiger en tijdrovender om toegang te krijgen tot de informatie die over meerdere netwerken en platforms is verdeeld. Project JXTA is een cross-platform, op Java-technologie gebaseerde implementatie. Sun heeft ook het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een C-implementatie. Sun heeft de broncode van JXTA in Open Source licentie vrijgegeven om zodoende de samenwerking met derden in een zo vroeg mogelijk stadium mogelijk te maken. De infrastructuur voor jxta.org wordt geleverd door CollabNet, een belangrijke aanbieder van gedistribueerde software ontwikkeloplossingen gebaseerd op open source concepten.

Over Sun Microsystems
Vanaf de oprichting van het bedrijf in 1982, heeft Sun Microsystems, Inc. (Nasdaq: SUNW), consequent vastgehouden aan haar visie: The Network is the Computer. Vanuit die visie heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot marktleider op het gebied van de krachtige hardware, software en services die aan de basis staan van internet en intranet, LAN's en WAN's. Oplossingen waarmee klanten wereldwijd hun positie versterken, tot de macht n. Sun heeft een jaaromzet van 19,2 miljard U$ en is aanwezig in meer dan 170 landen en op het World Wide Web: http://sun.com.

Sun, het Sun-logo, Sun Microsystems, Solaris, Java en 'The Network Is The Computer' zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Sun Microsystems, Inc. in de Verenigde Staten en onder licentie gebruikt, en zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van SPARC International, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen. Producten die het SPARC-handelsmerk dragen, zijn gebaseerd op een architectuur die ontwikkeld is door Sun Microsystems, Inc.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Sun Microsystems
Hans Appel
033-45 15 105
hans.appel@holland.sun.com

of

Whizpr
Ward van Beek
0317-410 483
sun@whizpr.nl