Nationaal Dubo Centrum

Strategienota Omgaan met Stoffen: snel maatregelen

Minister Pronk (VROM) heeft het bedrijfsleven een belangrijke rol toebedeeld in zijn streven naar beëindiging van de uitstoot van milieugevaarlijke stoffen uiterlijk in 2020. Dit blijkt uit de Strategienota Omgaan Met Stoffen (SOMS), die onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In het Derde Nationaal Milieubeleidsplan (NMP3, 1998) is een aantal problemen genoemd waarvoor het huidige stoffenbeleid geen adequate oplossing biedt. Met de Strategienota Omgaan Met Stoffen zet het kabinet een vernieuwing van het stoffenbeleid in om deze problemen het hoofd te bieden.

Het in de strategienota voorgestelde beleid heeft tot doel "zorg dragen voor een zodanig veilig gebruik van stoffen, in alle fasen van de levenscyclus (van chemisch product via (consumenten)producten naar afval en hergebruik), dat mens en milieu geen of verwaarloosbare gevaren en risico's lopen. Ook in de werkomgeving dienen veiligheids- en gezondheidsrisico's als gevolg van beroepsmatig gebruik van stoffen te worden geminimaliseerd."

Het bedrijfsleven moet ervoor zorgen dat uiterlijk in 2004 alle in Nederland verkrijgbare stoffen zijn voorzien van een geverifieerd stofprofiel. Hiertoe worden stoffen en producten via een zogenoemde quick scan op een aantal gevaarsaspecten doorgelicht. Alle stoffen worden op basis van dit profiel ingedeeld in één van de vijf gevarencategorieën. Producenten en gebruikers van deze stoffen moeten direct de bijbehorende beheersmaatregelen treffen ter voorkoming van gevaar of risico voor mens en milieu. Uiterlijk in 2010 moeten alle mogelijk gevaarlijke stoffen voorzien zijn van aanvullende gegevens en zo nodig een risicobeoordeling. Het bedrijfsleven heeft al aangekondigd mee te werken aan de uitvoering van de strategienota.

Vernieuwing stoffenbeleid
Nieuwe elementen in het voorgestelde beleid zijn onder meer:
* maatregelen treffen uit voorzorg (voorzorgsprincipe)
* het openbaar beschikbaar zijn van stof- en productinformatie
* invulling van de ketenverantwoordelijkheid
* het niet meer gebruiken van stoffen en producten met een onaanvaardbaar gevaar en risico

* streven naar beëindiging van uitstoot van milieugevaarlijke (persistente, bioaccumulerende, toxische) stoffen binnen één generatie, uiterlijk in 2020.

Op 13 juni aanstaande overlegt de Tweede Kamer met minister Pronk over zijn beleidsvoornemens voor het omgaan met stoffen.

De reeds eerder aangekondigde Notitie Emissiereductiedoelstellingen Prioritaire Stoffen zal binnenkort door minister Pronk uitgebracht worden.

De Strategienota Omgaan Met Stoffen (Kamerstuknummer 27 646, nr.1) is te bestellen bij de Sdu-uitgeverij, telefoon (070) 378 98 87.

26 april 2001