GroenLinks


-

"Galileo: een prachtig voorbeeld van verspilling"

26 april 2001

Galileo is een nieuw te ontwikkelen satellietnavigatiesysteem, dat een alternatief moet vormen voor het Amerikaanse Global Positioning System (GPS). Europarlementariër Theo Bouwman van GroenLinks zet vraagtekens bij de noodzaak van een eigen Europees systeem.

Met een satellietnavigatiesysteem kan de gebruiker precies zien waar hij of zij zich op de aardbol bevindt. Een Europees satellietnavigatiesysteem is een voorstel van de Transportraad en de Europese Commissie. De ontwikkelingskosten voor Galileo zijn geraamd op zeven miljard gulden. GroenLinks is geen voorstander van het ontwikkelen van een bijna identiek Europees navigatiesysteem naast het huidige Amerikaanse systeem.

Logistiek gezien is het systeem overbodig. GPS is reeds volop in gebruik en voorziet in een behoefte waarin Galileo ook wil voorzien. Daarmee vervalt ook het argument dat Galileo zou bijdragen aan een technologische ontwikkeling daar Galileo niet nauwkeuriger of substantieel beter wordt dan het huidige GPS.

Europarlementariër Bouwman volgt de ontwikkelingen rondom Galileo op de voet en staat zeer sceptisch tegenover de verwachting dat Galileo financieel rendabel wordt. Het gebruik van GPS is gratis, voor Galileo moet betaald gaan worden. Die scepsis wordt bevestigd door de afwachtende houding van de bedrijven Alcatel (Frans), Telespazio (Italiaans) en Galileo Servicios (Spaans), die het netwerk van Galileo gaan exploiteren. Zij weigeren eigen geld in het project te stoppen.

Tenslotte is altijd gezegd dat Galileo een civiel project is. Formeel is Galileo niet bedoeld voor militaire doeleinden, maar de wens om militair zelfstandiger te opereren is in de Europese Unie aanwezig. GroenLinks is, onder bepaalde voorwaarden, voorstander van een autonoom Europees veiligheidsbeleid. Maar GroenLinks is fel tegenstander van een nieuwe militair technologische wedloop. De Franse minister van Financiën Fabius sprak openlijk over de militaire toepassingen van Galileo. Nu steeds meer op de militaire mogelijkheden van Galileo wordt gewezen, moeten grote vraagtekens bij de werkelijke doelstelling van het ontwikkelen van Galileo worden gezet.

Of de `Galileotrein' nog gestopt kan worden, is de vraag. Bouwman: "Bij Galileo wordt de salamitactiek toegepast. Er komt geen groen licht voor het project, maar iedere keer wordt een toezegging gedaan voor een klein stukje van het traject. Op den duur is er zoveel geld in gestoken, dat afblazen onverantwoord zou zijn."

Noëlle Beerepoot,

internetredacteur GroenLinks in de Europese Unie


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl