Het Nederlandse Rode Kruis

26 April 2001

Tsjernobyl: humanitaire hulp nog steeds noodzakelijk

Het is op 26 april 15 jaar geleden dat er een ongeluk gebeurde met de kerncentrale bij Tsjernobyl in de Oekraine. de bewoners van Wit-Rusland, de Oekraine en de Russische Federatie worden nog steeds pijnlijk getroffen door de gevolgen ervan.

Duizenden mensen in deze landen hebben 16 keer meer kans kanker te krijgen dan in landen die niet door deze ramp zijn getroffen: 100 op de 100.000 mensen lijden aan een vorm van kanker.

Sinds 1992 werkt het Rode Kruis met zes mobiele laboratoria in de besmette gebieden binnen het zogenaamde Chernobyl Humanitarian Assistance and Rehabilitation Programme (CHARP). Elk jaar onderzoeken de laboratoria 90.000 mensen op schildklierkanker. Ze onderzoeken vooral kinderen en mensen die 15 jaar geleden kind waren. De laboratoria zorgen voor een tijdige diagnose van schildklierkanker en verwijzen patienten door naar speciale instituties waar ze een behandeling kunnen krijgen. Als schildklierkanker tijdig gesignaleerd en behandeld wordt, heeft een patient 95 procent kans op genezing.

Vanaf het begin van het programma in 1990 hebben zo´n 2,5 miljoen mensen geprofiteerd van het CHARP programma, via medische keuringen op radioactieve besmetting en psychologische hulp, of in de vorm van medicijnen en multivitaminen. Het Rode Kruis blijft zich het lot van deze mensen aantrekken.

voor meer informatie kijk op de website van het Internationale Rode Kruis: www.ifrc.org:
Chernobyl, living in the shadow of radioactive contamination Chernobyl closes, humanitarian needs persist