Politiebericht Limburg-Zuid: Maastricht 26-04-2001 Persberichten district Maastricht (H.P.12.38) Donderdag, 26 april 2001.

Maastricht, snelheidscontroles:
Op woensdag 25 april 2001 tussen 10.15 en 12.00 uur hebben op twee verschillende plaatsen snelheidscontroles plaatsgevonden in de gemeente Valkenburg.
Tussen 10.15 en 11.15 uur stond de radarauto opgesteld op Broekhem waar een maximum snelheid geldt van 50 km per uur. Van de 425 gecontroleerde motorvoertuigen bleken 24 bestuurders harder te rijden. Drie van de overtreders werden meteen staande gehouden en kregen het proces-verbaal uitgereikt. De hoogste snelheid die hier gemeten werd bedroeg 72 km per uur.
Op de Emmaberg werd tussen 11.30 en 12.00 gecontroleerd. Hier registreerde de radarapparatuur 12 overtredingen van de 310 langsrijdende motorvoertuigen. Vier van de hardrijders kregen het proces-verbaal meteen uitgereikt. De hoogste snelheid bedroeg hier 89 km per uur.

Maastricht, inbreker overlopen:
Een 31 jarige inwoner van Maastricht heeft woensdagnamiddag 25 april 2001 een woninginbraak gepleegd waarbij hij werd overlopen. De inbreker werd door de politie aangehouden en aan het politiebureau voor verder onderzoek ingesloten.
Een buurtbewoner hoorde woensdag omstreeks 18.00 uur gestommel in een woning gelegen aan de Secretaris Wijnandstraat te Maastricht. Omdat hij wist dat de bewoners op vakantie waren vermoedde hij een inbraak en waarschuwde hij meteen buren en familieleden. Deze benaderden de woning zowel van de voorzijde als de achterzijde. In de woning kwam, nadat er geroepen was of er iemand aanwezig was, een man van de eerste etage gelopen die alsof er niets gebeurd was doorgemoedereerd de woning uitliep. Buiten werd hij in zijn kraag gegrepen, naar de grond gewerkt en in bedwang gehouden tot de komst van de gewaarschuwde politie. Deze heeft de inbreker aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij een onderzoek aan zijn kleding werden diverse juwelen aangetroffen die uit de woning waarin ingebroken was afkomstig waren.
De inbreker had de toegang tot de woning gekregen na het vernielen van een ruitje in een achterdeur. De inwoner van Maastricht is inmiddels in verzekering gesteld.

Maastricht, winkeldief aangehouden:
Een 40 jarige inwoner van Maastricht is woensdagmiddag 25 april 2001 door de politie aangehouden nadat hij een winkeldiefstal pleegde en kort daarna de gestolen spullen aan verslaafden te koop aanbood. In een modewinkel aan de Kleine Staat werd woensdagmiddag omstreeks 14.00 uur een diefstal gepleegd die niet door het personeel werd vastgesteld. Wel een bezoeker van de winkel zag de diefstal plegen en meldde dit aan het personeel die meteen de kleding controleerde. Vastgesteld werd dat er spijkerhemden en swaetshirts ontvreemd waren. De getuige kon een goed signalement van de winkeldief geven welke aan de inmiddels gewaarschuwde politie ter hand werd gesteld. Deze trof de winkeldief aan op de Sint Servaasbrug te Maastricht waar hij de inhoud van een plasticzak liet zien aan een aantal verslaafden. In de plasticzak bleken bij onderzoek door de politie de uit de winkel ontvreemdde spijkerhemden en swaetshirts aanwezig te zijn. De winkeldief werd daarop aangehouden en de gestolen spullen werden in beslaggenomen. Aan het politiebureau werd tegen de winkeldief proces-verbaal opgemaakt. De inwoner van Maastricht kreeg van de modezaak een winkelverbod voor de tijdsduur van een jaar opgelegd.

Maastricht, rijden onder invloed:
Een 36 jarige inwoner van Maastricht is woensdagavond 25 april door de politie aangehouden nadat hij onder invloed van alcohol met zijn bestelbus tegen een geparkeerde personenauto aanreed. De inwoner van Maastricht parkeerde zijn bestelbus woensdagavond omstreeks 18.45 uur op de Clavareaustraat te Maastricht waar hij tegen een geparkeerde personenauto aanreed en daarbij schade veroorzaakte. De gewaarschuwde politie stelde bij de veroorzaker van de aanrijding het gebruik van alcohol vast hetgeen nog eens werd bevestigd door een blaastest. De ademanalyse aan het politiebureau wees een alcoholpromillage aan van 1.5 promille. Tegen de inwoner van Maastricht werd proces-verbaal opgemaakt waarbij zijn rijbewijs werd ingevorderd. Na verhoor kon de verdachte huiswaarts.

Maastricht, fiets met geweld gestolen:
Een 31 jarige inwoner van Maastricht is woensdag 25 april het slachtoffer geworden van een straatroof waarbij zijn fiets met geweld gestolen werd. Het slachtoffer liep bij de diefstal enkele rake klappen op.
Het slachtoffer kwam woensdag omstreeks 17.45 uur thuis aan zijn woning aan het Hondertmarck te Maastricht. Hij stalde zijn fiets voor zijn deur maar sloot deze niet af. Toen hij na enkele minuten terug kwam was zijn fiets al gestolen. Hij ging meteen daarna op zoek naar zijn fiets en trof in het Kempland een man aan die op zijn fiets zat. De benadeelde maakte aan de man op de fiets kenbaar dat hij de eigenaar was en dat hij zijn fiets terug wilde hebben. De dief wilde er toen meteen tussenuit knijpen maar dat verhinderde de eigenaar van de fiets door de fiets vast te pakken en de dief ervan af te trekken. De fietsdief trok daarop een mes en stak enkele malen op eigenaar van de fiets in. Deze kon de meeste steekbewegingen afweren maar kon niet voorkomen dat hij aan een arm werd getroffen. Ook de benadeelde liet zich niet onbetuigd en deelde aan zijn belager enkele klappen uit. Uiteindelijk moest de eigenaar het onderspit delven. Hij kreeg enkele fikse klappen te incasseren waarbij hij op de grond viel en ook toen nog getrapt werd. De fietsdief ging er toen snel met de fiets vandoor en bleef onbekend.
Het slachtoffer is naar het academisch ziekenhuis overgebracht waar een gekneusde rib, een snijwond in zijn gezicht en aan zijn onderarm werd vastgesteld. Na behandeling deed het slachtoffer aangifte van de straatroof. De politie stelt een verder onderzoek in.