Wageningen Universiteit

Persbericht

23 april 2001, nr. 027

Planten bijten gericht van zich af

Net als dieren staan planten dagelijks bloot aan een veelheid aan ziektekiemen en andere belagers. Het is ondoenlijk om tegen elke vijand een verdedigingsstrategie kant en klaar te hebben. Dat zou een onverantwoorde investering in verdediging opleveren waardoor er geen investering in groei en bloei meer mogelijk zou zijn. Planten kunnen heel gericht hun verdediging in stelling brengen als bepaalde belagers aanwezig zijn. Een tabaksplant bijvoorbeeld maakt in reactie op rupsenvraat een grote hoeveelheid nicotine aan (zoveel dat een verstokte roker er enthousiast van zou worden), waaraan de meeste rupsen overlijden. De tabaksplant maakt bovendien, net als waarschijnlijk alle andere planten, ook geurstoffen die de vijanden van de rupsen (sluipwespen) aantrekken en die nachtvlinders afstoten. Zulke ingenieuze verdedigingsmechanismen van planten staan centraal op het symposium Induced resistance against pathogens and herbivorous insects dat van donderdag 26 tot zaterdag 28 april in Wageningen wordt gehouden onder auspiciën van de International Organisation for Biological Control. Het symposium zal worden geopend met een lezing van de grondlegger van dit vakgebied, Professor Joe Kuc (University of Kentucky, USA). Daarnaast zijn er zeer vooraanstaande uitgenodigde sprekers uit Duitsland, Nederland, USA, België, Frankrijk, en Zwitserland.

Op het symposium staat de vraag centraal hoe planten zich effectief kunnen verdedigen tegen een aanval van verschillende belagers zoals pathogenen (ziekteverwekkers) en insecten. Leidt dit tot conflicten, waarbij de tactiek tegen insecten de verdediging tegen pathogenen in de wielen rijdt en omgekeerd? Het doel van het symposium is om onderzoekers uit heel verschillende disciplines, die elkaar niet vaak tegenkomen, samen te brengen. Dit zal moeten leiden tot een geïntegreerde aanpak van milieuveilige gewasbescherming waarbij de weerbaarheid van gewassen tegen heel verschillende belagers centraal staat.

Planten beschikken over een heel arsenaal aan ingenieuze verdedigingstechnieken. Tegen pathogenen kan bijvoorbeeld de 'verschroeide aarde' tactiek ingezet worden: waar een pathogeen de plant binnendringt doodt de plant alle cellen rondom de infectiehaard (de zogenoemde overgevoeligheidsreactie) waarmee het pathogeen geïsoleerd raakt en het loodje legt. Tegen meer mobiele vijanden als insecten zetten planten andere tactieken in. Voorbeelden hiervan zijn het door de hele plant aanmaken van gifstoffen of het produceren van geurstoffen die lijfwachten aantrekken.