Provincie Limburg

STIMULERINGSREGELING VERVOERMANAGEMENT

Feestelijke ondertekening op donderdag 26 april om 15.00 uur, Theatercafé van de Stadsschouwburg te Sittard
STIMULERINGSREGELING VERVOERMANAGEMENT LIMBURG VAN START

De provincie Limburg heeft een stimuleringsregeling vervoermanagement ingesteld. Limburgse gemeenten kunnen een beroep doen op deze stimuleringsregeling, waarvoor jaarlijks 100.000,- beschikbaar is. Dit jaar komen vier Limburgse gemeenten in aanmerking voor een subsidie. Dat zijn Horst aan de Maas, Sittard-Geleen, Landgraaf en Kerkrade. Donderdag 26 april zal om 15.00 uur in het theatercafé van de Stadsschouwburg in Sittard de officiële start van het traject worden gemarkeerd met een feestelijke ondertekening van de convenanten met de vier gemeenten. Bij deze gelegenheid zullen de bestuurders, ambtenaren en werkgevers die deelnemen aan de projecten uit de betrokken gemeenten aanwezig zijn. Namens de provincie Limburg ondertekent gedeputeerde M. Vestjens de convenanten.

De Provincie Limburg wil het (solo-)autogebruik in het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer verminderen via zogeheten vervoermanagement. Om daarin resultaatgericht te kunnen werken en meer projecten te kunnen uitvoeren dan voorheen hebben de Staten gekozen voor een nieuwe, gebiedsgerichte aanpak voor dit vervoermanagement. In die aanpak dragen gemeenten, bedrijven en instellingen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor een adequate vormgeving en invulling van het beleid rond vervoermanagement en het verminderen van bereikbaarheidsproblemen.

Opzet pilot
De provincie heeft voor deze nieuwe aanpak een pilotopzet voorzien: in de jaren 2001 tot en met 2003 kunnen per jaar 4 projecten gesubsidieerd worden. Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten gemeenten samen met een aantal met name genoemde werkgevers binnen hun gemeente gezamenlijk afspraken maken over het terugdringen van het autogebruik . De werkgevers nemen de verplichting op zich om op zoek te gaan naar alternatieven voor het autogebruik in het woon-werkverkeer én het zakelijk verkeer. Doelstelling is dat binnen 12 maanden meetbare resultaten zijn bereikt. Gemeenten spreken de bereidheid uit om maatregelen te treffen in de zin van technologie, openbaar vervoer en kleine infrastructuur. De Provincie Limburg heeft voor de 'stimuleringsregeling vervoermanagement Limburgse gemeenten' in totaliteit een bedrag beschikbaar gesteld van 100.000,- ( 45.378,-). De bijdrage per project bedraagt maximaal 25.000,-. Per jaar kunnen maximaal 4 aanvragen worden gehonoreerd.