Nuffic

Persberichten

Den Haag, 17 april 2001

Bachelor en mastergraden in het Nederlandse hoger onderwijs Seminar inventariseert kansen en uitdagingen

De komende vervanging van het klassieke Nederlandse graden- en diplomastelsel in het hoger onderwijs door de bachelor- en master-structuur, waaraan minister Hermans zich met zijn Europese collega's heeft gebonden door ondertekening van de Bologna Verklaring, brengt niet alleen kansen, maar ook uitdagingen met zich mee. Zal er bijvoorbeeld een vrije Europese onderwijsmarkt ontstaan, waarin instellingen als commerciële bedrijven concurreren op prijs en kwaliteit? Dat zou kunnen leiden tot goedkopere graden met een lage reputatie en dure met een hoge, ook binnen Nederland zelf. Of zal dit alles juist leiden tot een grote onderlinge vergelijkbaarheid van alle in Europa behaalde graden, titels en diploma's, op zijn slechts tot een grauwe eenheidsworst in het onderwijs? Hoe zorgt Nederland er trouwens voor, dat die in het buitenland op de juiste waarde worden geschat? Gebeurt dat wel adekwaat? Want wat gaat er schuil achter dezelfde namen? En, ten slotte, concentreert de discussie over de Europese onderwijsruimte zich niet ten onrechte uitsluitend op regulier onderwijs in een tijd dat virtueel, transnationaal en work-based onderwijs zo in opkomst zijn?

Over deze en dergelijke actuele vragen organiseert de Nuffic op 26 april een seminar onder de titel "Erkenning door herkenning? Bologna en de internationale erkenning van opleidingen en diploma's". Betrokkenen uit heel het hoger onderwijs komen daar in workshops bijeen om de kansen en bedreigingen te analyseren. Het is de bedoeling, dat uit het seminar een aantal beleidsaanbevelingen voortkomen voor de instellingen voor hoger onderwijs en de Nuffic als het Nederlands erkenningscentrum. Zodat de kansen kunnen worden gegrepen en de gevaren bezworen.

Inleiders zijn Andrejs Rauhvargers, president van het European Network of Information Centers on Recognition and Mobility of the Council of Europe and Unesco, Ron Bormans, lid CVB van de Hogeschool van Amsterdam en Jeroen Toorenbeek, hoofd Bureau Buitenland van de Universiteit van Utrecht.

Het seminar wordt gehouden op de Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75 te Den Haag (achter station Hollands Spoor). Kosten voor deelname: F. 150,-. Tijd: donderdag 26 april 9.30 - 16.45. Opgave bij Linda Koper, tel. (070) 4260208, fax (070) 4260399, e-mail lkoper@nuffic.nl
Meer informatie.

Meer informatie
Han van der Horst, Nuffic Communicatie, tel. (070) 4260213, e-mail horst@nuffic.nl

laatste wijziging: februari 2001 |