Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

24 april 2001

Donderdag 26 april verkeersexamen 190.000 basisscholieren

Komende donderdag 26 april doen 190.000 leerlingen uit de groepen 7 of 8 van het basis-onderwijs mee aan het landelijke schriftelijke verkeersexamen van de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie 3VO. Bij dit jaarlijkse verkeersexamen gaat het vooral om het gedrag als voetganger en fietser. Getoetst worden de kennis en het inzicht van de kinderen hieromtrent. Belangrijk onderdeel van het verkeersexamen is ditmaal de nieuwe verkeersregel per 1 mei a.s. dat voortaan ook langzaam verkeer, zoals fietsers, van rechts voorrang heeft op gewone kruispunten.

Wie slaagt voor het schriftelijke verkeersexamen krijgt het verkeersdiploma van 3VO uitgereikt. Lukt het niet de eerste keer tenminste 26 van de in totaal 40 punten te halen, dan volgt een herkansing. In aanvulling op het schriftelijke verkeersexamen houdt een deel van de deelnemende basisscholen op een later tijdstip dit voorjaar nog een praktisch verkeersexamen op de fiets. 3VO ziet het verkeersdiploma als een belangrijke stap van de jeugd op weg naar een veilige weggebruiker in een nog lang niet overal verkeersveilige woon-, speel- en schoolomgeving. Vorig jaar verloren bij een verkeersongeval 58 meisjes en jongens tot 15 jaar het leven en raakten er in die leeftijdscategorie 2.310 ernstig gewond. Goede verkeerseducatie helpt mee de verkeersveiligheid voor kinderen te vergroten. 3VO stelt de basisscholen in staat de schooljeugd met leuke verkeerslessen en nieuwe verkeersmethoden op het verkeersexamen voor te bereiden.

Voor het schriftelijk verkeersexamen van dit jaar kan de school uit zeven themas er vier kiezen die het best aansluiten bij de locale verkeerssituatie. Aan elk van de onderwerpen zijn vijf verkeersvragen verbonden. De onderwerpen zijn: buiten de bebouwde kom, in het dorp, in de buitenwijk, de nieuwe voorrangsregel op 1 mei a.s., in de nieuwbouwwijk, kruispunten en in het centrum.

Alle scholieren krijgen na het verkeersexamen van 3VO als extraatje het DoeBoek Verkeer 2001 uitgereikt. In dit 24 paginas tellende kleurrijke magazine worden de meisjes en jongens niet alleen getrakteerd op veel informatie die hen interesseert, maar worden ze op speelse en eigentijdse wijze ook betrokken bij allerlei activiteiten om hun eigen veiligheid in het verkeer te vergroten. Het DoeBoek Verkeer 2001 vraagt de kinderen ook individueel of als groep hun mening te geven over allerlei verkeerskwesties, mee te doen aan wedstrijden, enquêtes, testen en puzzels, pluimen voor goed verkeersgedrag uit te delen en mee te helpen de eigen buurt een beetje veiliger en leuker te maken. Informatie over deze activiteiten is ook te vinden op internet (http://www.3vo.nl/doeboek).