Consumentenbond

Onderzoek zonnebrandcrèmes dubieus
26 april 2001

Consumentenbond wil meer duidelijkheid

Het Zwitserse onderzoek naar schadelijke zonnebrandcrèmes is dubieus. Dat zegt het RIVM op grond van een analyse die naar het onderzoek is gedaan. De Keuringsdienst van Waren vindt dat er op dit moment geen aanleiding is om producten uit de handel te nemen. De Consumentenbond kan niet anders dan hierin meegaan, maar wil wel meer duidelijkheid.

Het RIVM kan bijvoorbeeld eigen aanvullend onderzoek doen. Driekwart van de Nederlandse zonnebrandproducten bevat de UV-filters die in het Zwitserse onderzoek schadelijk zijn bevonden. Ook gaat de Bond ervanuit dat de Deense overheid niet zomaar heeft besloten de producten uit de winkels te halen. De Consumentenbond vindt dan ook dat de Nederlandse overheid Denemarken moet vragen wat daar precies de reden van is.

Het RIVM concludeert over het Zwitserse onderzoek dat de opzet ervan veel vragen oproept. Zo is een zeer hoge blootstelling toegepast die minder relevant wordt geacht voor de mens. Ook zijn er twijfels over de kwaliteit van de gebruikte testmethode.