Vereniging van Houtimpregneerinrichtingen in Nederland


* Middelenleveranciers geven overzicht effectieve houtverduurzamingsmiddelen.


26 april 2001

Middelenleveranciers geven overzicht effectieve houtverduurzamingsmiddelen.

Onlangs ontving de Vereniging van Houtverduurzamingsbedrijven in Nederland (VHN) een schrijven van de Nederlandse Bond van Leveranciers van Houtverduurzamingsmiddelen (NBH).
De inhoud ervan is belangrijk als het gaat om de keuzemogelijkheden van de huidige verduurzamingsmiddelen en verwachtingen over de ontwikkeling van nieuwe middelen.

Vanwege de zo nu en dan oplevende discussies daarover neemt de VHN dit informatieve bericht integraal op:


:
V.H.N.
Postbus 735
3700 AS ZEIST

9 april 2001

Mijne Heren,

Recent zijn er artikelen in de pers verschenen over verduurzaamd hout in de tuin. Deze artikelen geven ons aanleiding tot de volgende reactie.

Wij zijn de vereniging van leveranciers van houtverduurzamingsmiddelen in Nederland. De producten van onze leden worden door verduurzamingsbedrijven toegepast om het hout te verduurzamen dat u verkoopt voor de tuin.

Houtverduurzamingsmiddelen voorkomen houtrot en zorgen zo voor een 3 tot 5 maal langere levensduur van naaldhout. Uw sector heeft aangegeven de nieuwste middelen te willen toepassen en wij waarderen dat.

Ontwikkeling van nieuwe houtverduurzamingsmiddelen kost veel tijd en geld. Zoveel zelfs, dat er voor Nederland alléén geen middelen worden ontwikkeld. Europa is de kleinste markt waarvoor dit mogelijk is. De benodigde tijd voor ontwikkeling van een houtverduurzamingsmiddel, vanaf het moment van de vondst van een bruikbare stof is 5 tot 10 jaar. De inspanningen van onze leden is gericht op ontwikkeling van middelen die een goede effectiviteit koppelen aan minimaliseren van effecten op mens en milieu. Daarbij is de trend om zo min mogelijk metalen toe te passen. Er worden ook voor verschillende toepassingen verschillende middelen ontwikkeld. Effectiviteit tegen houtrot is slechts één van de vereisten voor een goed middel. De consument stelt een scala van eisen aan verduurzaamd hout zoals kleur en kleurbehoud. Traditionele middelen voldoen daar als vanzelfsprekend aan. Bij nieuwe ontwikkelingen is dat lang niet altijd zomaar het geval.

Momenteel bestaan er houtverduurzamingsmiddelen die voor alle houttoepassingen in de tuin geschikt zijn, en als metaal alleen nog koper bevatten. Er bestaan nu geen houtverduurzamingsmiddelen zonder metalen die voor alle houttoepassingen in de tuin geschikt zijn. Research van mondiaal opererende leveranciers is wel hierop gericht, er is echter op dit moment geen zicht op een middel dat binnen enkele jaren op de markt zou kunnen komen.

Bij beoordeling van nieuwe middelen is het van groot belang te letten op de eigenschappen van het ermee verduurzaamde hout.

Een aantal belangrijke eigenschappen die in traditionele middelen vanzelfsprekend zijn, ontbreken voor nieuwe middelen.

Het toegelaten zijn van een middel dekt niet alle kwaliteitsaspecten van goed verduurzaamd hout. In bijgaand overzicht zijn alle van belang zijnde criteria op een rij gezet. Daarin treft u tevens informatie over effectiviteit voor diverse toepassingen.

Wij hopen dat deze notitie ertoe bijdraagt dat u een goede keuze kunt maken voor verduurzaamd hout.

Natuurlijk zijn wij graag bereid een en ander nader toe te lichten.

Met vriendelijke groet,
NBH

bijlage 1 : effectiviteit van houtverduurzamingsmiddelen (word97 document)

bijlage 2 : eisen aan verduurzaamd hout in de tuin (word97 document)

Inlichtingen :
Ing. C Boon, voorzitter Vereniging van Houtimpregneerbedrijven in Nederland
Tel. : 030 - 693.00.40
Fax : 030 - 692.50.45
E-mail : info@vhn.org