Het Nederlandse Rode Kruis

27 April 2001

Zes Rode Kruis medewerkers gedood in de Democratische Republiek Congo

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in Genève heeft diep geschokt gereageerd op de dood van zes van haar medewerkers die het leven verloren in de middag van 26 april vlakbij Bunia, in het Noordoosten van de Republiek Congo. De leden van het Rode Kruisteam reden in auto´s die waren gemarkeerd met het Rode Kruisembleem en waren op weg om hulp te verlenen binnen de regio, toen ze werden gedood door ongeïdentificeerde aanvallers.

Het team bestond uit twee vrouwen en vier mannen: Rita Fox, 36, een Zwitserse verpleegster uit Bern; Véronique Saro, 33, Congolese; Julio Delgado, 54, uit Colombia; Unen Ufoiworth, 29, een Congolese werknemer van het tracing bureau van het ICRC; en de twee chauffeurs, Aduwe Boboli, 39, en Jean Molokabonge, 56, beiden met de Congolese nationaliteit.

Het ICRC uit haar diepste medeleven met de families van de overledenen, die hun leven hebben gegeven voor het ideaal van solidariteit met de slachtoffers van het conflict in de DR Congo. Zij veroordeelt ten sterkste deze aanval en het niet-respecteren van het Rode Kruisembleem.

Het Rode Kruis is sinds 1960 in de DR Congo en heeft in 1982 een akkoord ondertekend met de Congolese autoriteiten. De organisatie heeft een delegatie in Kinshasa, een subdelegatie in Lubumbashi en een vestiging in Goma.

Het incident vond plaats in het district Ituri, vlakbij de grens met Oeganda. De Rode Kruishulp in de regio bestaat uit het bieden van voedsel- en materiële hulp aan duizenden ontheemden, medische hulp als het verstrekken van medicijnen en chirurgisch materiaal aan ziekenhuizen en gezondheidscentra, het ondersteunen van drinkwaterprojecten en het bezoeken van gevangenen. Het Rode Kruis is ook actief in het herstellen van familiebanden en het herenigen van familieleden, vooral kinderen, via Rode Kruis berichten. In deze regio in het oosten van de DR Congo werken zo´n twintig gedelegeerden en 200 lokale mensen voor het ICRC.