Gemeente Castricum

17-04-2000

Bestuurders voorrang van rechts: verkeersaanpassingen in Castricum

Vanaf 1 mei gaan alle bestuurders van rechts op gelijkwaardige kruisingen voor. Door deze maatregel zal de duidelijkheid in voorrangssituaties voor de weggebruikers toenemen. In de verkeerssituaties in Castricum zijn aanpassingen al gepleegd of nog gepland.
Twee soorten wegen

Net als in de meeste andere gemeenten zijn in Castricum de wegen in twee categorieen onderverdeeld: gebiedsontsluitende wegen en verblijfsgebiedwegen. Op de gebiedsontsluitende wegen, in de volksmond verkeersaders genoemd, geldt een snelheidslimiet van 50 km/u. Op deze wegen heeft het verkeer voorrang op het andere verkeer, en die voorrang is op de kruisingen met deze wegen geregeld. Dat kan door
middel van haaientanden, voorrangsborden, (verhoogde) uitritconstructies of door stoplichten.
De overige wegen liggen in de verblijfsgebieden. Op deze wegen mag maximaal 30 km/u worden gereden. De weggebruiker krijgt hier vaak met gelijkwaardige kruisingen te maken. Voor deze gelijkwaardige kruisingen geldt de nieuwe voorrangsregel: alle bestuurders van voertuigen die van rechts komen, hebben voorrang.
Gebiedsontsluiters

In de categorie gebiedsontsluitende wegen vallen de Soomerwegh, Oranjelaan, Kleibroek, (een gedeelte van de) Smeetslaan, Prinses Beatrixstraat, Ruiterweg, Mient, Stationsweg, Beverwijkerstraatweg, Van Haerlemlaan, Van Oldebarneveldtweg en Heereweg. Op deze
wegen is de voorrang op de kruisingen al geregeld. Er is voor gekozen om dat zoveel mogelijk door middel van uitritconstructies te doen.
Twee tijdelijke uitzonderingen

Wellicht kan er onduidelijkheid rijzen over twee specifieke wegen in Castricum. De Dorpsstraat valt onder de verblijfsgebiedwegen. Op de weg geldt echter nog een maximum snelheid van 50km/u. Op de kruisingen met de Dorpsstraat is de voorrang wel geregeld, waardoor aan verkeer van rechts geen voorrang hoeft te worden verleend.
De Bakkummerstraat is nu nog een weg waar 50km/u mag worden gereden, echter met drempels. De gemeente wil de straat in de loop van dit jaar als verblijfsgebiedweg aanwijzen, zodat in de straat een maximum snelheid van 30 km/u gaat gelden. Op dit
moment zijn de kruisingen met de straat al gelijkwaardig, zodat daar de nieuwe voorrangsregel zonder verkeersaanpassingen van kracht kan worden.
Gefaseerde aanpak

Ter plaatse van bestaande en te maken 30 km/uur-zones worden dubbele witte strepen in of op het wegdek aangebracht (van de linkerzijde dwars over de weg naar de rechterzijde), om weggebruikers erop te attenderen dat vanaf daar een andere maximum snelheid geldt.
De vereiste verkeersaanpassingen kunnen niet op stel en sprong worden uitgevoerd. Wel is al een begin gemaakt. Zo zijn de haaientanden verwijderd op de kruisingen van de Geesterduinweg met de Nansenlaan en de Dag Hammarskjoldlaan. Op deze kruisingen hebben bestuurders van rechts dus voorrang. Aan de Kleibroek en de Prinses Beatrixstraat zijn de uitritconstructies aangepast.
Gezien de hoeveelheid werk en het daarvoor benodigde geld, worden de werkzaamheden in fases uitgevoerd. Over de actuele werkzaamheden worden de inwoners in de komende tijd regelmatig geïnformeerd.