Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

(terug)

Hoogezand, 23 april 2001 Persbericht 2001/24

Vier Koninklijke onderscheidingen in Hoogezand-Sappemeer

Op vrijdag 27 april 2001 reikt de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer, mevrouw M. Salet, vier Koninklijke onderscheidingen uit in het kader van de Algemene Gelegenheid 2001. De heren J.J. Bijker en M.M. Rietveldt uit Hoogezand zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en de heren H. Jager uit Hoogezand en J. Westerdiep uit Westerbroek zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nasau.

De heer H. Jager (74) geeft sinds 1992, als expatiënt, voorlichting op de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde in het Academisch Ziekenhuis Groningen aan patiënten die een verwijdering van het strottenhoofd en de stembanden moeten ondergaan. De patiënt verliest bij deze operatie zijn stem en moet opnieuw leren spreken. Het uiten van emoties zoals hardop lachen, zingen, fluiten en hard roepen, is niet meer mogelijk waardoor de patiënt ernstig wordt gestoord in de communicatie en in een isolement kan raken.

De heer Jager bezoekt jaarlijks circa 20 patiënten (en hun gezinsleden) voordat zij een operatie moeten ondergaan om hen voorlichting te geven, te ondersteunen en te begeleiden. Hierbij laat hij zien dat het leven ook na de operatie nog de moeite waard is. Voorts regelt Jager dat de patiënt gedurende 1 jaar het tijdschrift De tweede stem (landelijk) en De Noorderband (regionaal) ontvangt en dat deze deel kan nemen aan de kringbijeenkomsten voor lotgenoten.

De heer M.M. Rietveldt (51) is advocaat en procureur. Daarnaast heeft hij vanaf 1979 belangeloos activiteiten ontplooid in verschillende maatschappelijke organisaties, onder meer op het gebied van ouderenzorg en -huisvesting, toerisme, lokale historie en organisatie van evenementen.

Hij maakte/maakt zich onder andere verdienstelijk als: voorzitter van de Vereniging tot Plaatselijk Nut, departement Hoogezand-Sappemeer van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, voorzitter van het district Oost-Groningen van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, voorzitter van de afdeling Hoogezand-Sappemeer van het Nederlandse Rode Kruis en tevens vertegenwoordiger naar het kringbestuur Groningen, bestuurslid, penningmeester en later voorzitter van de Stichting Voor Anker, die het gelijknamige Woon-, Zorg- en Dienstencentrum voor ouderen beheert en waarvan de activiteiten zijn ondergebracht in drie aparte stichtingen, waarvan Rietveldt eveneens voorzitter is, initiator, me­ de-oprichter en voorzitter van de VVV Hoogezand-Sappemeer.

De heer J. Westerdiep (65) heeft sedert 1964 op diverse terreinen activiteiten ontplooid. Hij heeft zich niet alleen op politiek terrein ingezet maar is zowel binnen de plaatselijke gemeenschap als daarbuiten voor diverse verenigingen en organisaties de stimulerende kracht. Hij vervult daarbij een voorbeeldfunctie.

De maatschappelijke functies die de heer Westerdiep vervulde/vervult zijn onder andere: voorzitter van de Rederijkerskamer Violeria, voorzitter van de Dorpsvereniging Westerbroek, lid van de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer voor de PvdA, voorzitter van de Stichting Dorpshuis Westerbroek, en bestuurslid van de woningstichting Volksbelang. Gelet hierop en op de duur en maatschappelijke uitstraling van zijn activiteiten is er ten aanzien van de heer Westerdiep sprake van iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen.

De heer J.J. Bijker (54) is werkzaam als hoofd administratieve en economische dienst van de Dorpsgemeenschap Nieuw Woelwijck, een woongemeenschap voor circa 400 verstandelijk gehandicapten te Sappemeer. Daarnaast heeft hij zijn ervaring en inzichten ingezet voor de totstandkoming van de Stichting Ilmarinen te Groningen, een heilpedagogisch kinderdagcentrum op antroposofische grondslag annex een sociaal therapeutisch dagverblijf voor (jong) volwassenen.

Vanaf 1989 heeft betrokkene activiteiten verricht ten behoeve van Ilmarinen. Op initiatief van zorgverzekeraar RZG nam zijn werkgever Ilmarinen voor een periode van 3 jaar onder de financiële hoede. De heer Bijker treedt sedertdien op als intermediair in het financiële samenwerkingsverband, dat jaar op jaar werd verlengd en waarvan het budget uitgroeide van enkele tonnen naar de huidige 2 miljoen per jaar.

Vanaf 1993 is hij toegetreden tot het bestuur en sindsdien penningmeester van de Stichting Ilmarinen.

In februari 2000 volgde erkenning door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en

daarmee verzekering van structurele financiering. Bijker nam het initiatief tot de structurele financiering en met inzet van veel eigen tijd legde hij de basis voor de opzet en uitbouw van de voorzieningen van Ilmarinen. De heer Bijker heeft in het verlengde van zijn hoofdfunctie activiteiten ontplooid bij de totstandkoming van de Stichting Ilmarinen voor de opvang van (meervoudig) gehandicapten.

(top)