PERSSERVICE TER ATTENTIE VAN (MOTOR)SPORTREDACTIE, SPONSORS EN RELATIES

29 APRIL 2001; EURO OPEN 250cc (EK-WEGRACE) Italië Circuit VALLELUNGA

JARNO JANSSEN PAKT LEIDING IN 250cc EUROPEES KAMPIOENSCHAP

ZWAARBEVOCHTEN 2E PLAATS IN HET HOL VAN DE LEEUW

De 25-jarige Brabantse wegracecoureur Jarno Janssen verbaasde vriend en vijand door in het hol van de leeuw een hele sterke 2e plaats te veroveren in de tweede race voor het Euro Open, het Europees Kampioenschap wegrace. Op het Italiaanse circuit van Vallelunga, waar normaalgesproken de Italianen in eigen huis de boventoon voeren, vocht Janssen met zijn Sent Waninge-De Graaf Contracting Honda van meet af aan in het voorste gelid mee. Een valpartij vlak voor hem zorgde er voor dat de kopman en latere winnaar Adrian Coates een klein gaatje kon slaan, waardoor Janssen net niet voor de volle winst meer kon gaan. "Deze 2e plaats hier in Vallelunga is het bewijs dat mijn goede score in Le Mans (4e) geen toevalstreffer is geweest. En met deze 20 extra WK-punten sta ik fier bovenaan in de EK-tussenstand na 2 van de 8 EK-races. Ik lig dus heel erg goed op schema", opent een dolgelukkige Janssen, die

Met zijn 3e plaats in de trainingen, achter Ritzmayer en Philippe, gaf Janssen al aan dat er een podiumplaats in zou kunnen zitten. "De motor loopt, ondanks dat we nog geen telemetrie en dus geen gegevens van een onboard computer hebben, en het circuit is een kolfje naar mijn hand", meldde Janssen zaterdagavond na de trainingen. De coureur uit Helenaveen demonstreerde een bliksemstart en nam direct de leiding in handen. "Bij de 1e doorkomst lag ik op een 2e plaats, maar in de 2e ronde crashten Ritzmayer en Philippe, die achter mij om de 4e en 5e plaats vochten. De race werd afgevlagd en er kwam een herstart met weer hetzelfde aantal ronden. Vreemd dat het niet als 2 manches werd geteld, of eigenlijk jammer, want we lagen net 3 seconden los", meldde Jarno voor de 2e start, waaraan Vincent Philippe (blessure) en Ritzmayer (geen reserve motor) niet konden deelnemen.

Ook in de herkansing maakte de EK-rijder uit het Molenaar Racing Team een bliksemstart. Wederom kwam Janssen bij de eerste doorkomst als 2e door achter de Spanjaard David Garcia. "Het ging er hard aan toe, en door het gevecht dat Garcia en ik leverde kon Adrian Coates van de 5e plaats tot aan mijn wiel oprukken. Met een kopgroep van 9 man streden we vele ronden lang om de podiumplaatsen, totdat Coates op kop kwam te rijden. Coates trok er hard aan en terwijl Garcia driftend en glijdend in zijn wiel trachtte te blijven, keek ik even de kat uit de boom op de 3e plaats. Maar plotseling schoof Garcia onderuit en gleed voor me over het asfalt, waardoor ik even in de remmen moest. Dat was het cruciale moment waarop Coates een gaatje kon slaan, dat in het resterende aantal ronden niet meer was te overbruggen. Ik concentreerde me op de 2e plaats en schudde de 6 achtervolgers van me af. Ik wist dat Coates in Le Mans (de 1e EK-race van dit seizoen) 11e was geworden en dat mijn naaste concurrenten in de EK-stand achter me zaten of zichzelf buiten spel hadden gezet. Ik koos eieren voor mijn geld en finishte op 5 seconden achterstand van Coates, waarmee ik 20 hele kostbare EK-punten pakte", reageerde Janssen berekenend, die overigens het overige Nederlandse 250cc veld (Vd Lagemaat 11e, Visscher 13e, Filart 14e en Pieper 25e) ver achter zich liet.

De 3e EK-race van dit seizoen staat te boek voor 27 mei op de Hongaroring, waarna op 10 juni Rijeka aan de beurt is. En juist de Hongaroring, het TT Circuit Assen (waar Janssen tijdens de Rizla+ Dutch TT de 250cc EK-race rijdt) en Most (CZ) eind juli zijn nog drie van de favoriete circuits van Jarno die nog moeten gaan komen. "Laten we niet te veel op de zaken vooruit lopen. Het seizoen is nog lang. Ik sta twee punten voor op Coates en 8 op 3e man Oliver Bulto, die de eerste race won. Dat is een prima stand, maar het prettigst vind ik het dat mijn nieuwe geformeerde team goed draait en er een ontspannen sfeer heerst. Daarbij groeit mijn zelfvertrouwen met de race", aldus Janssen, die in tegenstelling tot vele van zijn concurrenten het hoofd koel houdt en dit seizoen nog niet een keer gevallen is. Ja, Janssen staat met beide voeten op de grond en weet wat hem dit seizoen te doen staat, om volgend jaar weer op het hoogste niveau te kunnen meedraaien.

Uitslag 250cc EK-race Vallelunga (I) na 22 ronden:


1. Adrian Coates, GB, Honda 31.26,761 = 135.164 km/uur; 2. JARNO JANSSEN, NL, SENT WANINGE-DE GRAAF CONTRACTING HONDA op 5,310 sec.; 3. Rous Radomil, CZ, Honda op 6,023; 4. Matthias Neukirchen, D, Yamaha op 6,123; 5. Dirk Heidolf, D, Yamaha op 9,129; 6. Valter Bartolini, I, Honda op 9,418; 7. Tom Tunstall, GB, Honda op 9,539; 8. Michael Selmar, DEN, Yamaha op 11,005; 9. Christian Gemmel, D, Honda op 11,590; 10. Daniel Robalta, E, Honda op 16,564; 11. Henk van de Lagemaat, NL, Aprilia op 21,507; 12. Gilles Bocolini, I, Aprilia op 30,883; 13. Arno Visscher, NL, Aprilia op 33,176; 14. Rob Filart, NL, Honda op 33,176; 15. Stefano Ramponi, I, Honda op 44,233; 25. Gert Pieper, NL, Honda op 2 ronden.

250cc EK-tussenstand na 2 van de 8 EK-races:


1. JANSSEN, 33; 2. Coates, 31; 3. Bulto, 25; 4. Heidolf, 21; 5. Mizera, 20; 6. Garcia en Radomil, 16; 8. Van de Lagemaat en Neukirchen, 13; 10. Barton en Gemmel, 19. Visscher, 3; 21. Filart, 2.

In de 125cc race wist het jonge talent Ghisbert van Ginhoven zich uitstekend te kwalificeren, maar viel jammerlijk in 18e positie uit.