AKTIECOMITÉ STOP UITZETTING YANGALA

PERSBERICHT

MAJESTEIT, HELP!!!!!!!!!!!!!!!!! ,

Onder bovenstaand motto zal op Koninginnedag het Aktiecomité STOP UITZETTING YANGALA met ca 30 kinderen van pc basisschool De Boomgaard Sophie Yangala met haar kinderen Véronique en Tanya vergezellen naar Huis ten Bosch. De bedoeling is om daar Hare majesteit de Koningin een grote hoeveelheid brieven en kaarten van de schoolkinderen en de Dierense bevolking aan te bieden, met het verzoek haar invloed binnen de regering aan te wenden om mevrouw Yangala uit Zaire alsnog een verblijfsvergunning toe te kennen. Touringcarbedrijf Betuwe Express uit Herveld heeft na oproepen van Omroep Gelderland Radio geheel belangenloos een touringcar met chauffeur beschikbaar gesteld. De bus zal voor deze bijzondere rit naar HM "passend" door de kinderen worden aangekleed.

De bus vertrekt onder voorbehoud om 9.00 uur van basisschool pc De Boomgaard in Dieren richting Huis ten Bosch, waar men omstreeks 11.00 uur hoopt aan te komen. Aanwezigheid van de pers wordt uitdrukkelijk op prijs gesteld en kan desgewenst meereizen naar Den Haag !

Sophie Yangala vluchtte 7 jaar en 4 maanden geleden vanuit een Maison Surveillée in Zaïre, waar ze met haar man werd vastgehouden, gemarteld en verkracht, nadat haar man had aangegeven niet langer voor het Mobutu-regime te willen werken. Vóór de detentie werkte Yangala s echtgenoot als Zaïrees ambassadeur in o.m. Taiwan, Zweden en Zambia.

Het echtpaar had toen 5 kinderen: 3 zoons en 2 dochters.

Sophie Yangala wist , terwijl ze zwanger was, met hulp van een bewaker uit Zaïre te ontsnappen door in een onbewaakt ogenblik uit het Maison Surveillée te vluchten. Ze sloot zich in nonnenkleding- aan bij een gezelschap Rooms Katholieke nonnen die met Kerst een pelgrimage naar het Vaticaan maakten, waarbij ze de plaats in nam van een ziek geworden zuster. In het vliegtuig werd haar als "non" gevraagd de zorg op zich te nemen van een "alleen reizend kind", in werkelijkheid haar toen jongste dochter van 3 jaar.

Tijdens een tussenstop in België ging Sophie Yangala met haar dochter van boord en liftte naar Goes, waar ze ontredderd werd aangetroffen door een motoragent. Die zorgde voor vervoer naar het asielzoekerscentrum van Burgh-Haamstede.

Toen ze tijdens intakegesprekken haar verhaal deed, vonden de IND-beambten haar diplomatieke achtergrond ongeloofwaardig en niet relevant, onder het motto, dat iemand die zo n aanzien zou hebben gehad, niet zo diep kan vallen.

Deze opstelling heeft zich in de afgelopen jaren meerdere malen herhaald.

Uit angst haar belangen te schaden, zweeg zij verder over dit punt, omdat zij zich geïntimideerd voelde. Immers zij wilde de aangevraagde vluchtelingenstatus niet verspelen, en op die dreiging werd in de afgelopen 7 jaar nogal eens,tussen de regels door, gezinspeeld.

Tijdens dat verblijf werd in het Oosterscheldeziekenhuis te Goes haar jongste dochter geboren, die dus letterlijk geboren en getogen is in ons land.

Het gezin Yangala is volledig uit elkaar geslagen en verstrooid over de wereld:

een oudere dochter heeft de vluchtelingenstatus in Zweden, een andere zoon,

Consol, heeft deze status in Engeland aangevraagd, en zoon Vincent woont in België en is dáár getrouwd. Vast staat verder, dat zoon Guy in Amerika , vanwege gevaar voor zijn veiligheid, de vluchtelingenstatus kreeg toegekend en inmiddels Amerikaans staatsburger is geworden.

Over het lot van haar man maakt Sophie Yangala zich grote zorgen.

Deze blijkt achteraf weliswaar toch nog in leven , maar is ernstig gehandicapt geraakt door de martelingen.

En hoewel Yangala nog in het ongewisse verkeerde over de uitspraak van de Zwolse rechtbank, die definitief voor 25 april gepland stond, bleek het vonnis maandag al op straat te liggen en moet Yangala haar dochters die alleen Nederlands spreken vertellen, dat de keuze nu is of onder te duiken of terug te gaan naar Congo.

Sophie Yangala is met een groot aantal inwoners van Dieren van mening dat de rechtsgang onbillijk lang geduurd heeft en dat het alleen al om humanitaire redenen ondenkbaar is om twee volledig in Nederland geïntegreerde kinderen en hun moeder terug te sturen naar een land waar vervolging of zelfs marteling aan de orde van de dag is. Zeker waar op dit moment maatregelen genomen om asielprocedures aan maximale lengten te binden, is het onverteerbaar iemand die 7,5 jaar in procedure is terug te zenden.

Ook wethouder mw. Schadd van Welzijn van de gemeente Rheden spreekt van een zeer inhumane en onwenselijke situatie dat een volledig geïntegreerd gezin zou kunnen worden uitgezet.

De p.c. basisschool "De Boomgaard" in Dieren waar de twee kinderen van Yangala op zitten is al weken volledig solidair. De schoolkinderen hebben zich de afgelopen weken ingezet om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Ondertussen zijn ze ook begonnen duizenden briefkaarten te verspreiden met het verzoek aan HM om clementie. Deze zullen d.m.v. stands op de vrijdag, zaterdag en zondag, voorafgaand aan Koninginnedag, op 5 lokaties in Dieren worden aangeboden.

Persinfo: Comité Stop Uitzetting Yangala

Woordvoerders: Rüdiger en Yvonne Versteege Goudenregenlaan 19, 6951 NX DIEREN

telefoon: 0313-413753

e-mail: ryfl.versteege@planet.nl
Dieren 26 april 2001